Nuh – Eski Ahit, Yeni Cilt

Nuh denince herkesin aklına ilk gelen şey, muhtemelen “Nuh Tufanı”dır eminim ki. Eh, Nuh dedik burada da Nuh Tufanı’ndan bahsedeceğim. Lakin, söz konusu tufanın hikayesi, bir kitap ya da film değil. Elbette, her ikisi de mevcut. Fakat, burada Nuh’un çizgi romanını anlatacağım.

Söz konusu Nuh Tufanı olunca, kimse çizgi romanın hikayesi üzerine ekstra bir şey beklemesin. Az çok bir şeyler biliyoruz tufanla ilgili, Tanrı insanlara kızdı, Nuh’a bir gemi yapmasını söyledi, ardından her hayvandan birer çift ve Nuh’a kendi ailesini gemiye bindirmesini buyurdu. Böylece Tanrı, gazabını dinmeyen bir yağmurla göstererek, tüm insan soyunu (Nuh ve ailesi dışında tabi) dünyadan temizledi. İşte senaryomuz bu şekilde, lakin belirtmek istediğim bir husus var. Bu da, Russell Crowe’un başrolünü oynadığı “Noah” filminin senaristleri olan “Ari Handel” ve “Darren Aronofsky” nin film senaryosu baz alınarak hazırlanmış bir çizgi roman olması. Bu yüzden filmi izlediyseniz, senaryodaki hemen hemen her şeyi aynı şekilde göreceksiniz.

“E ben filmi izlerim, daha iyi.” derseniz, “izleyin” derim. Zira Russell Crowe’un oyunculuğu, filmde olayların aktarılışı bana göre fevkalade idi. Lakin, çizgi romanı edinip, okursanız eminim ki seveceksiniz.

noah-1

Çizgi Roman, Marmara Çizgi tarafından 2014 yılında biri Eylül, diğeri Şubat aylarında yayımlanmış olmak üzere, iki ciltten oluşuyor. E tabi aslında, 4 kitap, 2 cilt dersek daha doğru olur. Tek cilde pekala sığdırılabilirdi fakat, iki cilde ayrılan nokta hikayenin önemli noktalarından birisi. Gerek senaryodaki aksiyon yüklü bölüm, heyecanlı bir yerinde kesilerek okuyucuyu diğer cildi almaya teşvik ederken, ilk cilt “tufan öncesi”ni anlatırken, diğer cilt “tufanı ve sonrasını” anlatıyor. Bu yüzden, en doğru yerde ikiye bölünmüş desem doğru olur.

Gel Gelelim Çizimlere

Çizgi romanın çizimlerini, gerek Marvel, gerekse DC’nin kapak tasarımlarını yapan, New X-Men, Sandman ve Spider-Man gibi yapımlarda yer alan Kanadalı çizer ve çizgi roman yazarı; Nick Henrichon üstlenmiş. Çizgi roman elime geçtikten sonra, kapaklarına bakar bakmaz çizimlerin oldukça güzel olduğunu görüp Nick Henrichon’un notunu yıldızlı pekiyi olarak vermiştim fakat okumaya başladıktan sonra bir yıldızı daha hak ettiğini düşünüyorum kendi adıma.

noah2

Aronofsky ve Handel’in, Noah filminin karanlık temasının aksine, çizgi roman alabildiğine renkli. Elbette Henrichon’un renk kullanımları, hikayeye tezat gitmek yerine, doğru renk kullanımları ile aynı havayı yakaladığını söyleyebilirim. Sayfa düzeni yer yer düzenli, bazense dağınık bir şekilde gidiyor. Ben genelde hikayeye kapılıp giden biri olmama rağmen, sayfaları uzun uzun inceledim. Tüm sayfa görseller bazen sırf arka plan doldurma gibi görünse de, bazı yerlerde bol bol ayrıntıya yer verip, okuyucuyu mutlu ediyor.

Ekstralar

Çizgi roman içerisinde Kitab-ı Mukaddes’ten birçok alıntı mevcut. Senaryo kendi akışında devam ederken, Eski Ahit’ten ayetler dış ses misali kitabın farklı noktalarına serpiştirilmiş durumda. Senaryoyu kutsal kitaba bağlayıp, yaşanan olayların ardından belirtilen ayetler, çizgi romana hoş bir hava katmış diyebilirim. Okurken, o belirsizlik döneminde yaşananların mistisizmine kapılabiliyorsunuz.

noah3

Bu kadar çok ayetin ve dini temelli bir hikayenin içerisine yerleştirilmiş, Nuh’un ağzından anlatılan “yaratılış” hikayesi, ki oldukça güzel çizimlere sahip bu iki tüm sayfada, yaratılışın evrime bağlanışını gösteren çizimlerle betimlenmiş. Bu noktada da; Aronofsky, Handel ve Henrichon üçlüsünün ziyadesiyle başarılı bir iş çıkardığı gözler önüne seriliyor.

Uzun lafın kısası, Nuh Tufanı kulaktan dolma da olsa bildiğiniz bir efsane. Bu efsaneyi gelecek nesillere bir şekilde aktaracağımız kesin. Bunu yaparken, Henrichon çizimlerini kullanmak bence oldukça uygun bir seçim olurdu. Bununla birlikte, benim gibi insanlık tarihinin başlangıcına dair şeylere meraklıysanız, Nuh’u edinip okumak sizi mutlu edecektir. Şimdiden iyi okumalar.

Yorumlar