Y Son Erkek – Paylaşılamayan Adamın Serüveni
Başlığa bakıp bir “Kıvanç Tatlıtuğ durumu” var sanmayın. Y Son Erkek, yaşayan tek erkeğin, kadınlar hakimiyetindeki bir dünyada hayatta kalma savaşını anlatıyor. Yani hiç de öyle cazip erkek serüveni değil aslında.
Çizgi Düşler, 2013 yılının Ekim ayında yurdum çizgi roman severlerine kazandırmaya başladığı seri Türkçe olarak 5. fasiküle kadar (yazının yazıldığı tarihte öyleydi en azından) ulaştı.
Konusu
Y Son Erkek, adından da belli olduğu üzere Son Erkek’ten bahsediyor. Peki kim bu son erkek? Adı Yorick. Ne iş yapar? İşsiz. Özelliği ne? Hiç, sıradan bir adam. Peki neyin son erkeği bu adam? Dünyada kalan son erkek! Bildiğiniz son erkek işte. Günün birinde aniden bastıran, ölümcül bir salgın tüm erkekleri hızla öldürüyor. Sadece Yorick kalıyor.. bir de maymunu. Üstelik o da erkek. Dolayısıyla düzeltiyorum. Dünyada bir erkek insan ve bir erkek maymun kalmıştır.
Yorick durumun farkına vardığında ilk işi Amerikan Parlamentosu’nda temsilci olan annesini bulmak için yola koyulmak olur. Annesi ile buluştuğunda, annesi insanlık için son umut olan Yorick’i doğal olarak koruma altına almak ister, Yorick ise sevgilisi Beth’i bulmak. Annesi ile küçük bir anlaşma yapan Yorick, yanında bir koruma ile yollara düşer. Yorick’i ve sizleri, onu destekleyenlerle, belli nedenlerden engellemek isteyenlerle bol heyecanlı bir macera bekliyor.
Çizimler
Çok daha iyisini görmüştük. Kimi çizgi romanda bazen arka planlar çok sadece geçilir, bazen ana karakterler haricindeki karakterlerin üzerinde çok detay çalışılmaz. Örnekleri çok. Retro bir hava vermiş çizer diyeceğim ama hem karakterler, hem arka plan hızlıca geçilmiş gibiyse şahsen temkinli yaklaşırım. Yeni bir tarz yaratıyordur, niş bir kitleye hitap ediyordur o da kabul ama Y Son Erkek’te öyle bir durum olduğunu da düşünmüyorum. Sonuç olarak çizimlere bir soru işareti koyuyorum.
Eisner Ödülü
Bu ödülün geçtiği çizgi romanı gözünüz kapalı alabilirsiniz. Y Son Erkek, En İyi Yazar kategorisinde 2005 yılında ve En İyi Seri kategorisinde 2008 yılında bu ödülü aldı. Brian K. Vaughan, serinin yazarı ve bir çok kez aday olduğu bu ödülü farklı kategorilerde tam 10 kez kazanma başarısı gösterdi. Dolayısıyla modern dönem çizgi romanda bir dahinin kaleminden çıkmış bir senaryodan bahsediyoruz. Çizimleri, renkleri, detayları görmezden gelmemizi sağlayacak bir senaryo var ortada ve seriyi takip etmeniz için yetiyor da artıyor bile.
Amerikan Filmi Diyalogları
Evet bence malesef böyle bir sorun var. Tamam senaryo güzel, replikler de eğlenceli ama çok “Amerikan Filmi” olduğunu belirtmeliyim. Bu denli birebir çeviri gerekli miydi emin olamadım. Tabii çevirmene de asla haksızlık etmeyelim çünkü o kadar çok bu tür diyalog var ki bütün repliklere köklü bir müdahale demek olur çeviri esnasında “yorum” yapmak. Evet hikayenin geçtiği ortam tam bir Amerikan post-apokaliptik hayatta kalma ortamı ve bu tarz replikler atmosferi tamamlıyor ama her baloncukta karşılaştıkça biraz sıkıcı olmaya başlıyor. Ayrıca çok ufak bir nokta ama “Bayan” kelimesi WClerin kapısında kullanılır, kadınlara hitap etmek için değil.
“E ben almıyorum o zaman bunu?”
Evet biraz fazla olumsuz yorumladım haklısınız. Ancak, gerçekten çok güzel bir senaryo var oratada Çizimler, renklendirmeler senaryoyu biraz hastalandırmış ama tema çok güçlü. Marvel ve DC dışında bir dünya var ve Vertigo Comics bize güzel, alternatif bir seri sunmuş.