DC Süper Kahraman Dosyaları: Flash

Aynı Evrendeki Kahramanlar

Çizgi roman dünyasında bu noktaya kadar süper kahramanların birbirleri ile etkileşime geçtiği hikayeler hiç yazılmamıştır. Bu kahramanların birbirlerinden ayrı evrenlerde yaşadığı açıkça telaffuz edilmemiş olsa da karakterlerin ve hikayelerin birbirlerinden bağımsız, izole evrenlerde geçtiği ima edilmekteydi. Dönemin en yaratıcı yazarlarından olan Gardner Fox’un aklına Flash’tan sonra gelen fikir ise yayın evinin en önemli kahramanlarını tek bir dergide buluşturmaktı. Böylece farklı okuyucuların sevdiği karakterlerin bir arada olduğu maceralar yazılabilecek ve sonuç olarak ortaya çıkan dergi ciddi satış rakamlarına ulaşacaktı. Bu yolda ilk adım da bugün çizgi roman tarihinin en önemli eserlerinden olan “All-Star Comics #3”te atılmıştır.

flash4

All Star Comics #3 – Justice Society of America’nın kuruluşu

Fox, bu dergide ilk defa pek çok süper kahramanın bir araya geldiği bir ekibin maceralarını anlatmaya başlar. Ekibin üyeleri Green Lantern, Sandman, Hawkman, Atom, Doctor Fate, Hourman, Spectre ve adamımız Flash’tır. Bu muhteşem ekibin ismi ise Justice Society of America. Yani Flash Superman’den de Batman’den de önce bir süper kahraman takımının kurucu üyesi olmuş ve süper kahramanların aynı evrende yaşadığının anlatıldığı ilk hikayede rol almıştır.

Yükselişi durdurulamayan kahramanımızın hayranlarını tatmin etmek için 1941 yılında “All-Flash” isminde sadece Flash’ın maceralarını anlatan dergi piyasaya çıkar. Jay Garick bu yıllarda JSA üyelerinden özellikle Green Lantern ile yakın bir dostluk kurarak tüm diğer süper kahramanlar gibi ikinci dünya savaşında özgür dünyayı kötülerden korur. Ne var ki 1945’te altın çağ süper kahramanlarının başına gelen en kötü şey olur. İkinci dünya savaşı biter.

flash5

All-Flash #1, #8 ve #29 kapakları

İkinci dünya savaşının eğlence sektörü ve sanat üzerindeki etkisi üzerine ayrı bir kitap yazılabilir. Dolayısıyla burada bu konuyu derinlemesine incelemenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Ancak savaş sırasında kahramanlık öyküleri ile komik ve eğlencelik çizgi romanlardan hoşlanan okuyucunun zevklerinin savaş sonrasında hızla değiştiğini belirtmekte fayda vardır. Bugün İngilizce’de çizgi romanlara hala “Comics” denmesinin sebeplerinden bir tanesi de savaş boyunca güldürmeye yönelik sanatın popüler olmasıdır. Ancak belki de dünyanın tek gerçek süper kötüsü olan Adolf Hitler’in yenilmiş olduğu bir çağda artık süper kahramanlara gerek kalmamıştır.

Komünist Kırmızısı Kostüm

Popülaritesi hızla azalan süper kahramanlar kervanına katılan Flash’ın kendi dergisi “All-Flash” 1948, “Flash Comics” ise 1949’da yayından kaldırılır. Justice Society of America’nın maceralarının anlatıldığı “All-Star Comics” ise ancak 1951 yılına kadar dayanabilir. Bu son maceralarda, haksız da olsa, komünistlikle suçlanan JSA üyeleri arasında kızıl t-shirtü ile Flash da vardır. “All-Star Comics #57” hem Jay Garick’in emeklilik sayısı hem de bir bakıma Amerikan çizgi roman tarihinde Altın Çağ dediğimiz dönemin sonu olur. Zira artık süper kahramanların modası geçmiştir.

Süper kahramanların yeniden popüler olmasını sağlayan Showcase'in ilk 3 sayısı

Süper kahramanların yeniden popüler olmasını sağlayan Showcase’in ilk 3 sayısı

1956 yılına geldiğimizde DC Comics yetkilileri altın çağı mumla aramaktadır. Çizgi roman sanatının ölmeye yüz tuttuğuna inanmayan DC Comics bu yılın Mart ayında “Showcase” adında yepyeni bir dergi yayınlamaya başlar. Dergide daha evvel hiç denenmemiş, yeni kahramanların tek seferlik maceraları yayınlanacak ve bu karakterler bir nevi test edilecektir. Amaç “Showcase”de ilgi çeken yeni karakterlerden yeni çizgi roman trendlerini bulabilmektir. İlk üç sayıda pek kayda değer bir başarı sağlanmasa da Ekim ayında yayınlanan dördüncü sayıda Robert Kanigher tarafından yaratılan ve Carmine Infantino’nun çizgileri ile hayat bulan yepyeni bir kahraman çizgi roman dünyasına bomba gibi düşer. Bu kahramanın ismi ise Flash’tır.

Kafalar yeterince karıştı mı?

Bu yazı, "Süper Kahraman Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar