Geek Terminoloji – Otaku Jargonu

Hitaplar

-chan

Kişinin samimi olduğu dişiler için kullanılan hitaptır.

-kun

Kişinin samimi olduğu erkekler için kullandığı hitaptır.

-san

Düz hitap.

-sama

Kişinin kendinden büyükler için kullandığı hitaptır.

Konusu Geçen Türlü Kavramlar

Bu kısım ortaya karışık, çünkü hem japon medya ürünleri hakkında yazı okurken yazarın çevirmeye üşeneceği bazı terimleri, hem de medyayı tüketirken görün merak edeceğiniz şeyleri dizdim.

Senpai-Kouhai

Japon toplumu çok devreci bir toplumdur, okulda ve profesyonel hayatta kişinin üst devresi senpai, alt devresi de kouhaidir.

Nakama

Çete, tayfa, aşırı yakın arkadaş grubu vs. gibi topluluklar için kullanılır. Bu topluluğun içindekiler de birbirinin nakamasıdır. One Piece nakamalığın en çıkıntı örneğidir.

Chibi

Chibi kısaca “bücür” demektir, bir çizim şeklidir.

Chibileştirilmiş Supernatural

Chibi’leştirilmiş Supernatural

Filler

Filler, iki story arc arasındaki tek başına anlam ifade eden ama çok da heyecanlı olmayan hikayelerdir. Bazı animeler mangadan daha hızlı ilerlediklerinde manga azcık ilerlesin diye filler bölümler uydurmak zorunda kalırlar. Gintama aşırı verimli filler bölümleriyle ünlüdür.

JK (Joshi Kousei):

Japonların liseli kız saplantısı bizim memlekettekinden beterdir. Japonya medyasında JK kısaltmasını görürseniz bu “liseli kız” anlamına gelir.

Baka

Aptal demektir. Ergen mangalarında bol kullanılır.

Bishoujo-Bishounen-Bishie

Bishoujo güzel kız, bishounen güzel erkek demektir, batılılar ikisine de ortak olarak bishie der. Tabii Japon çiziminde kim güzel, neye göre güzel alışmak zaman alabilir. Uzun vadede okuyucu uzaktan bakınca hangi karakterin güzel olması gerektiğini anlar hale gelir.

Tsundere

İçlerindeki güzel duyguları dışarı vurmaya utanan, asabi davranmaya kasan ama onu da tam beceremeyen kezban karakterlere tsundere denir.

Yandere

Dışarı vurduğu sevecen ve sıcak karakterle içindeki psikopatlığı saklayan ve genelde beceremeyen ayarsız karakterlere yandere denir.

Kuudere

Duygularını hiç dışarı vuramayan, dışarıdan robot gibi görünen ama içinde duygu fırtınaları kopan, bu şekil kamil gibi gezen karakterlere kuudere denir.

Kabedon

İngilizce kaynaklarda “wall slap” diye çevrilir ama çoğu yerde bu çeviri kullanılmaz. Çünkü özentilik bize has değil. Romantik mangalarda hırçın mizaçlı erkeklerin, hoşlandıkları kızları okul koridorunda sıkıştırırken bir eli şiddetle duvara yaslarken, gayrıihtiyari duvarı tokatladığı sahenlere denir. Shoujo mangalarında bolca görülür.

Chuunibyou

Anime ve mangadan kafayı yakan ortaokulluların yaşadığı “Ben ANİMU KARAKTERİYİM” tribinin yarı resmi adıdır.

Waifu/Husbando

Otakunun o anda aşık olduğu anime manga karakteri. Waifu, İngiliççe “wife” kelimesinin japon fonolojisine uydurulup, bozuk halin yine latin harfleri ile yazılması ile elde edilir. Husbando ise uydurmadır.

Kapaktaki illüstrasyon: http://billykurosaki.deviantart.com

Bu yazı, "Geek Terminoloji" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar