Muhtemelen İzlemediğiniz, Ama İzlemeniz Gereken Kült İngiliz Dizileri # 4

Dokuz dizi size yetmedi mi? Hala dizi mi istiyorsunuz? Pekala, bu hafta sizlere klasik bir İngiliz komedisi örneği; Amerikan versiyonu türemiş bir doğaüstü temalı dram ve animasyon severler için izlediğim, en orijinal çizgi filmlerden birini sunuyorum. Hazırsanız başlayalım.

10. Only Fools and Horses

  • Tür: Komedi
  • Dönem: 1981-2003
  • Sezonlar: 9
  • Bölüm/Sezon: 3-9
  • Bölüm Süresi: 30-95 dakika*
  • IMDB Puanı: 8.9

*Az bölümlü sezonların bölümleri daha uzun.

ingiliz4_1Derek “Del Boy” Trotter (David Jason) isimli düzenbaz bir fırsatçı ve kardeşi Rodney Trotter (Nicholas Lyndhurst) saf bir şapşal; Londra’da bir apartmanda yaşıyorlar. Birlikte “Trotters Independent Traders” isimli bir şirket (ismen) yönetiyorlar, çalışanları sadece ikisi. Maddi durumları ideal olmadığı için, her fırsatta ‘şirketleri’ni hızlı yoldan, az işle çok para kazanma planlarıyla başlarını belaya sokuyorlar. Ailece her türlü iş çeviriyorlar, Grandad (Dede) (Lennard Pearce) ve sonra Albert Amca’yla (Buster Merryfield) – ucuza mal alıp satmak, hakkında hiç bir şey bilmedikleri işin uzmanları olduklarını iddia etmek, bir kamyonun arkasından düşmüş ürün pazarlamak (bkz: çalıntı) vb… Arada işleri başarılı olsa bile ‘haydan gelen huya gider’ misali, başladıkları yere dönüyorlar.

Dizideki komedi genelde Del Boy ve Rodney arasındaki bitmeyen atışmalardan, para kazanma planlarının geri tepmesinden ve bölümden bölüme devam eden esprilerden meydana geliyor. En çok kardeşlerin kendilerini düşürdüğü durumlara gülüyorsunuz ve işin güzeli, kötü bile hissetmiyorsunuz.

ingiliz4_2

Neden Öneriyorum?

Only Fools and Horses İngiliz kült dizileri arasında bambaşka bir yere sahip. Oxford İngilizce Sözlüğü bu diziden gelen bir çok deyimi gündelik konuşmalara sızmalarıyla sayfalarına eklemek durumunda bile kalmış. Dizinin ne kadar kült olduğunu geçtikten sonra, dizinin ne kadar komik olduğu faktörü de var. İki kardeşin, bir maskeli balo partisine geç kalma sahnesini izleyin, ondan sonra beni anlarsınız.

11. Being Human

  • Tür: Doğaüstü, Dram
  • Dönem: 2008-Günümüz
  • Sezonlar: 5
  • Bölüm/Sezon: 6-8
  • Bölüm Süresi: 60 dakika
  • IMDB Puanı: 7.9

ingiliz4_3John Mitchell (Aiden Turner) bir vampirdir ama yüzyıldan fazla süren bu yaşamından kendisine gına gelmiştir ve normal bir insan olma özlemi çekmektedir. George Sands yakın zamanda dönüştürülmüş bir kurt-adamdır ve bu durumdan nefret etmektedir. İkisi normal birer “insan olmak” için, eve çıkıp birlikte yaşamaya başlıyorlar. Ama tabii ki, evde sadece onlar gibi doğaüstü bireylerin görebildiği, ölmüş bir kızın hayaleti bulunmaktadır; Annie (Lenora Crichlow).

Dizi bu üç ‘varlığın’ normal bir hayat yaşama çabasını anlatmakta ama tabii gerek ‘özel durumları’nın getirdiği sıkıntılar, gerek başka doğaüstü varlıkların onları rahat bırakmaması yüzünden, bu durum göründüğü kadar kolay değil. Doğaüstü yanlarını gizlemeye çalışmaları ya da başka doğaüstülerle yüzleşmeleri, dizinin bölümlerini oluşturuyor.

ingiliz4_4Neden Öneriyorum?

Dizi o kadar başarılı ki, hemen Amerikan versiyonunu yaptılar – ilk sezonu aşağı yukarı aynı ama sonradan alakasız yollara sapıyor. Amerikan versyonunu izlediyseniz bile kesinlikle tavsiye ederim, zira karakterler Amerikan versyonundaki gibi “Cool” değiller, çok daha zavallılar. Tema olarak benzettiğim Misfits gibi, üçüncü sezonundan sonra tadımızı kaçırmaya başlıyor – ama ilk birkaç sezonu için kesinlikle izlemeye değer bulduğum, tam biz nerd’lere yönelik hazırlanmış bir dizi.

12. Count Duckula

  • Tür: Animasyon, Kara Mizah, Macabre
  • Dönem: 1988-1993
  • Sezonlar: 5
  • Bölüm/Sezon: 7-26
  • Bölüm Süresi: 22 dakika
  • IMDB Puanı: 7.6

ingiliz4_5“Duckula şatosu, yüzyıllardır var olan korkunç bir vampir ördekler hanedanlığının yuvası: Duckula Kontları. Efsaneye göre bu habis yaratıklar, kalplerine saplanan bir kazıkla yahut güneş ışığına maruz bırakılarak öldürülebilirler. Ancak bu yetersizdir, zira yüz yılda bir yapılabilen bir ayin ile yaşama döndürülebilirler…” Ne yazık ki son enkarnasyonda, işler planlandığı gibi gitmedi… Ritüel’de kan yerine yanlışlıkla ketçap kullanıldı. Sonuç: Vejeteryan bir vampir.

Vampir temasıyla devam edelim dedim. Count Duckula tamamen kuşların vuku bulduğu (bizimkinden çok da farklı olmayan) bir animasyon dünyasında geçiyor. Kont Duckula (David Jason) hepinizin bildiği Kont Dracula’nın bir parodisi. Igor (Jack May), onu durmaksızın canilik ve kötülük yapmaya ikna etmeye çalışan uşağı ve Nanny (Brian Trueman) ona bebekmiş gibi davranan dadısı, Kont Duckula’nın iki kankası. Beraber saçma sapan maceralara çıkıp duruyorlar, bazen de başarısız vampir avcısı/çılgın bilim adamı Dr. Von Goosewing (Jimmy Hibbert) tarafından avlanıyorlar. Daha ne diyeyim?

ingiliz4_6Neden Öneriyorum?

Count Duckula çocuklara yönelik bir çizgi film gibi gözükse de, aslında sahne dışı gore muhabbetleri ve genel olarak kara mizah öğeleri gülmekten kırdırıyor. “1963 Yugoslav Rh Negatif” şarap misali kan içme geyikleri, “Bir önceki hizmetçileri yanlışlıkla öldürdün” gibi muhabbetler ile günümüzde çocuk kanallarınca yasaklanabilecek repliklerle dolu, tam “hadi macabre esprilerle çocuk animasyonu yapalım” dönemine denk gelmiş bir yapım. Bu diziden adam gibi bir plot beklemeyin ama çok, ÇOK fazla absürt komedi ve soğuk İngiliz kara mizahı bekleyin. Yetişkinlere fazlasıyla hitap eden, İngiliz alt-kültürüne bomba gibi etki bırakan çizgi filmlerden hoşlanıyorsanız; Count Duckula tam size göredir.

Bu haftalık bu kadar yeter, bence komedi ve doğaüstü varlıklar kotamızı şimdilik doldurduk ama haftaya daha fazlasıyla döneceğiz.

O vakte kadar iyi seyirler… Her ne olursanız olun…

Bu yazı, "Muhtemelen İzlemediğiniz Ama İzlemeniz Gereken Kült İngiliz Dizileri" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar