Dizi Karşılaştırmalı “The Walking Dead” Çizgi Roman Tanıtımı

Karşılaştırma

Önceden belirttiğim gibi; dizi ile çizgi roman uzaktan alakalı. Başka hikayeleri anlatıyorlar ve hikayelerin hızları da, içerikleri de farklı. Bazı anlatım noktalarında kesişiyorlar ancak bunlar, The Walking Dead için ikonik olan bazı sahneler.

Rick ve ekibi, çizgi romanda, özellikle Governor’la mücadele ettikten sonra oldukça sert kişiler haline geliyorlar. Dizide ise bu sertliği göremiyoruz. Hatta geçen sezonun sonunda Rick, “Yanlış kişilere çattılar!” artisliğini yaptığı zaman çok oturmamıştı. Çünkü çizgi romanda dediği yer çok daha farklı.

wd3

Negan ve kurbanı(!)

Dizi, hollywood ölüm çizgisini takip ediyor. Birisinin öleceğini genelde önceden görebiliyoruz. Eğer önceden göremediysek de, ölümü veya ölümüne giden olaylar uzuyor ki çok fazla şoka girmeyelim. Çizgi romanda ise, günlük konuşmanın ortasında sniper tüfeğiyle lank diye ölen ana karakterler var. Yine dizide kötüler mutlaka cezalandırılırken, çizgi romanda bazılarıyla irtibat kesilip, hikayeden kopabiliyorlar. Hatta hikayede 2 yıl geçmesine rağmen esir düşmüş olan Negan (en son baş kötü) kahramanlarımızca öldürülmedi.

Rick’in karakteri ise dizi ile çizgi romanda en farklı olan. Dizideki; liderlik üzerine yapışmış olup istemeye istemeye yöneten, bu baskının altında ezilip hayaller gören, psikolojisi bozulan bir karakter. Çizgi romandaki ise psikolojik sorunlar da dahil olmak üzere her türlü zorluğu atlatmazsa yaşayamayacağının farkında olan gerçek bir “survivor”. Atar yaptığı zaman da dizideki karakter bu yüzden biraz komik kalıyor.

Dizide gelip de gerçekten güzel ve orijinal olan karakterlerden Daryl Dixon, hikayeyi çok güzel taşırken; çizgi romandaki bütün orijinal karakterleri ise yerine göre daha küçük ya da daha büyük rollerde dizide görüyoruz. Hepsinin karakterlerinin, hikaye gereği daha farklı olduğunu söylemeye gerek yok. Çizgi romanda çok güçsüz kişiliğe sahip ve intihar yoluyla ölen bir karakter, dizide gittikçe güçlenen ve şartların gereğini yapan birisine dönüşebiliyor. Hatta çizgi romanda ölüp giden karakterlerden bazıları dizide yaşıyor.

wd4

Soldan sağa, yukarıdan aşağıya: Rosita, Abraham, Michonne, Maggie, Glenn, Eugene Dale, Rick, Andrea, Billy, Ben,Carl ve Sophia.

Hikayenin gidişatı olarak ise, çizgi romanda çok daha hareketli bir yapı varken (Atlanta’dan başlayıp Washington DC’ye kadar gidiyor), dizide (herhalde bütçe kısıtlamaları yüzünden) bütün sezon birkaç kilometre kare içerisinde geçebiliyor (çiftlik, hapishane gibi). Yerine göre bunlar da iyi veya kötü olarak değerlendirilebilir ama bana göre tamamen şartlar gereği olan şeyler ve biri diğerinden daha iyi demek mümkün değil.

Aradaki farka basitçe, televizyon ve çizgi roman farkı olarak bakıp hoş görebiliriz. İkisi de kendi alanlarında oldukça kuvvetli yapımlar. The Walking Dead dizisi, bir dizi olarak oldukça iyiyken; The Walking Dead çizgi romanı ise bir çizgi roman olarak oldukça iyi.

Takip etmesi daha kolay ve karakter gelişimleri daha net, alışılmış bir anlatım tarzını tercih ederseniz dizi size daha çok hitap edecektir. Ancak The Walking Dead’i modern çizgi romanın fenomenlerinden biri haline getiren sıra dışı anlatım, inandırıcı hikaye ve karakter gelişimi ve daha sert bir dünya görmek isterseniz çizgi romanı beğenirsiniz.

Son Söz

Çizgi Roman – oyun, dizi – dizinin oyunu, falan filan diye karşılaştırmalara ise girmiyorum. Zaten popülerliği nedeniyle dizinin yeterince arkasında kalan çizgi romanın yazısında diziden ve diğer şeylerden yeterince bahsettik.

İyi okumalar, izlemeler.


MARMARA ÇİZGİ RESMİ WEB SİTESİ

Yorumlar