Üçüncü Ahit – Yeni Ahit Eskidi!
Çocuğum insanın bilmesi gerekenlerin bir sınırı var… Bilgi arayışı, Tanrı karşısında kibrin başladığı yerde bitmelidir.
Tam 1307 sene boyunca tüm Hıristiyan dünyasının uğruna yaşadığı gerçekler, gerçek değilse? Üçüncü Ahit buna cevap arayanların hikayesi. Ünlü Fransız çizgi roman senaristi Xavier Dorison ve çok yakın arkadaşı ünlü çizer Alex Alice’in bir çalışması olan bu eser ÇİZGİ DÜŞLER aracılığı ile Türkiye’de okurseverlerle buluşmuş.
Bugün Fransız çizgi roman dünyasının en önemli senaristlerinden biri olan Xavier Dorison ve önemli çizerlerinden Alex Alice, aslında aynı okuldan sınıf arkadaşları. Ticaret okulunda öğrenci oldukları sırada Dorison’un aklındaki bu temayı, Alice’in teşvikleriyle senaryoya dönüştürmüşler ve yine Alice’in çizimleri ile renkli dünyada hayat bulmuş. 1997 senesinde Fransa’da yayınlanan bu çalışma çok olumlu tepkiler alınca; bu ikili, çizgi roman dünyasının önemlileri arasındaki yerlerini almışlar. Dorison’un sükse yapmış diğer çalışmaları; Sanctuaire (2001-2004), W.E.S.T (2003-2009) ve Long John Silver (2007 – halen devam ediyor) serileridir.
Tarih Kitaplarından Alıntılar
Üçüncü Ahit’tin ilk göze çarpan özelliği; tarihi karakterlerden esinlenmiş olması. 1307 yılında geçen hikayedeki Marburg Kontu Conrad, Elisabeth D’Elsenor, Guillaume de Beaujeu ve eser boyunca adlarını okuyacağımız kişiler tarihte gerçekten var olmuş insanlar. Bu durumu bilerek okumak, okuyucunun aklının bir köşesinde sanki tüm senaryo gerçekmiş gibi bir etki bırakıyor. Dahası bilim kurgu, fantastik kurgu eserlerinde yer alan doğaüstü anormallikler eserde hemen hiç yok. Örneğin; büyü yok. Ateş topları, uçan insanlar, görülmezlik pelerinleri… hiçbirini görmüyoruz. Bu unsur eseri daha da gerçekçi kılıyor.
Senaryo ise, kabul etmek gerek, hiç de yenilikçi değil; “kötülerin” eline geçerse felakete yol açacak bir malzemeyi, “iyilerin” onlardan önce ele geçirme çabası. Ancak; özellikle Orta Çağ kültürünü – şövalyeler, engizisyon, karanlık güçler artık ne derseniz – sıradan konusuna rağmen, eser hitap edecektir diye düşünüyorum. Tapınak Şövalyeleri’nin organizasyonuna, Orta Çağ’da sorgulamanın “inceliklerine” Üçüncü Ahit’te sıkça değinilmiş.
Çizimlere gelince silahlar, kıyafetler, şehir görüntüleri, kişilerin surat detayları başarılı. Çizimler ne çok farklı, ne yenilikçi, ne de sıkıcı. Klasik çizgi roman rötuşları görüyoruz eser boyunca. Bazı gölgelendirmelerin çok keskin olduğunu belirtmeliyim. Kimi yerlerde karakterlerin yüzleri siyah-beyaz olarak dikine ikiye boyanmış gibi görünüyor. Aksiyon içeren çizgi romanlarda çoğu okursever için savaş, kavga detayları önemlidir. Bu eserde aksiyon anlarının bazı noktalarında neyin nasıl olduğunu anlayamadığımız oluyor. Bununla birlikte; Orta Çağ’da geçen bir eserin çizimleri belki biraz daha karanlık olabilirdi. Ama eser boyunca hiç de eksikliğini hissettiğim bir nokta olmadı bu. Kullanılan dil başarılı bir Türkçe diyebilirim. Anadilinden çevrilmiş olması da bir artı.
Zaman Dilimi İlgi Alanınızsa…
Bir Orta Çağ aşığı olarak, Orta Çağ düşkünlerine arşivleyin derim. Yine de tüm çizgi roman severlere hitap edecektir, raflarında şık bir arşiv parçası olarak duracaktır diye düşünüyorum. Toplam 133 sayfa ve 4 ciltten oluşan Üçüncü Ahit tek parça halinde ya da 2’şer ciltten oluşan iki fasikül halinde arşivlenebilir.
Yeni Ahit eskidi mi?