İCAF: Çizgi Dünyayı Kadıköy’e Getiren Festival

Çizgi Roman temasını sırtına alan etkinlik geldiğini öğrendiğimde şöyle bir “vaay ” dedim. Bir de Kadıköy dediler bende “pow” diye balon açıldı. Yani çizgi roman yayın evlerini, stantlarını konuk eden etkinliklere biraz alışabildik, ama bu temaya festival değeri kazandırmak ülkemiz adına umut verici güzel bir olaydı. Kesimlerce 9. sanat dalı olarak görülen, dünyada kendi ekollerini yakalamış bir kültürden bahsediyoruz. DSM Grup tarafınca organize edilip haftalar öncesinden üzerimizde heyecan yaratan İCAF (İstanbul Comics & Art Festival) çizgi roman dedi, sanat dedi ve oldukça keyifli geçen etkinlikte renkli çevreleri bir araya getirmeyi başardı. Biz de bu renkli diyardaki yerimizi aldık tabii. Peki nasıl geçti? Neler oldu bu etkinlikte?  Hastalığımı evde bırakıp zıplamaya gittiğim Cumartesi günü itibariyle gözlemlerimi aktarıyorum.

2

Neler Vardı Bu Etkinlikte?

İCAF’a ilk adım attığımda bir aidiyet duygusu aldı içimi. Sanata, yaratıcılığa, hayal dünyasına değer verdiği için orada olan insanlar ve böyle bir güruhun ortaya koyduğu güzel enerji içinize akıyordu. Elinize aldığınız program oldukça zengin içerikliydi. Etkinlik katılımcılara bol aktivite seçeneği sunuyor, vakit geçirme opsiyonları geniş bir zümreyi hedef alıyordu. Mesela kağıt heykelden tut defter yapımına, karikatüre kadar bol çeşitli workshop atölyelerinde beceri geliştirebiliyordunuz. Yürümek gezmek istediniz; türlü türlü stant renkli çalışmalarıyla ufkunuzu büyütüyordu. Oturmak dinlenmek istediniz; havuz kenarında sizi bekleyen animasyon gösterimi vardı. Acıktıysanız; ağaçlı ferah bir ortamda piknik havasında yediğiniz yemek son derece keyifliydi. Daha da enerji büyütmek istediniz veya yanınızdaki ufaklığın enerjisiyle başa çıkamadınız; müzikli sahne davetkardı. Merak edip birkaç çizgi romana göz atmak istediniz; sizin için hazırlanmış çizgi roman kütüphanesi mevcuttu. Uzmanından tavsiye almak istediniz; çizgi dünyaya büyük katkılar yapmış değerli isimlerden seminerlerle yönlendirme alabiliyordunuz.  Bu isimlerin arasında sitemizin kurucusu Serkan Özay da vardı, Süper Kahraman Tarihi üzerine doyumluk bilgiler paylaştı.

Serkan Özay - Süper Kahraman Tarihi

Serkan Özay – Süper Kahraman Tarihi

Anlayacağınız üzere pek çok isteğinize karşılık veriyordu İCAF.  Etkinlik alanı da genişceydi, istediğiniz gibi hoplama zıplama dolaşma imkanına sahiptiniz.  Belli yerlere ulaşmak için dar alanlardan geçiyordunuz ama genel toplanma alanları sizi darlamıyordu.  Üstüne etrafı da ağaçlarla çevrili oksijeni bol olan St. Joseph Derneği Sosyal Tesisleri pek uymuş bu işe. Böyle bir ortam vardı İCAF’ta.

Ne Yönlerden Başarılıydı?

Sanat yönlü etkinlik olmasının artısı olarak görsellik kuvvetliydi. Sağınız grafiti, solunuz illüstrasyon, önünüz arkanız alternatif çizimlerle dolu olunca görseli damardan alıyordunuz. Yukarıda bahsettiğim atölye faaliyetlerine olan katılım oranı benim en başarılı bulduğum noktalardan biri oldu, masaların bu denli dolu olup her yaştan insanın bir şeyler üretmeye teşvik olması şahaneydi. Değerli isimlerle bir araya gelme ve öğrenme fırsatınızın olması ayrıcalıktı. Daha önce görmediğim için olabilir ama spor sahalarının stant alanı olarak kullanılması fikri hoşuma gitti. Belki etkinlik reklamının güzel yapılmasıyla ilişkili olarak, çok fazla aile katılımı gördüm ve bu da hoşuma giden bir detay olarak aklımda kaldı. Program zenginliğinden falan tekrar bahsetmeyeceğim, böyle etkinliklerin açık havada yapılmasını da ayrı bir başarı noktası olarak görüyorum. İyiydi güzeldi, en önemlisi insanları hayal gücü etrafında topluyordu İCAF.

3

Masaların dolu olmasını geçtim üstleri bile dolu olabiliyordu.

Nelerde Sıkıntı Vardı?

Azıcık sıkıntıları da konuşalım sonrakiler daha iyi olsun. Benim biraz takıldığım nokta etkinlikte çizgi roman temasının zayıf kalması oldu. İCAF isminde (İstanbul Comics & Art Festival) önemli bir çizgi roman vurgusu olduğu için farklı beklentiler de ürettik ama çizgi romana yönelik fikir zenginliği bulamadık. Yalnızca birkaç çizgi roman yayın evi ve küçük bir kütüphane olması çizgi roman festivali havası vermeye yetmiyordu.  Daha çok Sanat Festivali havası hakimdi, bu ortaya güzel bir iş çıkmasını engellemedi, ama bazı beklentileri baltaladı. Diğer bir sıkıntı olarak pek çok kişinin yemek fiyatlarından şikayet ettiğini gözlemledim, çizgi romandan pahalı olabilen küçücük cheeseburger, katılımcıları pek memnun etmedi. Lakin geneline bakınca eleştiri merkezi olabilecek problemli bir etkinlik değildi. Halledilebilir sıkıntılarıyla sonrakinin daha da iyi olacağı fikrindeyim.

Çizgi romanı değil belki, ama çizgi dünyayı Kadıköy’e getirerek büyük iş yaptığını düşündüğüm İCAF etkinliğini tebriklerle uğurladım. Hele ki memleket böyleyken kültürel adımların ayrıca önemi var. Umarım bu organizasyonun devamı gelir de yine hayal dünyasına değer veren insanlarla bir araya geliriz.

Not: Fotoğraflar etkinlik sayfasından alınmıştır.

Yorumlar