Marvel Süper Kahraman Dosyaları: Doctor Strange

Marvel Comics, 1956 ila 1970 yılları arasını kapsayan ve şimdilerde Amerikan ekolü çizgi roman tarihinin Gümüş Çağı olarak adlandırılan o muhteşem dönemi başlatan yayınevi olmayabilir. Ancak Fantastic Four (1961), Hulk (1962), Spider-Man (1962), Thor (1963), Iron Man (1963), X-Men (1963) ve Daredevil (1964) gibi günümüzde hala popüler olan karakterleri okuyucuyla buluşturarak o dönemler House of Ideas (Fikirler Evi) olarak anılmayı sonuna kadar hak etmiştir.

1963 yılında yayınlanan Strange Tales #110’da okuyucunun beğenisine sunulan Kara Büyü Ustası(!) Doctor Strange de bu ihtişamlı dönemde Steve Ditko tarafından yaratılmış ve günümüze kadar gelmiş bir karakterdir. Doctor Strange hiçbir zaman yukarıda saydığım karakterler kadar popüler olmamıştır. Ancak kendi döneminde sadık bir okuyucu kitlesinin beğenisini kazanmış, gerçekten orijinal bir karakterdir. Tam bu noktada söz konusu sadık kitleden bir miktar bahsetmek gerekiyor elbette:

“Kafası Şimdi Geldi!”

Marvel Comics, Gümüş Çağ’daki başarısını bünyesinde barındırdığı Stan Lee, Jack Kirby ve Steve Ditko gibi üniversite öğrencilerinin beğenilerine hitap edebilen yazar ve çizerlerin dehasına borçludur. O dönemlerde üniversite öğrencilerinin arasında iki şey hızla yayılıyordu: Doğu mistisizmi ve halüsinojenler.

Steve Ditko'nun orijinal saykodelik çizimleri

Steve Ditko’nun orijinal saykodelik çizimleri

LSD, ya da daha yaygın adıyla ‘asit’, Birleşmiş Milletler tarafından yasaklandığı 1971 yılına kadar kolayca edinilebilen bir uyuşturucuydu. LSD, aynı zamanda marihuanayla birlikte 60’ların Karşıt Kültürünün (Counterculture) sembollerinden biri olmuştu. Tam da bu dönemde ortaya çıkan Doctor Strange, hem doğu mistisizmi temelli hikayelere, hem de LSD deneyimlerini andıran saykodelik çizimlere sahipti. Bunlar kaçınılmaz olarak çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan sadık bir okuyucu kitlesine sahip olmasına sebep olmuştu.

Farklı Bir Tür Karakter

Döneminin Marvel editörü Stan Lee, Steve Ditko’nun çizdiği birkaç sayfalık deneme hikayesini okuduğunda hikayeyi pek sevmemişti, ancak elinde gerçekten farklı bir tür karakter olduğunun farkındaydı.

Kara büyü ustası karakterin, Strange Tales adlı çizgi romanda yayınlanması düşünülüyordu. Strange Tales, 1951 yılında Marvel Comics’in ismi henüz Atlas Comics iken yayınlanmaya başlamış, korku temalı, toplama bir çizgi romandı. Ancak 1954 yılında Comics Code Authority adlı sansür sistemi yüzünden içeriğinde vampir, kurtadam ve zombi gibi klasik korku yaratıkları bulunduramıyordu. Dolayısıyla son yıllarda içeriğinde artık gerçekten strange (tuhaf) hikayeler barındıramıyordu. Konuya dönecek olursak; karakterin isminin ilk başta yayınlanacağı dergi sebebiyle Mister Strange olması düşünülmüş, ancak bu ismin Mister Fantastic ile benzer olduğu için bu fikirden vazgeçilmiştir. Olaya biraz daha kafa yorunca daha önceden başka bir çizgi romanda tek seferliğine kullanılmış bir süper suçlunun ismi olan Doctor Strange isminde karar kılınır. Bu arada şunu da not düşeyim: Strange Tales’in ismi, 169’uncu sayısından itibaren Doctor Strange olarak değiştirilmiştir.

Doctor Strange'in okuyucuya "merhaba" dediği Strange Tales #110'dan bir bölüm (1963).

Doctor Strange’in okuyucuya “merhaba” dediği Strange Tales #110’dan bir bölüm (1963).

Stan Lee, Doctor Strange’in ilk dönem hikayelerini bizzat kaleme almıştı. Bir numaralı esin kaynağı ise 1930’larda, Lee daha delikanlı yaşlarındayken yayınlanan ve ilgiyle dinlediği bir radyo programı olan “Chandu the Magician” idi. Hikayelerde kullandığı büyü isimlerinin bir bölümü de oradan geliyordu. Lee, büyü isimleri konusunda pek titiz davranmamış, anlamlarına aldırmadan kulağa daha mistik gelen isimleri tercih etmiştir.

Yazının başında da belirttiğim gibi; Doctor Strange ilk başlarda sadık bir kitleye hitap eden bir seri olarak ortaya çıkmıştır. Ancak yerine gelen her çizer, Steve Ditko’nun saykodelik üslubunu devam ettirmede yeterince başarılı olamamıştır. Dolayısıyla 70’lerin başına gelindiğinde Doctor Strange’in sadık kitlesinin büyük bölümünü kaybetmiştir.  400 bin adet basılan Doctor Strange serisi  bu sayının yüzde 40’ına denk gelen 160 bin civarı satılıyordu. Günümüzde olsa yayıncının yüzünü güldürecek bu rakam, o dönemler maalesef serilerin iptal sebebiydi.

Bu yazı, "Süper Kahraman Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar