DC Süper Kahraman Dosyaları: Wonder Woman

Peki Amazonlar Gerçekte Kimdi?

Themyscira ismi Herodot Tarihi’nde Amazonlar’ın başkenti olarak geçer. Bu isim Thermodon, yani Terme Çayı’ndan gelir. Evet, Samsun’daki. Türkiye’nin süper kahraman hayranı bir ülke olduğunu kim reddedebilir? Amazonlar bizden, Batman adlı şehrimiz bile var.

ww_25

Açıkçası Anadolu hakkındaki en güvenilir bulduğum kaynaklar Halikarnas Balıkçısı ve Azra Erhat’tır. Halikarnas Balıkçısı, Amazonlar’ı “Hititli kadın papazlar” olarak adlandırır. Mitolojideki en ünlü Amazonlar iki kraliçedir; Herkül’ün görevlerinde adı geçen Hippolyta ve Troya Savaşı’na katılarak Akhilleus’un elinde can veren Penthesilea. Herkül’ün görevi Hippolyta’nın kemerini ele geçirmektir ve bu kemer çizgi romanlara da yansır.

Açık ve net söyleyeyim; elimizde bu kadar malzeme varken bugüne kadar Troya savaşını anlatan bir film çekmememiz, elin Amerikalısı bunları bir bir kaparken hala Recep İvedik ayarında dolaşmamız Türk sinemasının utançlarındandır.

Wonder Woman ve Cinayet

Açıkçası Maxwell Lord vakasında karaktere yapılan haksızlık hem çizgi roman evreninde, hem de gerçekte yenilir yutulur gibi değildir. Kısaca özetlemem gerekirse, Maxwell Lord Superman’in halüsinasyonlar görmesini sağlar; Superman tüm gücüyle saldırır ancak karşısındaki Brainiac değil, Batman’dir. Batman feci şekilde yenildikten sonra, Maxwell halüsinasyonları devam ettirir. Doomsday’in Lois Lane’i öldürmek üzere olduğunu düşünen Superman bu kez Wonder Woman’a saldırır, Diana Superman’i ölümcül şekilde yaralayarak zaman kazandıktan sonra, Maxwell’i kementle bağlayarak bu halüsinasyonların nasıl durdurulabileceğini öğrenmek ister. Maxwell’in cevabı açıktır: “Beni öldürmen gerek!” Diana da Maxwell’in boynunu kırıverir ve Superman ile Batman’in hayatı kurtulur.

Resmin tamamını görüntülemek için tıklayın!

Resmin tamamını görüntülemek için tıklayın!

Ama, ikisi de hayatlarını kurtaran kadına sırtlarını dönerler. Çünkü neden? Bir süper kahraman asla öldürmemelidir, hayat kurtarmak için olsa bile! İşte bu çok ilginç, çünkü hem Superman hem de Batman daha önce mecbur kaldıklarında öldürmüştür. Ancak bunlar, asla Wonder Woman’ın öldürmesi kadar büyük etki yaratmamıştır.   Çizgi romanda, Maxwell Lord’un ölüm sahnesi televizyonlara yansıdığı için halk Diana’yı soğukkanlı bir katil olarak görmeye başlar.
Justice League üyeleri, insanların zor tecrübeler karşısındaki akıl tutulmasını aynen hatırlatacak şekilde tartışmaya girerler; yahu hırsızın hiç mi suçu yoktur? Maxwell belki Justice League tarafından hapsedilebilirdi, ama Wonder Woman açık ve net bir şekilde şöyle demiştir; “Düşmanını bitkisel hayata sokacağına öldürmek çok daha onurludur.”

Burada en enteresan durum, yazar kadrosundaki kutuplaşmadır; bir grup Batman’in sert değil, üzgün bir tepki vermesini istemiştir; bir zamanlar iyi ve onurlu Diana’nın şartların acımasızlığı yüzünden bir katile dönüşmesinin trajik olduğunu düşünecektir. Ancak enteresan bir şekilde kadro bu tepkiyi oylayarak reddetmiş ve Batman sert bir tepki vermiştir.

Nitekim, bu maceradan sonra olan olmuş ve çizgi romandaki gibi, okurlar da Diana’yı soğukkanlı bir katil olarak görmüşlerdir ki, bunun yani insanların süper kahramanlara bakışının psikolojik irdelemesini anlatan bir yazım daha bu hafta yayınlanacak.

Bu yazı, "Süper Kahraman Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar