Marvel Süper Kahraman Dosyaları: Spider-Man

Sinema Uyarlamaları

Amazing Spider-Man (1978-1981)

Spider-Man’in ilk filmi, sanılanın aksine Sam Raimi’nin 2002’de çekmeye başladığı üçleme değildir. 1977, 1978 ve 1979 yıllarında sırasıyla Spider-Man, Spider-Man Strikes Back ve Spider-Man: The Dragon’s Challenge adlı televizyon filmleri çekilmiştir. Filmler aslında aynı yıl aralığında 2 sezondan oluşan toplam 30 bölümlük The Amazing Spider-Man adlı tv serisiyle alakalıdır. İlk film dizinin pilot bölümü, diğeri iki dizi bölümünün birleşiminden oluşan bir toplama, sonuncusu ise dizinin finalidir. Nicholas Hammond’ın Spider-Man’i canlandırdığı dizi ve filmler maalesef kayda değer olmaktan çok uzaktadır.

Spider-Man (1977), Spider-Man Strikes Back (1978) ve Spider-Man: The Dragon’s Challenge (1979) ve Supaidāman (1978)

Spider-Man (1978)

Supaidāman ya da Spider-Man: The Movie adıyla anılan Japon uyarlaması film, sadece Japonya sinemalarında gösterime girmiştir.

Sam Raimi Filmleri (2002-2007)

2002, 2004 ve 2007’de gösterime giren Sam Raimi’nin yönetmenliğini üstlendiği ve Tobey Maguire’ın Peter Parker’ı canlandırdığı seri çoğu kişiye göre gelmiş geçmiş en iyi Spider-Man filmleridir. Sam Raimi’nin eşsiz sekansları ve dozunda komedi unsuruyla harmanlanan özellikle ilk iki filmde Willem Dafoe (Green Goblin) ve Alfred Molina (Doctor Octopus) gibi A sınıfı oyuncular tarafından canlandırılan düşmanlar unutulmazdır. Bunların yanında J.K. Simmons’un çizgi romandan fırlamışçasına canlandırdığı J.Jonah Jameson karakterinin başarısını başka hiçbir filmin yakalayamayacağına da bahse girerim.

Spider-Man (2004), Spider-Man 2 (2004) ve Spider-Man 3 (2007)

Ancak üçüncü film tam bir fiyaskodur. Simbiyot/Venom hikayesi olabilecek en maskara şekilde işlenmiştir. Filmde rol alan Thomas Haden Church ve Topher Grace gibi başarılı aktörlerin varlığı bile serinin iptal edilmesine engel olamamıştır. Hatta film Topher Grace’in kariyerinin dibi olarak gösterilir. Bu arada her üç filmde de süper suçluların Mary Jane’i kaçırdıklarını da hatırlatarak serinin detaylı bakılınca ne kadar saçmaladığını da dile getirmek isterim.

Marc Webb Filmleri (2012-2014)

Spider-Man’in film haklarını elinde bulunduran Sony, 3’üncü Sam Raimi filminden sonra seriyi reboot etmeye karar verdiğini açıkladı ve Marc Webb yönetiminde iki film daha çekildi. Andrew Garfield’ın canlandırdığı filmlerin ilkinde düşman olarak Lizard, diğerinde ise Electro kullanılmıştı.

Filmlerin Sam Raimi filmlerine göre çok daha farklı işlendiği bir gerçek, hatta kendi tarzında iyi olduklarını söylemek bence hiç yanlış olmaz. İlk filmde Spider-Man’in Lizard ile lise ortamında savaşması 70’li yıllar çizgi romanlarının havasını çok iyi şekilde yakalamayı başarmıştır. Bununla beraber, özellikle ikinci filmde Emma Stone’un canlandırdığı son derece dramatik Gwen Stacy’nin ölüm sahnesi izleyenlerin aklında yer etmiştir. Ancak Sam Raimi filmlerinde başarıyla gösterilen (Daily Bugle ve J.Jonah Jameson gibi) birçok konseptin tekrardan kaçınmak adına yok sayılması filmde bir şeylerin eksik kalmasına neden olmuştur.

Amazing Spider-Man (2012) ve Amazing Spider-Man 2 (2014)

Sony Pictures Entertainment yetkilileri, Spider-Man etrafında çok daha geniş bir evren yaratmak istediklerini açıklamış ve 3 ve 4’üncü filmler için tarih belirlenmiştir. Ancak Paul Giamatti’nin Rhino’yu canlandırması planlanan üçüncü film iptal edilmiştir. Sebebi, Sony Pictures’ın Spider-Man’i, genişleyen Marvel Sinematik evrenine dahil edebilmek için Marvel Studios ile anlaşmış olmasıdır. Serinin iptali ardından Andrew Garfield’ın “Ben hiç Spider-Man olmadım” şeklinde demeçleri de bunun üstüne tuz biber olmuştur.

Marvel Sinematik Evreni ve Spider-Man Homecoming (2017)

Sony ve Marvel’ın film hakları konusunda anlaşması üstüne Spider-Man rolüne seçilen Tom Holland, apar topar Captain America: Civil War filmine dahil edilir. Film hakkında kaleme aldığım Captain America: Civil War – Analiz, Tahmin ve Anekdotlar adlı yazımda da değindiğim gibi karakterin hikayeye alelacele eklenmesi bir takım mantık hatalarına yol açsa da izlediğimiz Peter Parker bizleri yeterince memnun etmeyi başarmıştı.

Spider-Man: Homecoming (2017)

Artık resmi olarak Marvel Sinematik Evrenine dahil olan Spider-Man bir kez daha reboot edilerek 2017 Temmuz ayında Spider-Man: Homecoming adıyla tekrar gösterime girdi. Ben de film hakkında detaylı bir Analiz Tahmin ve Anekdotlar yazısı kaleme aldım. Merak edenler, yazıya alayım:

Spider-Man: Homecoming – Analiz, Tahmin ve Anekdotlar

Evet, sinema uyarlamalarını da hallettiğimize göre sıra animasyon serileri ve bilgisayar oyunlarına geldi.

Bu yazı, "Süper Kahraman Dosyaları" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar