DC Süper Kahraman Dosyaları: Flash

Hayır, O Reed Richards Değil!

Öte yandan Flash’ın dostları da artmakta ve hikayedeki karakter sayısı da çoğalmaktadır. 1959 tarihli “The Flash #110” sayesinde Wally West ile tanışırız. Barry’nin sevgilisi Iris’in yeğeni olan Wally bir gün kahramanımızın çalıştığı Central City polis laboratuvarında takılırken, garip ama gerçek, Barry’yi Flash’a dönüştüren kaza bu sefer Wally’nin başına gelir. Aşağı yukarı Barry ile aynı güçlere kavuşan Wally, bundan sonra “Kid Flash” ismini alarak kötülerle savaşında kahramanımıza yardımcı olacaktır.

Wally West'in birebir aynı (!) şekilde güçlrini kazandığı sahneler.

Wally West’in birebir aynı (!) şekilde güçlerini kazandığı sahneler.

1960 tarihli “The Flash #112” çizgi roman tarihinin en talihsiz karakterlerinden birinin doğumuna sahne olur. Flash’a yan karakter yaratmaya çalışan DC editörlerinden Julius Schwarz, Quality Comics’in Plastic Man isimli, vücudunun her yerini istediği gibi uzatıp esnetme gücüne sahip karakterini araklayarak “Elongated Man”i yaratır. Oysa ki bu araklamaya hiç gerek yoktur. Çünkü Schwarz’ın sonradan öğrendiği üzere DC Comics zaten 1956 yılında Quality Comics’i ve bütün karakterlerini satın almıştır. İşin acısı, Stan Lee de bunu bilmiyordu ve Kasım 1961’de bir Elongated Man kopyası olan Reed Richards, çizgi roman sayfalarında belirecek ve kaderin bir cilvesi sonucu taklidin taklidi olan Reed Richards, Plastic Man’den de Elongated Man’den de daha meşhur olacaktı.

Bahtsız kahraman Elongated Man

Bahtsız kahraman Elongated Man

Daha durun demiştim ya. Kafa karıştırma zamanı şimdi geldi işte.

Öncelikle Flash’ın güçlerinin daha belirgin olduğu bir dönemde olduğumuzu belirtmemiz gerekir. Her şeyden önce Flash dünyanın en hızlı insanıdır. Işıktan daha hızlı koştuğu ima edilir. Flash ayrıca kendisi de dahil olmak üzere pek çok objenin moleküllerini çok hızlı titreştirebilir. Bu ona objelerin içinden geçme yeteneği verir. Ancak bunların hiçbiri Flash’ın en enteresan güçü değildir.

Paralel Evrenlere Yolculuk

Flash gerçeklikler arası uzay zaman duvarını aşacak kadar hızlı koşabilir. Ve burada işler çok ama çok karışır.

Gardner Fox’un yazdığı 1961 tarihli “Flash #123”te yer alan “Flash of Two Worlds” isimli macera o dönemde Flash adına değil tüm çizgi roman tarihi açısından önemli bir eserdir. Bu hikayede Iris’in düzenlediği yardım amaçlı bir gösteride geç kalan sihirbazın yerine çocukları eğlendirmeye çalışan kahramanımız Barry, titreşim gücünü kullanarak görünmez olmaya çalışınca aniden kendini çizgi romanlardan tanıdığı Keystone City’de bulur. Bu tuhaf paralel gerçeklikte Flash, Barry’nin bir çizgi roman kahramanı olarak tanıdığı Jay Garrick’tir. Güç birliği yapan iki Flash, eski Flash kötülerinden Thinker, Fiddler ve Shade’i durdurmaya çalışırlar.

Alternatif evren kavramının ilk çıktığı sayı

Alternatif evren kavramının ilk çıktığı sayı

“Flash of Two Worlds” pek çok açıdan çizgi roman dünyasında devrim yaratan bir hikayedir. İlk defa bu dergide karşılaşırız paralel evrenler ve multiverse kavramı ile. DC daha sonra Jay Garrick gibi altın çağda var olan kahramanların hepsinin Earth 2 adındaki bu paralel evrende var olduğunu açıklar. Bundan sonra ana evren ve Earth 2 arasındaki ortak maceralar gelenek olur. Üstelik bu ileride hem DC hem de Marvel’e kendi evrenlerini değişik şekillerde yorumlama şansı verecektir. Aynı zamanda yine bu macerada Flash’ın gerçeklik değiştiren güçlerine ciddi bir şekilde tanık oluruz. Superman ne kadar güçlü olursa olsun, gerçekliği temellerinde değiştirebilen ve sarsabilen Flash günümüzde de olduğu gibi DC evrenini kökünden sallayan en önemli olayların odak noktası olmuştur.

John Broome’un usta kalemi ile şekillenen Flash’ın o dönemdeki diğer süper kahramanlardan en farklı olan özelliklerinden biri de kostümünü içine giymemesidir. Profesör Ira West tarafından tasarlanan ve son derece hafif olan kostüm Barry’nin yüzüğünün içine sığacak kadar incedir. Gerektiğinde yüzükten çıkan bu kıyafet aynı zamanda kahramanımızı yüksek hızlarda hareket etmenin zararlarına karşı da korur. Yüksek hız derken tam neden bahsediyoruz peki?

Bu yazı, "Süper Kahraman Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar