Figür Koleksiyonculuğuna Giriş

Figür koleksiyonculuğunun altyapısını; küçüklüğümüzde edindiğimiz oyuncaklar oluşturur dersek, herhalde yanlış olmaz. Bu dönemlerde, çeşitli oyuncaklar görerek hem görsel anlamda seçicilik sahibi oluruz, hem de “toplama, biriktirme” güdümüzü besleriz. Neyin figür olduğu ve neyin olmadığı, aslına bakacak olursak zaman zaman göreceli hale gelebilmektedir. Ancak bu “ara form” ürünleri bir kenara bırakırsak, kesinlikle sanatsal tasarımlardan söz etmek gerekir. Hem grafik sanatçıları, hem de onların ürettiği heykelleri, tek tek boyayan sanatçılar söz konusudur. Bunun yanı sıra; konsept hakkında fikir vermek adına çizimler sunan ressamlar da söz konusu olabilmektedir.

Üç boyutlu üretim yapabilen printerların günümüzdeki etkinliği, bu sektörün her geçen gün biraz daha kusursuzluğa ilerlemesini sağlıyor. Artık el yapımı olan figürlerin bu metodla yapıldığı, özel bir ibare olarak ürün açıklanmasında sunuluyor hatta. Çeşitli film, tarih, çizgi roman vs. karakterlerine adeta yeniden hayat veren ve şu an için istisnai ve küçük bir topluluğa sahip olmasına rağmen, gitgide büyüyen ve sosyal hayata yerleşmeye başlayarak, bizi belki de yakın zamanda basit boyamalı, klasik biblo dekorasyonundan; koleksiyon değeri olan bu popüler kültür objelerine yöneltecek bir sektörden bahsediyoruz.

figur2

Tercihe bağlı olmakla birlikte, cam vitrinlerde ışıklandırmalı olarak sergilenecek mini, ev içi sergileri oluşturmak, figür adını verdiğimiz bu tasarımlarla mümkün oluyor. Lisanslı ve genellikle dünya üretim limitli üretilenlerinin yanında, “custom” olarak tabir edilen, türünün tek örneği olan çalışmaları da, piyasada bulmak mümkün. Lisanslı olanlar az öncede dediğim gibi, genellikle sınırlı üretim olmasının da etkisiyle, piyasada giderek daha da değer kazanabilmekte. Ama üretim limitli olmadan da, sadece piyasada bulunabilirliği zorlaşacağı için değerlenebilecek figürler de var.

Figürleri temelde; 1/10 ölçek, 1/6 ölçek , 1/4 ölçek ve “life-size” olarak belirtilen 1:1 ölçekli boyutlarda bulmak mümkün. Ürünün ölçeği büyüdükçe, değeri de artar demek her zaman doğru olmamakla birlikte, bizim insanlarımızın daha şatafatlı nesneleri sergilemeye meyilli olduğu da bir başka gerçek. Örneğin; 30 liradan 30000 liraya kadar değeri olabilen çalışmalar bunlar. Dolayısıyla ekonomik durumunuz ölçüsünde, figür koleksiyonculuğuna başlamak mümkün.

Pvc, Polystone (polyester ve mermer tozu karışımı bir madde), resin  gibi materyallerle yapılabilen figürlerin, değerini belirleyen bir diğer unsur da ham maddesi . Pvc ürünler genellikle daha makul fiyatlarda olmakta. Ancak az önce ölçekte dediğim gibi, bunu da kesin bir kritere oturtamayız. Zira son yıllarda yaklaşık 12 inçlik (1/6 ölçek) aksiyon figür alanında heykel dediğimiz resin, polystone ürünlere ciddi anlamda kafa tutabilecek kalitede şeyler üretiliyor.

figur1

Bu bahsettiğim kategorideki ürünler, zaman zaman heykellerde de uygulanan “kumaş kıyafet” giydirme yoluyla, daha da gerçekçi bir görünüm kazanıyor. Belli bir atmosferi tüm öğeleriyle, zihnimizde canlandıran çok karakter ve nesneli tasarımlar da vardır ve bunlar da “Diorama” olarak tanımlanıyor. Kült filmlerin ve çizgi romanların, böyle sahne canlandırmalarını bulmak mümkün.

Yorumlar