Geek Terminoloji – Geek Nedir?
Büyük Geek Barışı
Soğuk savaş sonrası dijital devrim çok hızlı yaşandı. Amerikan toplumu devrimin dönüştürücü etkilerine karşı koyamadı. Devrim sıonrası geek’lerin ekonomiye katkısı bir anda misliyle arttı. 20 yıldır para biriktiren en zengin geek’ler, 200 yıldır biriken eski sermayeyle rekabet eder hale geldi. Geek’ler bir anda hem üretim hem de tüketimde kıymete bindi. Yukarıda anlattığım toplumsal içgüdüler sonucu Amerikan toplumunun tavrı anında ters döndü. Toplumun fikri aniden değiştiği halde geek’lerin topluma karşı haklı bir küslüğü vardı. Bunun ötesinde kendi kabileleri dışından gelen popüler kültür ürünlerine hiç sıcak bakmıyorlardı. Çünkü geek için en feci olaylardan biri sevdiği olgunun, geek olmayan insanlar tarafından ticari amaçlarla değiştirilmesidir.
Küslük sorununu çözmeden geek’lerin eline geçen parayı geri almak zor olacaktı. Bu sebeple 1999 yılı etrafında büyük geek barışı uygulamaya kondu. “Bakın artık biz de sizin sevdiğiniz şeyleri seviyoruz!!” mesajıyla geeklerin üretim ve tüketim döngüsüne kazandırılması tek kaygı değildi. Geek’liğin geçer akçe haline gelmesi ile geek’likten ekmek yemek için “halk çocukları” da bilimkurgu filmleri izliyor, bilgisayar oyunu oynuyor ve çizgi roman okuyor. 90’lı yıllarda babylon 5’e uzaktan bakıp “EHUEHUEHE ÇOCUK DİZİSİ LAN BU!!” diyen herkes paşa paşa gidip Star Wars: Episode I – The Phantom Menace izledi. Yine 1995 senesinde kimse Johnny Mnemonic filmini sallamazken, 1999 senesinde herkes The Matrix ile gerçekliği sorguladı. Burada bir bit yeniği aramak gerekir!
Amerika’da piyasa dinamikleri, bireysel davranışından daha hızlı değişir. Piyasayı oluşturan bireylerin davranışı değişmeden piyasanın değişmesi saçma gelebilir. Özel ve kamusal alanları olabildiğince birbirinden ayrık tutmaya çalıştıkları için, bireysel meseleler profesyonel hayata çok yansıtılmaz. Piyasayı yürüten profesyonel davranış ve bireysel davranış ayrık olduğu için piyasa ne kadar değişirse değişsin, bireysel tavırlar ancak kuşaktan kuşağa değişir.
Geek’ler tarih sahnesine çıktığından beri çok zaman geçti. Geek olmayan insanların geek taklidi yaparak ekmek yediği ortamlar bile oluştu, ama geek’lerin “tü kaka” olduğu devirde büyüyen insanlar azalsalar da bitmediler. Bu ortamda çok değişik çatışmalar mümkün oluyor. Öyle ki; bir kişi çalıştığı tasarım şirketinde geek’lere hizmet eden ürünler üreterek para kazanabilir, buna karşılık işten çıkıp araba radyosunu açtığında geek’leri dışlayan yayınları takip etmek isteyebilir. Barış sürecinin bazı yüksek merciiler tarafından masabaşında oluşturulmuş bir rotası yok, ondan ötürü Big Bang Theory’nin popüler olması gibi kafa karışıklıklarının meydana gelmesi normal. Geek olmayan insanlar geek’liği deneyimledikçe mevzular rayına oturacaktır. Geeklik daha uzun zaman geçer akçe olmaya devam edecek.
Not: Bilen bilir Türk toplumu ile Amerika toplumu arasında çok büyük paralellikler vardır. Makaledeki millet ismini değiştirip bir daha düşünün ve yorumlarda bize anlatın. Bakalım kendi deneyimlerinize ne kadar uyuyor?