Power Rangers Hakkında İlginç Bilgiler

8. Türkiye’de Neden Yasaklandı?

Türkiye’de kendisinden önce yayınlanan Goosebumps’ın iki bölümü yüzünden yayından kaldırılan zararsız bir yapımdır. Yayınlandığı her ülkede çocukları şiddete yönlendirdiği söylenerek eleştirilir. Show TV’nin bir yaz akşamı siyah bir ekrana kayan yazıyla sunduğu gerekçe de budur.

Her şey senin yüzünden oldu!!

Türkiye’de Kurtlar Vadisi’nin yine aynı kanalda çocuklarında TV izleyebileceği prime-time kuşağında yayınlanması da garip bir gerçektir. Dahası, o dönemlerde Power Rangers’lıktan sonraki hobimiz olan Counter Strike oynamanın da şiddete özendirme seviyesinin tartışılması lazım. Bence Power Rangers arkadaşlığı, takım ruhunu ve oyuncakların aslında çocuklar için ne kadar dev önem arz ettiğini gösteren nadide bir eser.

9. Power Rangers’ı Baz Alan Video Oyunları Hangileridir?

Hepimizin Atari’lerinde oynadığı Power Rangers oyununda hem müzik eksikliği hem de ara yazılardaki karakterin (yaşlı bir dede) bize hiç tanıdık gelmemesi  de size hiç garip geldi mi? Bu da yukarıda bahsettiğim uyuşmazlıktan kaynaklı tabi ki. Mighty Morphin Power Rangers’ta gördüğümüz ranger’lara yardım eden Zordon da Amerika için yaratılan kurgu bir karakterdir. Japonya’daki versiyonunda Barza isimli yaşlı bir dede bulunur. İşte video oyunu da Zyurangers’ı baz aldığı için böyle bir durum söz konusu.

Efsaneler efsane oyunu oynuyor!

Bunun dışında Super Nintendo’ya gelen bir oyun daha var. Yukarıdaki oyundan kat kat daha güzel bir oyun olduğunu düşünüyorum. Nostalji yaşamak istiyorsanız ilk işiniz bu oyunu emulatorden oynamak olsun.

2017 yılında remake’i çıkmasının ardından ise mobil cihazlara yönelik yepisyeni de bir oyun mevcut. Power Rangers Legacy Wars adlı bu oyunda tüm zamanların bütün ranger’larıyla oynayabilme şansı var. Aynı zamanda yeni filmin ranger’ları ile dizi evreninin ranger’larını kapıştırmak da çok ilginç bir deneyim sunuyor. Denemenizi tavsiye ederim.

10. Başka Franchise’lardan Konuklar Var mıydı?

In Space sezonunda dönemin popüler yapımlarından Teenage Mutant Ninja Turtles da (bir bölümlük de olsa) evrende yer almıştır.

“It’s pizza time!”

Ayrıca RPM sezonunda bir çok defa gerçek dünya ile ilgili referanslar bulunmaktadır. Hatta bunlardan en ilginç olanı Power Ranger’ların aslında bir TV şovunda olduklarını keşfettikleri bölüm olsa gerek.

11. Stan Lee’nin Power Rangers Üzerindeki Etkisi Nedir?

Geek aleminin mihenk taşlarından Stan Lee’nin, Power Rangers’ın yaratımına dolaylı yoldan katkıda bulunduğunu belirtmek isterim. Nasıl mı? Anlatayım:

Bildiğiniz gibi Power Rangers, Super Sentai’den uyarlama bir şov. Super Sentai ise Toei Company ve Bandai denilen, kostüm ve oyuncaklar satan bir şirkete ait. Bu şirket, özellikle 1970’lerin sonlarında kendi ürünlerini satmak için bu şekilde bir çok TV şovu piyasaya sürüp reklamını yapmakta. Bu şovlardan birisi ise efsane Japon serisi Supaidā-Man. Stan Lee ile anlaşan Toei Company, Spider-man’i Uzak Doğu pazarına getirmek için tokusatsu kültürüne uygun bir şov yaratıyor. Bu şov bir noktada o dönemin en ünlü tokusatsu işi Kamen Rider‘la ortak bir bölüm çekiyor. Kamen Rider’ların Super Sentai ile birlikte bir çok bölümü de mevcut bildiğiniz üzere. Yani anlayacağınız Super Sentai – Kamen Rider – Spider Man bunların hepsi paralel, fakat ayrı evrenlerde geçen şovlar ve bu bağlantının tek ortak noktası Stan Lee.

Battle Fever J – Kamen Rider – Doreamon (ne alakaysa) aynı karede!!

Bu olayı başka bir açıdan ele alırsak iş daha da ilginçleşiyor. İlk Sentai serisi Gorangers’dan sonra yayınlanan “J.A.K.Q. Dengekitai” adlı şov reyting olarak başarısız oluyor. Japonya’da ise o dönemlerde Uzak Doğu atılımı yapan Marvel Comics tufanı esiyor. Her yer Captain America çizgi romanları ve Spider-Man kostümleriyle dolaşan insanlarla dolu. Bu durumun farkına varan Toei Company ise çareyi Stan Lee’nin kapısını çalmakta buluyor. “Battle Fever J” isimli 3. Super Sentai sezonu tamamen Captain America’nın bir varyasyonu olarak 5 adet “vatan millet sakarya” kahramandan oluşuyor.

Yayınlandığı tarihte reyting rekorları kırarak 40. yılını geçtiğimiz senelerde deviren Super Sentai’yi kurtarmış oluyor. Aynı zamanda seriye “büyük dev mekanik robot düşmanlar” eklemesini de yapan bizzat Stan Lee’nin kendisi. Yukarıdaki fotoğrafta bulunan Supaidā-Man (Spider-Man), Kamen Rider Stronger, Kamen Rider V3, Battle Fever J, and Ultraman Jonias tokusatsu’nun o dönemki popüleritesinin kanıtı.

Yorumlar