Star Wars Expanded Universe’e Balıklama Dalış!
-
Halil Kardıçalı
- Çizgi Roman, Kitap
- 15 Nisan 2015
Bugün benim için yeni olan bir kurgusal alemden bahsetmek istiyorum sizlere, Star Wars Expanded Universe’den (EU), yani çoğumuzun bildiği ve sevdiği filmlerin ötesine geçen ve o çok zaman önce, çok uzak bir galakside yaşananları daha da derinleştiren ve geliştiren hikayelerden, nam-ı diğer Star Wars Legends’dan (SWL)…
Disney’in, Star Wars’un (SW) haklarını satın aldıktan sonra yaptığı en temel değişikliklerden bir tanesi “Artık EU yok, biz buna SWL diyeceğiz ve mevcut yazılı çizili ürünlerden aklımıza yatanları ana hikayemizde ve kendi kabul ettiğimiz hikaye örgüsünde (gevurcası canon) kullanacağız, geri kalanlar ise adı üstünde işte, efsane olacak. Galaksi büyük, hikayeler kulaktan kulağa anlatıla anlatıla farklılık gösterebilirler nasılsa…” demek oldu.
Bu yaklaşım bana çok mantıklı gelmişti doğrusu, EU’ya pek aşina değildim, SW’a dair bildiğim herşey filmlerden, çizgi filmlerinden ve kulak dolgunluğundan ibaretti. EU hakkında o güne kadar duyduklarım çok iç açıcı da değildi doğrusu (esasen zamanında merak sarmamın etkisinde bu da olabilir). EU ürünlerinin pek azının güzel, pek çoğunun birbiri ile tutarsız ve edebi yandan da fıtık edici kalitede olduğunu duymuştum. Ancak; yok olacaklarını öğrenince içimdeki merak bir hayli depreşti. Bunun üzerine bu dönemde model / hobi / oyun zamanımın tamamını X-Wing’e ayırmam da gelince, SWL okuma hevesim zor zaptedilir hale geldi.
Masaüstü savaşları konusundaki tecrübeme göre, oyunlardan aldığım keyif, masada olan bitenleri çok okuduğum ve iyi bildiğim hikaye temelleri ile örtüştürünce kat ve kat fazlalaşıyordu. Bu bağlamda X-Wing (ve yakın gelecekte Armada) tecrübemi zenginleştirmek için başladım aranmaya. İnternette birkaç tane “En iyi EU romanları hangileridir ey google?” araması yaptıktan sonra sonuçları karşılaştırdım ve ilgime göre (mesela clone wars ve kaçakçılık hikayeleri o kadar ilgimi çekmiyor, buna karşılık force’un işlendiği eserler, uzay savaşları ve ana hikayeye yakın tarihli olanlar daha çekici benim için) kesişim kümemi oluşturdum. Bunun sonunda da aşağıdaki seriyi edindim:
- Dark Lord Trilogy
- Shadows of the Empire
- X-wing Rogue Squadron serisinin ilk dört kitabı
- I Jedi
- Thrawn Trilogy
“Eğer bunlar gerçekten hoşuma giderse, daha da alırım” diye düşünmüştüm ve şimdiden Sith’lerin tarihini anlatan Dart Bane Trilogy ve Darth Plagueis’i ve Rogue Squadron serisinin devamını almaya karar verdim.
Belirtmem gerekiyor ki; şimdiye kadar okuduklarım edebi açıdan çok süper değiller gerçekten. Tasvirler sizi alıp başka diyarlara götürmüyor, her şey kafanızda çok net canlanmıyor. Buna karşılık SW mitolojisi o kadar yerleşik ki benim bünyemde, havaya girmek zor olmuyor. Özellikle Force kullanımı iç sesle desteklenince daha güzel hale gelmiş. Çabuk çabuk da okunuyorlar, dilleri katır kutur değil. Kitapların detaylı özetlerini geçeceğim zaten ama şunu söyleyebilirim ki; hiç pişman değilim şu anda SWL evrenine balıklama dalmış olduğuma!
EU söz konusu olduğunda bir diğer büyük kaynak Dark Horse Comics tarafından basılmış olan çizgi romanlar elbette. Pek çizgi roman kültürüm yok, o nedenle herhalde bu alana bulaşmam diyordum ve başta ilgi göstermedim. Daha sonra internette bu çizgi romanların dijital versiyonlarında büyük indirim olduğunu okudum. Dark Horse Comics’in yayın hakkı 2014 sonu itibarıyla elinden gittiği için gerçekten kelepir fiyata veriyorlardı dijitalleri. Öyle olunca yine danıştım Google’a, harmanladım ve aşağıdaki serileri edindim.
- Dark Empire Bundle
- X-Wing Bundle
- Purge Bundle
- Shadows of the Empire Bundle
- Tales XL Bundle
- Knight of the Old Republic XL Bundle
Şimdi karıştıra karıştıra okuyorum, R2 şu koordinatları ayarlasın o çok uzak galaksiye gidip döndükçe sizleri haberdar edeceğim.
-
Önceki Yazı
-
Tüm Yazılar
-
Sonraki Yazı