Geek Terminoloji – Crossover Nedir?

İlk Crossover

Crossover, her ne kadar terim olarak taş çatlasın yüz yıldır kullanılıyor olsa da, kavramın kendisi insanlık tarihi kadar eskidir.

Günümüze kadar gelmiş en eski crossover hikaye, Yunan mitolojisinden Jason ve Argonautlar’dır. Milattan Önce 1300 civarlarına dayanan hikayeye göre; isimlerini Argo adlı gemilerinden alan Argonautlar, isimleri farklı farklı Yunan mitlerinde geçen, hatta araların da Herkül’ün de bulunduğu 50 farklı kahramanın Jason adlı savaşçı önderliğinde ortak bir amaçla bir araya gelmesinden oluşuyordu.

Jason ve Argonautlar’ın, sinemadan çizgi filme pek çok farklı türden uyarlaması mevcuttur. Benim en çok aklımda kalan ise, küçücük bir çocukken televizyonda izlediğim 1963 yapımı Jason and the Argonauts adlı filmdir. Hatta o yaşımda kahramanların karşısına çıkan stop-motion tekniğiyle yapılmış iskelet savaşçılardan ne kadar korktuğumu dün gibi hatırlarım.

Çizgi Romanlarda Crossover

Şüphesiz, crossover hikayeleriyle en ünlü medya çizgi romanlardır. Çizgi roman tarihinin ilk crossover’ı All American Comics’in 1940 yılında yayınladığı All Star Comics #3’te gerçekleşmiştir. Flash, Hawkman, Spectre, Hourman, Doctor Fate, Green Lantern ve Atom gibi daha öncede aynı evrende oldukları ima bile edilmeyen karakterler, Justice Society of America adıyla bir süper kahraman ekibi olarak aynı hikaye içinde yer almıştır. Hatta bu ekip, çizgi roman tarihinin ilk süper kahraman ekibi olarak da tarihe geçmiştir.

Team-up Nedir?

Crossover hikayeler genellikle sansasyoneldir ve günlük değildirler. Dolayısıyla terimi duyduğunuzda şöyle bir kulak kabartırsınız. Ancak çizgi romanlarda bu tür hikayeler o kadar sıklaşmıştır ki, sektör içinde crossover hikayelerin farklı isimle anılmasına sebep olmuştur. Çizgi romanlarda iki ya da daha fazla süper kahramanın (ya da süper kahraman ekibi) bir araya gelmesine team-up denmektedir. Örneğin; Star Trek/Green Lantern: The Spectrum War mini serisi crossover olarak anılırken, Avenging Spider-Man team-up serisi olarak tanımlanmaktadır.

"Şimdi onlar düşünsün!"

“Şimdi onlar düşünsün!”

Team-up serisi demişken; süper kahraman türü çizgi romanlarda team-up üstüne yoğunlaşmış oldukça köklü serilerden de kısaca bahsedelim: 1941 yılında yayınlanan ilk sayısında açılışı Superman, Batman ve Robin’le yapan World’s Best Comics (sonradan ismi World’s Finest Comics oldu), ilk team-up çizgi roman serisi olarak tarihe geçmiştir. Açılışını Spider-Man ve Human Torch ile yapan Marvel’in ünlü Marvel Team-Up serisi ise 1972 yılından itibaren aralıklarla yayınına devam etmektedir.

(Crossover) Event Nedir?

İstisnaları bir kenara bırakacak olursak, genelde çizgi roman sektöründe fikri mülkiyeti aynı şirkete ait olan karakterlerin team-up hikayeleri söz konusu karakterlerin kendi isimli serilerinde yayınlanır. Farklı kuruluşların işbirlikleri ise Star Trek/X-Men örneğinde olduğu gibi, crossover hikayenin kendi adını taşıyan mini seriler halinde yayınlanır. “Crossover event” ya da kısaca “event” ise birçok çizgi roman sayısını kaplayacak dev bir crossover hikayenin birden fazla farklı çizgi roman serisine yayılması durumudur.

DC Comics'in Convergence event'inden...

DC Comics’in Convergence event’inden…

Çizgi roman tarihinde ilk event, DC Comics etiketiyle 1964 ila 1967 yılları arasında yayınlanan, Gardner Fox’un yazdığı Zatanna’s Search adlı hikayedir. 6 sayıdan oluşan ve aynı zamanda Zatanna’nın ilk kez okuyucuyla tanıştığı hikaye Hawkman, Detective Comics, The Atom, Green Lantern, ve Justice League of America sayılarına yayılmıştı.

Bu yazı, "Geek Terminoloji" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar