Geek Terminoloji – Star Trek Jargonu

Imzadi

Imzadi, Betazoid dilinde bir aşk sözcüğüdür. Türkçeye “sevdiğim” ya da “aşkım” olarak çevirilebilir. Star Trek: The Next Generation karakterleri olan Deanna Troi, Yarbay William Riker’a seri boyunca birçok kere bu şekilde seslenmiştir.

star-trek-imzadi-gorn

Irklar

Star Trek seri, film ve diğer mecraları için şimdiye dek onlarca farklı yabancı ırk yaratılmıştır. Bunlardan hiç hafızamı zorlamadan ilk aklıma gelenler: Andorian, Bajoran, Benzite, Betazoid, Bolian, Borg, Breen, Cardassian, Changeling, Denobulan, Ferengi, Gorn, Hirogen, Horta, Jem’Hadar, Kazon, Klingon, Ocampa, Orion, Reman, Romulan, Species 8472, Tellarite, Trill, Vorta, Vulcan ve Xindi.

Bu ırklardan bazılarıyla ilgili temel bilgiler içeren, ancak pek ilgi görmeyen (evet, bu bir sitemdi) şöyle bir yazı dizimiz mevcut:

Star Trek Irkları

Jefferies Tube

Jefferies tube, yıldız gemilerinin farklı güvertelerini birbirine bağlayan dar koridor ve tünellere verilen isimdir. Yatay, dikey ya da diagonal olarak konumlanabilirler. Geminin turbolift’leri bozulduğunda jefferies tube’lerdeki merdivenler kullanılır. Ayrıca serilerde birçok kez kriz durumlarında düşmandan kaçmak için de kullanımıştır. Yani bir nevi günümüzde geçen filmlerdeki havalandırma borusu görevi görürler.

Jefferies tube ismi, Star Trek: The Original Series’in sanat yönetmeni Matt Jefferies’e yapılan bir şakadan gelmektedir. Tasarım aşamasında kim olduğu belli olmayan biri, borulardan birinin üstüne “Jefferies Tube” yazmış, Matt Jefferies de gemi tasarımlarında bu ismi kullanmaya karar vermiştir. Yine Star Trek: The Original Series çekimlerinde şaka amaçlı olarak borularda “G.N.D.N.” yazmaktadır. Bunun açılımı; “Goes Nowhere, Does Nothing.” yani “Hiçbir yere gitmez, hiçbir işe yaramaz.” demektir. Ancak bu harfler hem çekimlerde görünmeyecek kadar küçük, hem de hiç bir kamera açısında tamamı görünmeyecek şekilde yerleştirilmiştir.

star-trek-jeffereys-tube-klingonese

Klingonese

Günümüzde öğrenebileceğiniz ve bilenlerle iletişim kurabileceğiniz gerçek bir Klingon dili bulunmaktadır.

1979 yılında gösterime giren Star Trek: The Motion Picture adlı filmde retcon‘lanan Klingonların konuşması için kendilerine has bir dil ihtiyacı doğmuştur. Ancak bu konuda California Üniversitesinden yardım etmesi için kiralanan uzmanın çıkardığı iş beğenilmez. Konu, dil ve şiveler konusunda doğuştan yetenekli James Doohan’a (Scotty) açılınca hemen oracıkta Moğolcayı andıran bir dil uyduruverir. Daha sonraları 1984 yılında gösterime girecek olan Star Trek III: The Search for Spock’ta yönetmen Leonard Nimoy ve yapımcı Harve Bennett, Klingoncanın uyduruk kelimelerden değil, gerçekten konuşulan bir dil olmasını istedikleri için dilbilimci Marc Okrand’dan yardım alırlar ve Doohan’ın temelini attığı seslerden yola çıkarak günümüze kadar gelen modern Klingonca oluşturulmaya başlanır.

Şimdilerde Klingoncayı çevrimiçi kurslarla öğrenebileceğiniz gibi, ABD’de bir kaç üniversitede seçmeli ders olarak da alabilirsiniz.

Kobayashi Maru

Starfleet Akademisindeki subay adaylarına uygulanan, kötü şöhretli bir simülasyonun ismidir. Aday, simülasyonda bir federasyon gemisine komuta etmektedir. Senaryo, sivil bir yük gemisi olan Kobayashi Maru’dan yardım sinyali alınımasıyla başlar. Gemi, bölgedeki mayınlardan biri yüzünden ağır hasar almış ve yaşam desteğini kaybetmektedir. Ancak gemi, Klingon tarafsız bölgesindedir. Bölgeye girildiğinde, 3 Klingon savaş kruvazörü ortaya çıkar. Hiçbir şekilde iletişime geçmeyen Klingon gemileri saldırıya geçer ve kısa sürede Federasyon gemisini yok ederler.

Kobayashi Maru’nun amacı, Star fleed subay adaylarını kazanma imkanı olmayan bir senaryoda ölümle yüzleşme deneyimi yaşatmaktır. Ancak 2250 yılında James T. Kirk, Kobayashi Maru testini başarıyla tamamlayan ilk subay adayı olma ünvanını elde etmiştir. Bu başarısını da simülasyonu gizlice yeniden programlamasına borçludur. Yani hile yapmıştır, zira kazanma imkanı olmayan senaryolara inanmamaktadır.

Kobayashi Maru hakkında daha detaylı bilgiyi, Star Trek II: The Wrath of Khan (1982) ve Star Trek (2009) adlı filmlerde bulabilirsiniz.

star-trek-kobayashi-maru-number-one

Number One

Star Trek: The Next Generation’ın Türkçe olarak yayınlandığı durumlarda “bir numara” olarak Türkçeye çevrilen “number one” seride Kaptan Jean-Luc Picard’ın Yarbay William Riker’a taktığı lakaptır. Bu isim, Riker’ın gemideki görevine işaret eder, zira kendisi First Officer, yani gemide kaptandan sonraki ilk yetkili subaydır.

Bu yazı, "Geek Terminoloji" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar