Çizgi Roman Tanıtımı: Hawkeye: Bir Silah Olarak Yaşamım

Marvel’ın sinema filmlerinin başarısı hepimizin malumu. MCU (Marvel Cinematic Universe – Marvel Sinematik Evreni) denilen evrenle sinema izleyicisinin de çizgi roman karakterlerine aşina olmasını sağlayan Marvel’ın en büyük başarısı ise, şüphesiz gişe rekorları kıran Avengers filmleri ile oldu. Böylelikle süper kahramanlar, sadece belirli bir kesimin değil de geniş kitlelerin gündelik muhabbetlerine konu olmaya başladı. Peki ya Marvel’ın süper olmayan kahramanları?

hawkeye4

Hawkeye: Bir Silah Olarak Yaşamım

Orijinal ismi “Hawkeye: My Life As A Weapon” olan çizgi roman tam da bunu –Süpergücü olmayan bir kahramanı- anlatıyor. Hawkeye: Bir Silah Olarak Yaşamım, tek kabiliyeti isabetli ok atmak olan ve sıradan bir soyguncunun kullandığı bir silahla bile yaralanabilecek –hatta ölebilecek!- bir adamın Avengers’ta yıllardır nasıl yer aldığını merak edenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir çizgi roman.

Clint Barton –namıdeğer Hawkeye/Şahingöz- sinemaitk evrende kendine hak ettiği yeri bulamayan kahramanlardan biri. Her ne kadar sıklıkla dalga konusu olsa da kendisi Avengers ekibinin çok önemli ve vazgeçilmez bir üyesi. Belki büyülü bir çekici, süper asker serumu ya da metalden bir zırhı yok, ancak o, kişisel yetenekleri ve özgün kişiliğiyle diğer Avenger’lardan eksik bir yanı olmadığını her fırsatta gösteriyor. Üstelik çizgi romanlardaki Hawkeye, sinema filmlerindeki gibi sıkıcı bir aile babası da değil!

Filmlerdeki gibi aile babası değil, demiştim!

Evet, Bir Silah Olarak Yaşamım’ı okumadan önce, Clint Barton hakkında bilinmesi gerekenlerin tamamı bu yukarıdakiler. Çünkü birbirini takip eden beş tane mini hikayeden oluşan bu sayı, size Hawkeye’ın (Daha doğrusu Hawkeye’ların) öyküsünü başka hiçbir bilginiz olmadan tanıyabileceğiniz şekilde anlatıyor.

Hikayelerde sadece Clint Barton olan Hawkeye yok. Bir dönem onun yerine geçmiş olan Katherine “Kate” Bishop da öykülerde önemli bir yer tutuyor. Okçuluk konusundaki yetnekleri Clint Barton’la atbaşı giden Kate, hikaye sırasında Cüneyt Arkın’ı hatırlatacak hareketler bile yapıyor.

Bir taşla kuş katliamı!

Bir taşla kuş katliamı!

Ee, Peki Konu Ne Konu?

Serinin başında Clint Barton’ın kim olduğuna kısaca değinildikten sonra, kahramanımızın yaşadığı semtteki problemleri nasıl çözdüğü anlatılıyor. Avengers’ta görev yapmadığı zamanlarda mahallenin sevilen siması olarak boy gösteren Hawkeye’ın aslında tersinin ne kadar da pis olduğunu henüz öykünün başındayken görüyoruz.

Hemen ardından gelen öyküde ise Kate Bishop konuya dahil oluyor ve yakışıklı Avenger’la birlikte aksiyonun göbeğine dalış yapıyor. Hawkeye’ın meşhur trick arrow’larını bolca kullandığı üçüncü öyküde ise Clint Barton’ın özgüveninin ve karizmasının etkilerini bir kez daha görüyoruz.

Son iki öyküde ise kahramanlarımız; Madame Hydra, Kingpin, Madame Masque, The Hand, AIM gib tanınmış süper-kötüler ve organizasyonlarla mücadele ediyor.

"Biz ikimiz, siz hepiniz"

“Biz ikimiz, siz hepiniz”

Çizimler, Metinler, Çeviri

Kişisel olarak çizgi romanlarda canlı renkleri ve büyük panelleri sevsem de bunun tam aksini sunan Hawkeye: Bir Silah Olarak Yaşamım kesinlikle kötü çizimlere sahip değil. Bazı öykülerde Hawkeye’ın kostüm rengi olan mor, mavi ve siyahın yoğun kullanılması, okuyucuya rastgele bir sayfaya bakıp “Bu kesinlikle bir Hawkeye öyküsü” dedirtebiliyor. Kullanılan dil ise oldukça tutarlı. Türkçeye çevrilirken sokak serserilerinin kaba saba tabirleri ve çevrilmesi oldukça zor olan kelime oyunları da başarılı bir şekilde kotarılmış.

Freud Sürçmesi dediğimiz...

Freud Sürçmesi dediğimiz…

Marmara Çizgi’den çıkan “Hawkeye: Bir Silah Olarak Yaşamım”, 2015 Haziran ayıyla birlikte raflarda yerini aldı. Çizgi roman severlerin koleksiyonuna katmak isteyeceği bu sayıyı tüm okurlara öneriyoruz.

Yorumlar