Canlı Yayın Nasıl Yapılır? (Twitch, Hitbox, Azubu vb)

Canlı yayın nasıl yapılır? Evet aslında eğlenceli bir iş olsa da kendine has zorlukları yok değil. Bu noktada bu yazı sizlere yol gösterici olacaktır. Amacım rehberlik değil bilgi ve birikimlerimi sizlerle paylaşmaktır.

Herkese merhabalar sevgili Kahramangil sevenler.

İnternet camiasının büyümesi ile birlikte adettendir sürekli bir şeyleri paylaşma kendini öne çıkarma çabası almış başını gidiyor normal olarak. Bunun artık en uç noktalarından birisi canlı yayın yapma. Özellikle oyuncuların tercih ettiği bu canlı yayın olayında çok garip şeyler yaşanıyor. Tabi bu sizin bildiğiniz öyle tokenli mokenli canlı yayın işi değil. Aklınız karışmasın.

Aslında video kısmında bir çok şeyi sizlerle paylaştım. Olayın burada biraz daha teknik kısmına değineceğim. Neyi nereden indireceksiniz vb onları belirtmek istiyorum. Bu arada iki monitör harbiden şart. Yoksa Alt Tab yapmaktan felç olursunuz.

Canlı Yayın Programı OBS – Open Broardcaster Software

https://obsproject.com/ adresinden önce canlı yayın programını indirmeniz gerekiyor.

a

Zaten program kurma mantığı aynı. İleri ileri diyorsunuz o kendi kendin kuruluyor. Mühim olan konu içeriğini ayarlayabilmek.

Programı kurduğunuzda Alt tarafta iki tane ana boşluk olacak. Bunlardan ilki “Sahneler” ikincisi ise “Kaynaklar” bölümü. En önemli alanlar burası. Çünkü birisinden ne yaptığınızı bir diğerinden o yaptığınız şeyde ne olacağını belirliyorsunuz. bb

Zaten bir iki kurcalayınca hemen olayın rengini anlayacaksınız. Sol tarafta olana çeşitli sahneler ekliyorsunuz. Sağ tarafta ise görsel, video, ekran vb. Oyun oynarken sağ tarafta olana “Oyun Yakalama” diyerek oynadığınız oyunu ekliyorsunuz. Ama ince noktası o an oyunun altta açık olması gerekiyor.

Diğer bütün ayarların hepsi “AYARLAR” kısmı var oradan yapılıyor.

Ayarlar kısmında Kodlama alanına gelerek yayını vereceğiniz kaliteyi belirliyorsunuz aslında. Ortalama bir yayıncı partnerliği yok ise eğer 1200 – 1200 olarak ayarlayarak yayın verirseniz izleyicilerin internet bağlantısı problem çıkarmaz.

Kodlamanın hemen altında olan “YAYIN AYARLARI” kısmına tıklayarak bütün aksiyonu orada hazırlayabilirsiniz. Seçtiğiniz sunucu ya Avrupa yada Asya sunucuları olsun. Arası kötü ve yavaş. Bağlantıda takılma yaşarsınız yayınınız donar.

Altında da bulunan Ses ve Video seçeneklerinden ekipman ayarlarınızı yaparak yayını başlatabilirsiniz.

Bu yazının altından bana tüm sorularınızı ileterek cevaplarını alabilirsiniz. Hepinize hem izlediğiniz hem okuduğunuz için teşekkürler.

Benzer Yazılar

Yorumlar