DC Yeniden Doğuş’a Doğru: Titan Avı

Merhaba Titan-avlamayı sevenler. Bir kez daha DC evreninden bir çizgi roman ile karşınızdayım. Bu yazımızda Titan adlı grubun durumu nedir, onları kim avlıyor, eski titanlardan kim kaldı gibi sorularımıza yanıt arayacak ve kısmen de olsa bulacağız.

Arkada epik müziklerle yazdığım yazıya yumulunuz. İyi okumalar.

Unutulmuş Titan?

Bilmeyenlere bilgi, bilenlere de tekrar olsun; DC: Rebirth ve bu çizgi roman serilerine doğru giden serilerde her şeyin yeniden doğuşunu yani başlangıç hikayelerini görüyoruz. (Daha önce bu seriler ile ilgili yazılara https://www.kahramangiller.com/cizgi-roman/dc-rebirth-teen-titans-damian-en-iyisini-bilir/ ve https://www.kahramangiller.com/cizgi-roman/dc-rebirth-titans-wally-westin-donusu/ ulaşabilirsiniz) Titan Avı da bir nebze öyle diyebiliriz. Kim olduğunu hatırlamayan titanlarımız (kimler var kadroyu aşağıda sayacağım) büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalırlar düşmanlarını, dostlarını tekrardan hatırlama – kimlikleri geri kazanma süreci böylece başlar. Fazla spoiler olmasın diye konunun çok detayını aktaramıyorum ama memnun kalmadığım bazı kısımlar var, spoiler’sız şekilde onlara değinmeye çalışacağım

Kimler Geldi Kimler Geçti

Tittan kadromuzda Robin (Dick Grayson) Lilith, Wondergirl, Caveman (ilk defa gördüm ben bu arkadaşı hiç de sevmedik birbirimizi) Speedy, Aqualad gibi isimler bulunuyor. Romanımızda bir gençlik hallerine bir de daha orta yaşlı hallerine gidiyor ve aradaki 7 farkı buluyoruz. Bu kısım fena olmamış; kısaca geçilmiş ve gerekli olan yerler doldurulmuş. Yine de biraz taraflı davranıldığını söyleyebiliriz; yani her karakter üstünde aynı seviyede durulmamış.

Speedy için bir çok sayfa ayrılırken Caveman için aynı şeyi çok fazla söyleyemiyoruz. Tabi ki herkese eşit yer ayırmak çok mümkün değil ama sönük kalanlarla daha ön plana çıkan karakterler arasında gözle görülür fark var. Okurken “Yani aslında sen olmasan da olurmuş” dediğim yerler oldu. Yani bu noktalarda beklentiniz yüksek olmasın.

Kapak İncelemesi

Kapakta Adalet Birliği ve Titan üyelerini görmekteyiz. Bir mezarın başındalar.  Titanlardan birinin mezarı… Kimin mezarı olduğunu bulmak ise (eğer olaylara çok hakim biri değilseniz tabii) uzun bir yolcuk sonunda mümkün olacak. Küçük bir dipnot olarak eklemek isterim ki ölüm, yani içlerinden birinin öldürülmesi Dc kahramanlarını çok zorlar. Hele bu durumun anlatıldığı bir roman var (ismini söylemem belki önümüzdeki hafta incelerim azıcık merak edin) kesinlikle “tadından yenmez, oku oku bitmez.”

Kapağın üst kısmında da romandaki titanlarımız var. “Bu romanda bu arkadaşlar var, arkadaş” der gibi adeta. Oldukça tatlı bir kapak olmuş insanın dikkatini yine ortalama olmak suretiyle çekiyor.

Hazır Olun Eleştiri Geliyor

Romanın yazarı Dan Abnett (bu adam yakın zamanda bard sınıfını oynamış bir oyunda bence, okuyunca neden böyle dediğimi anlayacaksınız.) Çizer kadrsou da fazlasıyla kalabalık; Paulo Sıquira, Paul Pelletier, Brett Booth, Geraldo Borges, Jackson Herbert, Art Thıbert, Ray Mccarthy, Wayne Faucher, Sandra Hope, Norm Rapmund var.  Var da yani…

Ben çok sevmedim, küt diye giriş yapayım. Herkes mi çirkin olur? Wondergirl’ün çok geniş ve yusyuvarlak bir yüzü var, az önce hamura basılmış ve çıkartılmış gibi gözüküyor. Disk Grayson’a ne demeli? Evet kısa kesim saçlar yakışmış (adam zaten gayet yakışıklı) ama haricinde onunda yüzü nasıl anlatsam, çekici değil. Bu adamın yüzü olsun poposu olsun fena seviyede ünlüdür, bence hatları çok daha fazla belirgin ve estetik çizilebilirdi. Tüm çizerlerin emeğine sağlık ama uzun süre adamın Dick olduğunu anlayamadım, anlayınca da üzüldüm.  Geri kalanın çizimleri de bana göre orta seviyede. Işık oyunu, gölgelendirmeler ve renk düzeni hoş, detaylandırmalar güzel.

Bir de Robin’in girişteki kostümü var. Marvel olsun Dc olsun bayılıyorlar kostümlerle oynamaya. Oynamayın rica ediyorum. Girişteki Robin kostümünün bazı kısımlarında sarı, böyle bir parmak uzunluğunda, garip, dişe benzeyen bazı sarı kısımlar var. Hiç gerek yok. Robin’lik aslında süper kahraman stajyerliği demek, böyle garip kostümlere değil, işini kolaylaştırıp hayatta tutunmaya yarayacak kostümlere ihtiyaç var. Defileye değil hayat kurtarmaya gidiyoruz, yapmayın rica ediyorum. (Robin denince çok hassassım yapı meselesi idare edin)

Renklendirme kısmında Hı-fı, Andrew Dalhouse, Adriano Lucas yer almış. Teşekkür ediyoruz kendilerine.

Son Titanda Düşerken

Titan Avı bir başlangıç, bir toplama romanı olmuş. İlk kez titanları görecek kişiler için ufaktan kafa karışıklığına sebebiyet verebilir, o yüzden tavsiye etsem mi bilemedim. Yazarımız bence ortalama bir iş çıkarmış, daha önce incelediğim Damien En İyisini Bilir ve Wally West’in Dönüşü çizgi romanlarının daha akıcı ve eğlenceli olduğunu itiraf etmem gerekiyor. Minik de olsa bir spoiler, Titan Avı’nın son kısımlarında Adalet Birliği’nin de olduğu bir kısım var. Ne yalan söyleyeyim görünce biraz rahatladım, neredeyse tüm ciltin en güzel kısmı burasıydı diyebilirim.

Titan meraklısı için oldukça hoş bir eser, çizgi roman severler için okunabilir ancak hiç çizgi roman okumamış biri için çok müthiş olduğunu söyleyemeyeceğim.

Haftaya farklı bir yazı ile düşmanlarınızı ve dostlarını hiç unutmamanız dileğiyle.

Yorumlar