Okko – Ronin Olmak Zor Zanaat!

Geçenlerde Yapı Kredi Yayınları (YKY) yayınlarından çıkan Blacksad çizgi romanını okuma fırsatı bulmuştum ve hiç hız kaybetmeden burada tanıtmıştım. Blacksad’ten hemen önce aldığım fakat, birazcık geri plana atmış olduğum “Okko” tatil esnasında neredeyse bana hiç sıkılacak vakit bırakmadı diyebilirim.

Hali hazırda, Marvel ve DC gibi süper kahraman çizgi romanlarından sıkılıp farklı türden çizgi romanlar okumaya başladığımı belirtmiştim. Okko bu konuda bir kez daha yanlış bir karar vermediğimi gösterdi bana. Şimdi asıl mevzuya gelelim, Okko nedir? ya da kimdir?

Serinin yazarı ve çizeri kendini HUB olarak tanıtan fransız çizgi romancı Humbert Chabuel, serinin renklendirmelerini ise Stephano Paleyo üstlenmiş. Çizimler bana göre başarılı, zira geniş manzaraların içerisinde bol miktarda ayrıntı bulabiliyorsunuz, bu ayrıntılara ayrıca değineceğim, fakat özellikle kadın karakterlerin olabildiğince güzel, erkeklerinse pek tipsiz olduğu karakter çizimleri beni biraz düşündürdü. Muhtemelen “Manara” gibi HUB’ta bol miktarda kadın figürü ile erkeklerden çok uğraşmışa benziyor. Renklendirmeler ise fevkalade diyebilirim.

okkoFeature

Hem yazar, hem de çizer olarak HUB’ın senaryo konusunda çok iyi bir iş çıkardığını söylemem gerek. Zira, ilk kitapta basit bir hikaye örgüsü ile karşılaşırken, her yeni kitapta olaylar olabildiğince karışıyor, düğümler sıkılaşıyor ve en sonunda, HUB bizlere olayın aslını flashback’ler halinde anlatarak, olayın gizemini bozmadan okuyucuyu tatmin edecek şekilde kurguyu tamamlıyor.

Gerçekten “Gizemli” Bir Uzak Doğu!

Söz konusu çizgi romanımızın hikayesi, Pajan İmparatorluğu adı verilen topraklarda, bildiğimiz orta çağ japonyasından pek farklı olmayan ama aynı zamanda çok farklı olan bir zamanda ve mekanda geçiyor. Hali hazırda kendi mitolojisinde çok farklı türde yaratıkları, iblisleri ve efsanevi güçte savaşçıları anlatan uzak doğu efsaneleri Okko’ya ilham vermiş belli ki. Elbette bir takım değişikliklerle.

Bu arada, uzak doğu kültürüne ait bir çok şey, kendi orjinal dilinde anlatıma eklenmiş. Elbette, kullanılan her kelimenin sayfanın hemen altında açıklaması mevcut. HUB fransız olabilir fakat uzak doğu kültürünü iyice incelediği ve Pajan İmparatorluğunu yaratırken, orjinalden çok sapmadığı belli.

okko2

Pajan imparatorluğunda samuraylar, roninler dışında gerçekten uzak doğu kültürüne has başka sınıflar da mevcut. Örneğin, Bunraku adı verilen tahtadan yapılarak, ipek kozaları ile hareket ettirilen bizlerin “mecha” diyeceği insan kontrolündeki savaş robotları mevcut. Eh, geçmişte uzak doğunun bilime olan katkıları yadsınamaz, HUB bundan iyi yararlanmış. Elbette, bu robotları kullananlar da; normal zamanlarda sahnede kukla gösterileri yapıp, savaş zamanlarında da dev savaş kuklaları kullanan kuklacılar. Bunraku’ları Okko’nun her bölümünde sık sık görüyorsunuz.

Bununla birlikte, Okko ve arkadaşları da, pek sıradan kimseler sayılmazlar. Dört kişilik ekipte, yarı-iblis barbarvari bir savaşçı olan Noburo, kamilerle (ruhlar) iletişime geçmek için onlara adak olarak içtiği sakeyi sunan ayyaş keşiş Noshin ve Noshin’in çırağı, aynı zamanda çizgi roman serisinde “Narrator” olarak kullanılan Tikku, efsanevi iblis avcısı Okko’nun yoldaşları olarak karşımıza çıkıyor.

Yorumlar