The Amazing Spider Man – Bir Baş Köşe Klasiği!
Nereden başlasam, ne desem bilmiyorum? Heralde “bu yazının çok daha önce yazılması gerekiyordu” yerinde bir başlangıç olur. Bu kadar çizgi roman yazısı yazdım, Spidey’nin ilk maceraları ile ilgili hiç bir şey yazmadım. Resmen terbiyesizlik yani! Kendimi derhal Stan Lee’ye, Steve Ditko’ya ve tabii ki tüm arkadaşlarına affettirmek üzere yazıma başlıyorum.
Evet, bu yazımda İngilizcesi ESSENTIAL AMAZING SPIDER-MAN olan bir seriden bahsedeceğim. Türkçe’ye Gerekli Şeyler tarafından kazandırılan seri The Amazing Spider Man, Klasik olarak geçiyor. Tabii ki İngilizce’sindeki “essential” kelimesini birebir çevirip, Elzem Örümcek Adam demek biraz garip olurdu ama inanın bence tam olurdu. Çünkü bu seri başta Örümcek Adam severler olmak üzere; tüm Marvel ve hatta çizgi roman severler için şart diyebilirim.
Artıları
Birincisi Örümcek Adam’ı ilk sayısından itibaren okuma fırsatı buluyorsunuz. Üstelik 1962’de piyasaya çıkan Amazing Fantasy Sayı 15’i okumak için 42.ooo Amerikan Doları ödemek zorunda da değilsiniz.
İkinci olarak, şart dedim; evet, biraz sert bir tabir belki ama “Örümcek Adam’ı seviyorum” diyenler için gerçekten gerekli bu seri. Spidey’nin nasıl duvarlara tırmanmaya başladığını hepimiz biliyoruz ama orijinal halinden bunu öğrenmek insanı gerçek bir Spidey uzmanı gibi hissettiriyor inanın.
Dahası bu ciltler sayesinde, Peter’ın bugün başında olan belaların hangi nedenlerle orada olduklarını, karşısında duran düşmanların ne gibi motivasyonlarla onu yok etmek istediklerini bir düzyazıdan okuyarak değil maceraları yaşayarak öğrenebiliyoruz.
Son olarak da 30 yaş üstündeyseniz, 80’lerde çizgi romanla tanıştıysanız bu ciltler size öyle nostalji yaşatacak ki; kelimelerle ifade edilmez, yaşanır.
Eksileri
Hiç elim varmıyor “eksileri” yazmaya ama “artıları” yazdık bir kere.
Evet kabul; günümüz çizerlerinin, çinicilerinin, “artwork”lerinin ve tabii ki dijital teknolojilerin sunduğu görsellerle baş etmesi mümkün değil bu ciltlerdeki çizimlerin. Günümüze kıyasla çok gerideler. Ancak (tabii ki bir ama koyacağım) teknolojinin olmadığı bir dünyada bu eserleri yaratmak için gereken sabırı da görmezden gelmeyelim.
Günümüz genç nüfusunda, siyah beyaz-çizgi romanlara karşı bir burun kıvırma durumu var. 21. yüzyılda sunulan çizgi romanlardaki renk cümbüşü düşünülürse de bu durum sanırım çok anormal değil. Eski eserleri renklendirme teknolojileri artık var ve kolay. Bu yola gidilebilir miydi? Belki..ama yayıncı kurum bunu tercih etmemiş ve klasik haline bağlı kalmış. Ona da saygı durmak gerek galiba.
Sonuç
Kum Adam, Yeşil Cin, Daredevil, Electro, Dr. Otto, Dr. Doom, Akrep.. kimler yok ki bu ciltlerde? Hem de ilk halleriyle. İlk kostümleri, ilk çizimleri, ilk tehditleri, ilk kavgaları. Bence The Amazing Spider-Man, Klasik kesinlikle her Örümcek Adam severin kitaplığında bulunmalı. Okumasanız bile, bu ciltler Spidey’nin geçmişi için adeta bir referans kitabı. Şu an piyasada İngilizce olarak 11 cilt olan arşivlikler, Türkçe’de iki cilt olarak mevcut. Dün itibariyle Gerekli Şeyler, üçüncü ciltin yakında raflarda olacağını sosyal medya hesaplarında duyurdu. Sabırsızlıkla bekleyiniz.
Spidey’nin çenesi eskiden daha betermiş.