Don Kişot: Düş Boyutundan Gelen Cesur Şövalye!
Bu yazımda; Cervantes’in ölümsüz eseri, batının kült yapıtlarından Don Quixote (Don Kişot) romanının modern bir çizgi roman uyarlamasını kaleme alacağım. Flix kalemiyle çizilen ve Marmara Çizgi katkılarıyla, ülkemizde de yayınlanacak olan bu çizgi hikâye yaşlı bir adamın ve küçük bir çocuğun düş boyutunda çıktıkları sevimli bir serüveni anlatmaktadır.
1976 doğumlu Alman çizer Flix, Berlin’de yaşayan başarılı bir çizerdir. Çalışmaları defalarca ödül almıştır ve birçok dilde çevrilmiştir. Eski Çizgi Roman üstadı Kurt Schalker onun için yıllar önce “Flix bu ülkenin sunabildiği en iyi grafik hikayecilerinden biridir.” Cümlesini kullanmıştır. “Don Kişot” Flix’in yorumladığı ikinci edebi klasiktir.
Alonso Quijano ana karakter; balataları sıyırmış, inatçı ve mücadeleci bir ihtiyar. Müritz eyaletinin Tobosow köyünde kendi halinde bir yaşam sürmektedir. Günlük rutini kedisini arama, kitap okuma ve şikâyet mektupları yazma ile geçmektedir. Günlerden bir gün gazetesini okurken, rüzgâr enerjisi projesi için köyden arazi satın alındığı haberini alır. Dostlarından birinin ona ihanet ettiği düşüncesi ile tepesi atar ve bisikletine davranıp kasabaya iner.
Kasabada bir dostuna nutuk çektikten sonra, kendi arazisi için yapılan yüksek para teklifini saldırganca reddeder. Bununla da kalmaz rüzgâr türbini parkı projesine karşı imza toplayarak; tabelaları, reklam panolarını değiştirerek savaş başlatır. Saldırganlıkları raddeyi aşınca öz kızı onu kontrol altına almak üzere devreye girer. Bu durum hayalperest torunu ile tanışmasına ve yakın ilişki kurmasına vesile olur. Bu ilişki ise; kendini şövalye gibi gören bir dede ile kendini kara şövalye (Batman) olarak tanımlayan bir torunun düş boyutundan çıkacakları renkli serüvenin başlangıcı olacaktır.
Hikâye anlatımı yalın, mizah yönlü ve oldukça sürükleyici. Tek solukta bitirilebilen çizgi romanlara örnek olarak gösterilebilir.
Alonsonun uğruna savaştığı Tobosow köyü romanda Don Kişotun hoşlandığı kızla paralel iken, Robin (torunu) ortaklık yönüyle romandaki Sancho Panza karakteri ile paralel. Rozinante (Don Kişotun atı) rolünü ise bisiklet üstleniyor. Orijinal romanda benimsenen ve çağın düşüncesini temsil eden şövalyelik ekolü ile çizgi romanda Robin karakterinin temsil ettiği, çağımızın süper kahraman ekolü güzel ilişkilendirilmiş. Alonso ve Robin karakterinin, aralarındaki yaş ve jenerasyon farkına karşın hayal güdüleri etrafında ortak paylaşımlar üretebilmeleri, hayal dünyasının birleştirme gücüne yönelik güzel mesajlar vermiş.
Çizimler akıcı ve doyurucu. Aynı zamanda göze hitap ediyor. Hareket geçişleri atlanmadan detaylıca çizilmiş, yine de yormuyor. Frankofon (Fransız) çizimlerinden aşina olduğumuz karikatür stiline dönük bir yapıda çizilmiş. Karakterlerin biraz abartı ifadeleri çizimlere mizah derinliği katmış. Tüm bu sebeplerden olsa gerek, okurken biraz Redkit okuyormuş gibi hissettim.
Don Kişot; harika bir edebi yorumlama olmuş. Raflarımızda yer almayı hak eden bir yapım olmuş. Tek solukta keyif alarak, eğlenerek bitirebileceğiniz bu sevimli tam macerayı herkese öneriyorum. İyi okumalar.