Figür Koleksiyonculuğuna Giriş

Karakterlerin farklı ölçeklerde büstleri, dioramaları ve farklı heykel ve aksiyon figürleriyle, bir karışım oluşturmak tamamen sizin zevkinize kalmış bir şey. O yüzden her koleksiyon özgün ve görsel bakış açımızı yansıtıcı bir niteliğe sahiptir. Diecast araba koleksiyonculuğu nasıl detaylı ve geniş bir alansa, figür koleksiyonculuğu da öyle.

Durum böyle olunca sevdiğiniz bir karakterin, yapının değişik ölçek ve materyalde opsiyonlarıyla karşılaşıyoruz. Kendi görsel zevkinize uygun ürünleri  seçmek ve onları arşivinize kazandırmak, dekoratif ve hobisel amaçtan çıkıp, bir tatminden ziyade adeta bir misyona dönüşebiliyor. Bu açıdan baktığımız zaman, piyasa gündemini ürün markalarının resmi sitelerinden, ürün satış sitelerinden ve farklı forumlar üzerinden takip ederek kendimize en uygun ürünü seçmek önemli. Mesela Spider-Man karakterinin yıllar boyunca hangi ürünleri çıkmışsa, tamamını toplamak gibi bir mantık sizi koleksiyonerlikten ziyade ‘’istifçiliğe’’ götürecektir. Bu bakımdan dikkatli, özenli kombinasyonlarla, gerekirse kimi parçalar için senelerce bekleyecek kadar, sabırla yürütülmesi gereken bir hobi bu.

figurDiorama

Piyasada bir çok firma var ve yeni firmalar da oluşmaya devam ediyor. Mesela şu anda pvc figür alanında, en geniş lisans ve ürün yelpazesine sahip olanı; McFarlane Toys’tan tahtı devralan Neca firması. Az önce değindiğim 1/6 ölçek, kumaş kıyafetli ürünlerde ise; Hot Toys, Enterbay, Medicom, Sideshow Collectibles gibi firmalar bulunuyor.

Heykel dediğimiz polystone ve resin çalışmalarda ise gene Sideshow, bunun yanı sıra Weta, Bowen, Attakus,  Kotobukiya gibi değişik kıtalardan ülkelerin firmaları üzerinden koleksiyonerlere sunuluyor. “Replica” dediğimiz, başlı başına bir alan ve ürün çeşidi daha var. Mesela; filmlerde kullanılan birebir ölçekli metal veya farklı materyalden üretilmiş kılıç, miğfer, tabanca, bıçak vs. ekipmanlar, bu isimle sektörde ciddi bir yer alıyor. Figür koleksiyonculuğu içinde bahsetmezsek olmayacak bir sınıf da budur.

Bir çok yaş grubuna hitap edebilen bu koleksiyonerlik türünü, sadece “çoluk çocuk işi” gibi bir şekilde ifade etmek büyük hata olur. Zira binlerce liralık ürünleri evinde, ofisinde sergileyen yetişkin kitle, bu sektörde daha ağır basmakta. Oyuncakçılıktan kalite ve çeşitlilikte fırsat tanımaz ölçüde başarılı olan figür piyasasının, lisans ve işçilik gibi ölçütlerden ötürü fiyatları da gözünüze ilk bakışta bayağı farklı gelecektir. Ancak; az önce saydığım unsurlar, kaliteyi oyuncaktan bir kaç adım birden öteye taşıyor ve figürlere sınıf atlatıyor.

Konuk Yazar: Leprikon Figür

Yorumlar