Geek Terminoloji – Çizgi Roman Jargonu

Variant Cover

Variant Cover veya Variant Edition, bir fasikülün bir kaç farklı kapak ile bir kaç versiyon halinde basılmasıdır. Türk çizgi roman severler tarafından varyant kapak olarak da bilinir. Bazı kapaklar diğer versiyonlardan daha az basılır ve haliyle daha pahalıdır. Koleksiyonerler o ay çıkan bir sayının basılmış her farklı kapağını toplamaya çalışırlar. Eğer önem verdiğiniz şey kapak çiziminden çok maddi durumunuz ise, bir sayıyı alırken varyant kapaklısı yerine normalini tercih etmeniz daha iyi olur.

Annual

Bir serinin, senede bir kez çıkarılan özel sayısı. Annual normal numaralandırmaya dahil olmaz, hatta bir serinin birden fazla annualı varsa kendi içlerinde numaralandırılırlar. Birden fazla annual ise serinin bir yıldan fazla bir süredir devam etmekte olduğunu gösterir. Aslında biraz da kutlama havasında basılmış, “bu yıl da buradaydık” gibisinden çıkarılan bir sayıdır. Normal bir sayıdan farklı olarak, yer kısıtlaması daha farklı olduğundan biraz daha uzun bir hikayeye, daha fazla mektuba, ekstra çizimlere veya biyografik bilgilere yer verilebilir.

Bi-Monthly

İki ayda bir yeni sayısı çıkan seri. Bu, çoğunlukla baskıya yetişme ve kargolama süreleri nedeniyle geçmişte daha sık tercih edilen bir yöntemdi.

the-walking-dead-books

Bi-Weekly

İki haftada bir yeni sayısı çıkan seri. Düzenli olarak aylık giden seriler bazen sezonsal olarak bi-weekly çıkıp okuyucusuna tatlı bir sürpriz yapabilir. (örneğin Kirkman’ın The Walking Dead’i)

CBG

Comics Buyers’ Guide, yani Çizgi Roman Alıcısının rehberi. 1971’den 2013’e kadar düzenli olarak çıkan, Amerikan çizgi roman endüstrisi (yani İngilizce basılan seriler) hakkında periyodik raporlar veren rehber. CBG’nin yayın hayatı sona ermiş olsa da, benzer rehberler hem internette, hem de basılı şekilde hala bulunabilir. Aylık siparişlerini bu gibi rehberlerden seçen çizgi roman dükkanlarına gidip incelemek istediğinizi söyleyebilir, bu kalın rehbere göz atıp belki de seveceğiniz yepyeni bir seriyle tanışabilirsiniz.

CGC

Certified Guaranty Company. Bu kısım daha çok koleksiyonerleri ilgilendiriyor. CGC, çizgi romanları (ve başka bir çok şeyi) kondüsyonlarına göre değerlendirip puanlandıran bir kurumdur. Elinizdeki bir çizgi romanı puanlandırmaları için CGC’ye gönderebilirsiniz, onlar da kendi kıstaslarına göre puanlar, özel bir şekilde paketler ve sertifikasıyla birlikte size geri gönderirler.

ccg

CGC puanları şu şekildedir:

  • 10.0 Gem Mint, 9.9 Mint, 9.8 Near Mint/Mint, 9.6 Near Mint +, 9.4 Near Mint, 9.2 Near Mint -, 9.0 Very Fine/Near Mint
  • 8.5 Very Fine +, 8.0 Very Fine, 7.5 Very Fine -, 7.0 Fine/Very Fine, 6.5 Fine + ,6.0 Fine, 5.5 Fine –
  • 5.0 Very Good/Fine, 4.5 Very Good +, 4.0 Very Good, 3.5 Very Good -, 3.0 Good/Very Good, 2.5 Good +,
  • 2.0 Good, 1.8 Good -, 1.5 Fair/Good, 1.0 Fair, .5 Poor

Yukarıdaki görselde bir tane Near Mint, bir tane de Near Mint + kondüsyonunda, CGC sertifikalı çizgi romanları görebilirsiniz.

Comixology

Oldukça geniş bir arşive sahip çizgi / grafik roman sitesi. Takip ettiğiniz çizgi romanları gidip almaya zamanınız olmayabilir. Veya basılı bir koleksiyon yerine digital ortamda biriktirmeyi de tercih ediyor olabilirsiniz. Bunun çözümü her zaman seriyi illegal yollardan edinme olmak zorunda değil. Eğer bu hobinize bir bütçe ayırmaya imkanınız varsa, sevdiğiniz seriyi (özellikle bağımsız serileri) ve ekibini desteklemek istiyorsanız Comixology sizin için mükemmel adres. İstediğiniz bir sayıyı veya cildi, ya da bir grafik romanı bu siteden bulup indirebilirsiniz.

Ayrıca sık sık tekrarlanan indirim günleri de var. Benim en sevdiğim uygulamaları, bir ay boyunca her gün, yeni bir serinin ilk sayısını ücretsiz vermeleri olmuştu. Bu sayede Copperhead ve Lumberjanes ile tanışmıştım. Sadece araştırmak için bile olsa, siteye bir göz atmanızı öneririm.

Bu yazı, "Geek Terminoloji" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar