Dizi Karşılaştırmalı “The Walking Dead” Çizgi Roman Tanıtımı

“Diziden önce, çizgi romanı vardı.”

The Walking Dead ile ilgili bu lafı sıklıkla duyarsınız. Herhalde bilmeyen de çok az kişi vardır. Peki çizgi romanı nasıl? İyi mi, kötü mü, okunabilir mi?

Yazardan Not: Bu yazı 4. Sezon başladığı zamanlar yazılmıştı. Bazı bilgiler güncel olmayabilir. İleride güncelleme yapacağım.

İlk aşamada pat diye diziyle çizgi roman karşılaştırması yapmadan önce, çizgi romanla ilgili bilgiler vermek istiyorum. Diziyi zaten hemen hemen herkes biliyor.

Walking Dead, 2003’ten beri Image Comics tarafından çıkarılan ve adından da anlaşılacağı gibi “Yürüyen Ölüler”le, zombi felaketi sonrası dünyayla ilgili bir çizgi roman. Robert Kirkman tarafından yazılıyor ve ilk 6 sayısı Tony Moore, sonrakiler ise Charlie Adlard tarafından çizildi (İlk ciltle ikinci arasında farkı rahatlıkla görebilirsiniz).

Sonrasında çizgi romanla uzaktan alakalı bir dizisi, diziyle (yakından) alakalı bir bilgisayar oyunu ve çizgi romanlarla (ne uzak ne yakından, orta karar) alakalı bir başka bilgisayar oyunu çıktı.

wd1

Axel, Tyreese, Glenn, Maggie, Michonne, Rick, Carl, Lori, Hershel, Dale, Andrea, Carol ve Sophie.

Türkiye’de The Walking Dead çizgi roman serisini “Yürüyen Ölüler” adıyla, Marmara Çizgi yayınlıyor. Yazının sonunda paylaştığım linkten kaçıncı sayıların çıktığını takip edebilirsiniz. Yurt dışında aylık olarak fasiküller halinde yayınlanan çizgi roman, ülkemizde cilt olarak çıkıyor. O yüzden “Neden bizde 18 tane var da, gavurlarda 130 küsür tane var?” diye heyecanlanmayın. Kapaklardan gördüğüm kadarıyla Marmara Çizgi, seriyi oldukça yakından takip ediyor. Şu an yurt dışında 22. cilt yayınlanmış durumda, Türkiye’de ise 18’de. Bence gayet iyi!

Hikaye

Bu satırdan aşağıda bazı spoiler’lar var. Diziye veya çizgi romana yeni başlamış olan kişiler buradan aşağısını isterse okumayabilir. Hatta vereceğim spoiler’lar, okurkenki bakış açınızı değiştirebilir, aman dikkat!

The Walking Dead’in hikayesi, temelde Rick Grimes isimli bir şerif yardımcısını ele alıyor. Yer yer başkalarını anlatıyor olsa da, sayıların sonundaki mektup kısımlarında ana karakterlerin Rick ve oğlu Carl olduğu açıkça belirtiliyor. Kısacası, eğer Rick ölürse The Walking Dead biter! En azından bu hikayesi biter!

wd2

Carl ve Rick

Her bir karakterin detayına girmekle uğraşmayacağım. Çünkü hikayeye son sayı olan 132 itibariyle tek yazıya sığmayacak kadar çok karakter girip çıktı. Ama temelde bunlarla ilgili prensibin, Rick ve Carl’ın aksine “eğer ölürlerse değil, ne zaman ölürlerse” şeklinde olduğunu açıkça belirttiler (not if, when).

Hikaye gereği Rick ve doğal liderlik yeteneği sayesinde etrafına topladığı insanlar, hem bir hayatta kalma mücadelesi veriyor, hem de zaman içinde diğer hayatta kalanlarla çeşitli sebeplerle mücadele ediyor. Bu sebepler kaynak paylaşımı, intikam, gurur meselesi, hatta doğrudan amaçsız şiddet olabiliyor (Tabi ki bizimkiler tarafından değil bu amaçsız şiddet). Genel olarak, yürüyen ölüler dünyasında en aklı başında kişiler Rick ve ekibi diyebiliriz.

The Walking Dead çizgi romanının, özünde zombilerle değil, hayatta kalanlarla (gerçek yürüyen ölüler 😉 ) alakalı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tabi ki walker’lar (öyle diyorlar çizgi romanda) her zaman tehdit olabiliyor ama hikaye gereği artık felaketten bu yana 5 yıl kadar geçtiği için ve walker’ları alt etme konusunda herkesin son derece tecrübeli olduğunu söyleyebiliriz. Asıl uzun hikayeler, hayatta kalanların mücadeleleri üzerinden dönüyor. Bu mücadeleler de adeta unutulmaz etkileyicilikte kötü karakterleri (Governor ve Negan gibi) barındırıyor.

Yorumlar