DC Süper Kahraman Dosyaları: Flash

Çok zor durumdasınız çünkü bomba patlamak üzere. Etkisiz hale getirme çalışmalarınız komple beceriksizlikle sonuçlandı. Artık bu binanın içindeki yüzlerce insanla birlikte öleceksiniz. Bombanın patlamasına bir saniye var! Kurtulmak imkansız!!! Ama o da ne? Kırmızı bir ışık geçti gözünüzün önünden. Bir rüzgar… Ve bir anda herkesle beraber dışarıda, çok uzaktasınız. Bir mermiden daha hızlı değil, çok daha hızlı koşan kahramanınız, kızıl kuyrukluyıldız, FLASH sizi kurtardı. FLASH, yani gerçek ismiyle…

İşte orada işler karışıyor…

Hangi Flash?

Flash, günümüzde her ne kadar “DC Comics’in hızlı koşan çocuğu” olarak bilinse ve başka bir numarası olmadığı sanılsa da aslında çizgi roman dünyasının en önemli karakterlerinden biridir. Üstelik pek çok Golden Age karakteri gibi tek bir karakterin ismi de değildir Flash. O yüzden Flash’ın gerçek ismi okuduğunuz çizgi romanın yayın tarihine göre değişir.

Flash ailesi.

Flash ailesi.

Gardner Fox’un yarattığı Flash isimli karakter ilk kez, daha sonra DC Comics ile birleşecek olan All American Publications’ın 1940’ta yayınladığı “Flash Comics #1”de Harry Lampert’in çizgileri ile hayat bulmuştur. Derginin ismi yanıltmasın. “Flash Comics” sadece Flash’ın maceralarının anlatıldığı bir yayın değildi. Ancak zaten o dönemde herhangi bir kahramanın kendi ismini taşıyan bir dergi ile ortaya çıkması düşünülemezdi.

Lampert, ana teması “sürat” olan Flash’ı tasarlarken görsel olarak Roma mitolojisinde tanrıların habercisi olan ve insanüstü hızlarda koşan Merkür’den etkilenmiştir. Bu orijinal tasarımında Flash’ın alamet-i farikası; yıldırımlı, kırmızı T-Shirt’ü ve kafasına taktığı Merkür heykellerinden fırlamış kanatlı miğferdi. Daha sonra bu miğferin birinci dünya savaşı gazisi olan babasına ait olduğunu öğreniyorduk.

Flash'ın boy gösterdiği ilk sayı ve esin kaynağı Mercury'nin heykeli.

Orijinal Flash’ın boy gösterdiği ilk sayı ve esin kaynağı Mercury’nin heykeli.

Fox, Flash’ın, Superman gibi bir uzaylı veya Batman gibi süper zengin bir fabrikatör olmasını istemiyordu. Okuyucu karakterle kendini özdeşleştirebilmeliydi. Böylece Flash’ın bir üniversite öğrencisi olmasına karar verildi.

Sert Suyun Hikmeti

Üniversite öğrencisi Jay Garrick kimya laboratuvarında çalışırken canı sıkılır ve bir sigara yakmaya karar verir.  İşte bu sırada kaza eseri sert su buharı soluyan kahramanımız birden bire insanüstü hızlarda hareket edebilme yetisine kavuşur.

Evet… Sert su… Yani pH oranı yüksek su herhalde… Bu mantıkla İstanbul’da yaşayan herkesin ışık hızında hareket etmesi gerektiğinin farkındayım. Öte yandan radyoaktiviteye maruz kalmış bir örümcek tarafından ısırılırsanız en kötü ihtimalle cilt kanseri olacağınızı düşünürsek buralara çok da takılmamak lazım.

Orijinal Flash; Jay Garrick

Orijinal Flash; Jay Garrick

Garrick’in güçleri ve tarzı ilk başta tam oturmamıştır. Öncelikle çok hızlı hareket etme ve süper hızlı reflekslere sahip olmayla sınırlı olan güçlerine titreşim gücü sonradan eklenecektir. Jay Garrick, ilk başta pek çok süper kahraman için önemli olan gizli kimlik kavramına da pek itibar etmemiştir. Karakterin bu ilk halinde yüzünde bir maske yoktur ve cümle alem Jay Garrick’in suçlularla savaşan süper kahraman olan Flash olduğunu bilir. Sonraları bu durum değişmiş ve Garrick yüzünü titreştirerek kimliğini saklamaya başlamıştır. Ancak maske kavramı halen ortada yoktur.

Flash kısa sürede popüler bir kahraman olur. Bu başarıyı elbette karakterin özelliklerine bağlayabiliriz. Ancak yıl ve yayın evi itibariyle Flash’ın doğru zamanda doğru yerde olduğunu söylemek de yanlış olmaz.

Bu yazı, "Süper Kahraman Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar