Geek Terminoloji – Deus Ex Machina Nedir?

Tam da mangaka’nın “Madara’yı nasıl alt edeceklerine dair bir fikrim yok, editörüme sormam lazım.” dediğinden sonraki bölüm Madara içten patladı, içinden meğer ki bütün ninjaların babasının annesi varmış, o çıktı. Sonra meğer bunu yenecek iki kardeşin hayaletleri varmış, onlar da sürekli yeniden doğup dövüşüyorlarmış. Narutoyla Sasukede de o hayaletler varmış. Aslında hiç kendilerini eğitmelerine gerek yokmuş, sırf hayaletler ortaya çıksın diye bekleseler olurmuş. Sonra onlar da tüm ninjaların büyük babaannesini dövüp olayı çözdüler. Anlayan beri gelsin! Benim tek anladığım, on küsür yıldır bu seriyi takip eden herkesin gerizekalı yerine konduğu ve yüzlerce bölüm manga ve animeyi boşuna okudukları/izledikleri. Çünkü son 3 bölümde iptal oldu direkt.

Anti-Climactic Olmak

Hikayelerde “Climax” yani doruk noktasındaki çözüm noktası, özellikle son zamanlarda çok önemlidir. Eğer kahramanımız birini dövmek için eğitim almışsa o eğitimi göstermeli ve döveceği adamı dövmelidir. Karate Kid filmindeki Mister Miyagi gelip kötü adamları dövüverirse işin heyecanına darbe vurmuş olur. İşte Deus Ex Machina, inşa ettiğiniz heyecanın içine mutlaka etmeli.

Burada bir parantez açıp mutlaka şunu söylemeliyim: Deus Ex Machina, biriken heyecanı alıp izleyiciyi/okuyucuyu rahatlatıyor olabilir. Ama bu heyecanın, hikayede o ana kadar oluşan olaylarla değil de alakasız bir şekilde çözülmesi, doruk noktasına ulaşmadan balonun sönmesi demek olur. Gerçekten de bir “fıss” sesi duyar gibi olursunuz.

Bu Anti-Climactic’liğe en güzel örnek; işin içinden çıkamayınca “Yeaa aslında araftalarmış hep!” deyip bitirilen Lost dizisi.

Lütfen duyarlı olalım ve sıcak yaz günlerinde uzaylı istilacılar için kapının önüne bir kap su koyalım.

Lütfen duyarlı olalım ve sıcak yaz günlerinde uzaylı istilacılar için kapının önüne bir kap su koyalım.

Buna bir başka örnek deTom Cruise’un başrol oynadığı, 2005 yapımı Dünyaların Savaşı’nda tüm insanlığı darmadağın eden, bütün teknoloji ve orduları amansızca yok eden uzaylıların iki yudum su içtiği için kuruyup ölüvermesidir. Ki bu gemilerin bazıları binlerce yıl yer altında durmuş, hiç mi o mikroplara denk gelmemiş?

Çizgi romanlardan örnek olarak da, bütün Justice League’i esir alan Marslıların ateşe karşı zayıf olduklarını önceden açıklanamaz şekilde hatırlayıveren Batman’ın kurtarması Deus Ex Machina’dır.

Sonuç

Temelde Deus Ex Machina, tembel bir hikaye aracıdır. Önceden belirlenmemiş unsurların hikayeye dahil edilip olayın sonuçlandırılmasıdır. Yüksek notlu filminizi, dizinizi, çizgi romanınızı ya da kitabınızı birden yerin dibine gömebilir. Mümkünse uzak durun.

Aklınıza gelen Deus Ex Machina’ları yorumlara yazın. Bakalım kaç tane bulacağız?

Bu yazı, "Geek Terminoloji" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar