Lejyon – Naziler ve Doğaüstü Güçler

Marvel ve/veya DC çizgi romanlarına kolayca sahip olanlar, bu yazıyı hemen geçebilirsiniz. “Çizgi romanlar hakkında yeni bir şey öğrenmek istemiyorum” diyenler de öyle. “Bir çizgi roman DC ve/veya Marvel ise iyidir” diye ezbere konuşanları da hiç yormayalım. Geriye kalanlar bizi okuyorlarsa tamamdır. Geriye kalanlar; yani önyargılarından kurtulmuş olanlar, yani kazancını DC, Marvel dışında da harcayanlar, işte size Marmara Çizgi’den Lejyon! Şaka şaka herkes okusun, otomobil reklamı mı bu?

Evet, bu yazımda çizgi roman severlere alternatif olabilecek bir çalışmadan bahsedeceğim. Lejyon isimli bu çizgi roman ABD-Fransa ortak yapımı bir macera. Çizer John Cassaday (Astonishing X-Men, Captain America ve Star Wars) bir Amerikalı ve yazar Fabien Nury de bir Fransız. Fransızlar ne yapmış etmiş başkalarını da bir şekilde “lejyon” adetlerine bulaştırmış anlayacağınız.

Naziler Yine Yapmış Yapacaklarını

İkinci Cihan Harbi’ndeki Alman Ordusu, özellikle de SS Birlikleri, hep bir gizli projelerle sunulur bize nedense. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz elbet, vardır tarihçilerin bir bildikleri ve fakat bazı projelerden bahsedilir ki; doğaüstü güçleri bile dahil görebiliriz. Lejyon’un hikayesi de bu tür bir serüveni anlatıyor.

YAZI BU NOKTADAN İTİBAREN, ÇİZGİ ROMANIN KONUSUNDAN BAHSEDECEĞİM İÇİN SPOILERLAR İÇEREBİLİR.

legion2

10 yaşında bir kız çocuğu, hangi akla hizmetse (hangi akla hizmet olduğunu okudukça anlayacaksınız) Nazilere gitmiş ve “İnsan, kedi, köpek hiç fark etmez; ben her türlü canlıyı kontrol edebilirim” demiş. Psikopat Naziler de kaçırır mı bu fırsatı, hemen kızcağızı buyur etmişler ve üzerinde deneyler yapmaya başlamışlar.

Lejyon’un konusunu bu kadar kısaca özetlersek büyük haksızlık etmiş oluruz. Çünkü konu sadece bundan ibaret değil. Yanan bir ev ve onu çözmek üzere görevlendirilmiş özel bir dedektiflik ekibi, Müttefik Devletler tarafından görevlendirilen ve görevi üst düzey bir SS subayını öldürmek özel bir komando birliği, Führer Almanyası’na müdahale eden derin devlet unsurları, “kız çocuğu projesi”ni denetlemek üzere gönderilen devlet unsurları. Evet, beş ayrı alt başlık var hikayede. Hepsi eş zamanlı gerçekleşiyor ve sona doğru sürprizlerle bir noktada buluşuyor.

Gerilim, Heyecan, Savaş, Dram

Lejyon, hikayesi itibariyle takip etmesi bazen karmaşık olsa da genel olarak heyecan dozu yüksek, yer yer dram dozu artan, kardeşlerin, dostların birbirini yolda bıraktığı, hatta öldürmek zorunda kaldığı mistik bir macera sunuyor. Mistik diyorum çünkü doğaüstü güçler hikayenin ana konusu ve okudukça, bu güçlerin bir tek 10 yaşındaki genç kardeşimizde olmadığını keşfediyoruz.

Çizimleri konusunda, arkaplanlar belki biraz daha üzerinde durulabilirmiş diye düşündüm. Avrupa menşeili çizgi romanda bu sıkça rastladığımız bir durum gerçi ama çizer Amerikalı olunca “acaba bir farklılık olur mu?” diye özellikle dikkat ettim ancak Cassaday’de Avrupa geleneğine uymuş anlaşılan. Savaş sahneleri detaylı çizilmiş ve bu İkinci Dünya Savaşı’nda geçen bir hikaye için oldukça mutlu edici bir nokta sanırım.

legion3

Bu çizgi roman aksiyon dozuyla bir Amerikalı son saniyesine kadar koruduğu gizemiyle de tam bir Avrupalı olmuş.

Güzel Çizgi Roman. Teyitli Bilgi. Yayalım.

Gizli projeleri konu aldığından mıdır nedir gizli kalmış bu macera ülkemizde. Kesin bu da Nazilerin işi. Bu oyunu bozalım. Doğaüstü güçleri, savaş hikayelerini, gizli projeler, derin devlet unsurlarını seviyorsanız zevkle okuyacağınız, bazen kafanızın karışıp geride kalmış sayfalara dönmek zorunda kalabileceğiniz alternatif bir çizgi roman getirmiş bizlere Marmara Çizgi. Lejyon’u alırsanız pişman olmazsınız.

Sonra Rab geldi, ve ona adını sordu. ‘Lejyon’ dedi adam, ‘Çünkü biz çocuğuz’. – Markos, 5:9″

Yorumlar