Red Kit Toplu Albümleri – Efsaneye Dönüş
-
Canberk Gezmen
- Çizgi Roman
- 9 Eylül 2015
Red Kit, özgün adıyla Lucky Luke, pek çoğumuzun bir dönem de olsa kalbinde yer etmeyi başarmış efsane kovboy. Vahşi batı kültürüne olan sempatimiz üzerinde dinamit etkisi yapmış kurgusal karakter. Ülkemizde de hem karikatür, hem çizgi roman, hem çizgi dizi olarak türlü türlü yayın evrelerinden geçmiş köklü bir karakter. Son durağı ise; Yapı Kredi Yayınlarının, bütün maceraları sıralı bir şekilde yayınlama vizyonu taşıyan “Red Kit Toplu Albümleri” çizgi roman serisidir. Şimdiye dek çıkmış 11 cilt sayı itibariyle çok keyifle okuduğum bu seri , Red Kit’e yeniden gönül vermek isteyenler için harika bir seçenek. Yazıda bu keyifli seriden bahsedeceğim. Fakat önce biraz gelişim sürecini öğrenelim.
Belçikalı bir karikatürist olan Morris tarafından yaratılan ve ilk kez 1946 yılında görünen Lucky Luke , tarihe ışık tutmış, mizah yönlü ve karakter tasarımı olarak çığır açmış bir Frankofon serisidir. Bizde olduğu gibi dünyada da dergi, çizgi roman, çizgi film vb. çeşitli yayın evrelerinden geçmiş, pek çok defa da sinema filmine uyarlanmış. Sekiz kez sinemaya uyarlanan filmlerin ilki dahil olmak üzere üç tanesi yine bizim ülkemizde sinemaya uyarlanmış. Bu durum ülkemizde gördüğü ilgi ve sevgiyi kanıtlar nitelikte.
En son çıkan film ise; 2009 yılında Fransızlar ve Arjantinliler tarafından sinemaya uyarlanmış fakat ben pek başarılı bulmadım. Şaşırarak söylüyorum ki bizimkiler daha çok değer verip daha iyi işler ortaya koymuş, bence vakti olan Sadri Alışığın oynadığı filme bir göz atabilir, eğlenceli olmuş. Birkaç animasyon filmi de mevcut. Çizgi Romanın bazı maceraları Fransız Renè Goscinny tarafından yazıldı. Morrisin ölümünden sonra ise bazı maceralar, Fransız Achidé tarafından çizildi. Serinin Türkiye’de Red Kit olarak adlandırılmasının da ilginç bir hikâyesi var. Red Kit o zaman için çıkarılması planlanan Red Rider ve Bil Kit dergilerinin, Red ve Kit kısımlarının birleştirilmesiyle meydana geliyor.
Gelelim “Red Kit Toplu Albümler” Çizgi Romanına
Alternatif tarihte vahşi batıda geçen hikâyede yalnız ve gezgin bir kovboy olan Red Kit, sadık atı Düldül ile uğradığı kasabalarda meydana gelen sorunlara müdahale ederken sürekli olarak kendini belanın içinde bulur. Fakat her zaman belayı tepelemesini bilir çünkü hem çok becerikli hem çok şanslıdır. Ayrıca sorunlara hep akılcı yaklaşır, yakalamaya çalıştığı suçluların daima bir adım önündedir. Özellikle akıl oyunlarının çok eğlenceli bir betimlemeyle işlendiği bu çizgi roman serisinde kahramanımızın yolu çok zaman da Kızılderililer, Haydutlar, Demiryolu ticareti gibi tarihsel öğeler ile kesişiyor. Frankofon kültürünün karikatüre yakınlığından dolayı seride mizah yönlü bir işleyiş hakim zaten seriyi başarılı yapan unsurlardan biri de kesinlikle içinde şekillenen doğal mizah. Red Kit maceralarına devam ettikçe daha çok dost ve düşman edinip daha önemli biri haline geliyor. Bizde onun efsane olmaya giden kovboy serüvenini keyifle okuyoruz. Hikâye böyle gelişiyor.
Çizimler akıcı ve eğlenceli. Frankofon stilinin bizim karikatür dediğimiz çizim türüne olan yakınlığı mizahı besliyor. Abartılı ifade ve vücut hareketleri mizah derinliğini arttırıyor. Sayfa başına genel olarak 10 ve üzeri panel düşmüş. Bu okuma akışını yavaşlatmıyor çünkü paneller basit hareketlerden oluşmuş. Hareket geçişlerinin daha çok panel ile detaylanması sizi sanki çizgi film izliyor gibi daha fazla konunun içine çekiyor. Bu seri de çizimleri renkli okuma fırsatına da sahibiz. Ayrıca çizimler içinde bulunduğu Batı atmosferini o zaman için oldukça iyi yansıtmış. Çizimlerin eski olmasına karşın yer yer Arizona havasını yakalıyorsunuz. İlerleyen kurguda Red Kit’in ağzındaki sigara yerini kürdana bırakıyor. Morris bunun için 1988 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından ödül alıyor.
Karakter başarısını söylemeye gerek var mı bilmiyorum. Red Kit bir jenerasyonun cool karakter ihtiyacını tek başına karşılamış bir karakter. Gölgesinden hızlı silah çekerek fizik kurallarını yeniden tanımlamış bir karakter. Tüm bu becerilerini alçak gönüllülük ile birleştirebilmesi bence ülkemizde bu kadar el üstünde tutulmasının anahtarı. Bizim insanımız efendi adam seviyor abi, karakter uçsun kaçsın efendi olmayınca sevmiyor bizimkiler. Bende pek çok yazımda belirttiğim üzere belaya espriyle yaklaşan karakterleri seviyorum. Bu bağlamda Red benim açımdan da oldukça doyurucu bir karakter. Tabii serinin karakter başarısı Red Kit ile sınırlı değil. Sadık hayvanları Düldül ve Rintintin tamamen kendine münhasır kişiliklere sahipler. Bunun yanında tüm azılı düşmanlar tarihi referanslardan alınıp biraz da mizahlaştırılarak kurguya başarıyla dahil edilmiş. Burada karakter rumuzlarını ayrıca övmek istiyorum. “Örümcek Ayak, Tetik Joe, Pat Poker, Kargaburun “ gibi isimler duyduğunuzda kulağınıza ayrıca eğlenceli geliyor. Daltonlar ve Billy the Kid gibi ezeli düşmanların yine seriyi renkli hale getiren başarılı anti karakterler olduğunu biliyoruz.
Toplu Albümler serisine bulaşmak için çok sebep var. Red Kit’e güzel bir dönüş yapabilirsiniz, eskileri yad edebilirsiniz, koleksiyonunuzda kaliteli bir klasiğe yer verebilirsiniz, okumak için eğlenceli bir yapım isteyebilirsiniz. Her şekilde beklentilerinizi doyuracak bu keyifli yapımı doğru bir seçenek olarak görüyorum. Evinden uzak kalmış kovboyu yalnızlıktan kurtarmak için raflarınızda yer açabilirsiniz. Herkese iyi okumalar.
Not: Bu sefer bir yenilik yapıp finali kendi çizdiğim şu karikatür ile yapıyorum.