KURATA, Er Meydanına Çıkmaya Hazırlanırken
Yıllar yılı dev robotlar gerek anime’ler, gerek oyunlar, gerek filmler ve diğer başka mevzularla geek dünyamızı şenlendirdi. Yeri geldi hepimiz en azından bir kere onların olduğu bir dünyanın nasıl bir yer olacağı hakkında hayal gücümüzü zorlamışımızdır. KURATA, bu hayal gücünden doğan gerçek bir mecha.
Bu bağlamda Suidobashi şirketinin birkaç yıl önce satışa sunduğu, dünyanın ilk seri üretime hazır Mecha’sı KURATA’nın yarattığı ilgiden ve bunun sonuçlarından da bahsetmek yerinde olacaktır. 2012’de 1,3 milyon $’a satışa sunulan ve ismini tasarımcısı Kogoro Kurata’dan alan KURATA, Japon robot bilimci Wataru Yoshizaki’nin de katkıları ile ve 1982 yapımı Armored Trooper Votoms serisinin verdiği ilhamla geliştirildi. Kogoro Kurata eseri hakkında şunu söylüyor:
“Ben bir çocukken gelecekte her yerde dev robotlar göreceğimi düşünürdüm. Bunun gerçeğe dönüşmesini ne kadar sabırsızlıkla ve uzun zamandır beklemiş olursam olayım, üretilen robotlar hiçbir zaman Asimo gibi modellerden daha büyük olmadılar. Bu yüzden bunu kendim gerçeğe dönüştürmeye karar verdim.”
KURATA‘ların spesifik ve tek bir kullanım amacı yok, tam aksine tümüyle fonksiyonel bir kokpiti de olmasına karşın, örneğin tehlikeli olabilecek bölgelerdeki her türlü çalışmada da kullanıcısı tarafından özelleştirilerek kullanılabilmesi için birimin tüm fonksiyonel özellikleri bir iPhone uygulamasıyla bile uzaktan kumanda edilebiliyor. Aynı şekilde KURATA’nın bilgisayar altyapısı açık kodlu ve kullanıcısı tarafından programlanmaya açık olacak şekilde tasarlanmış. Elbette KURATA‘ların oldukça sade kokpiti hareketleri gecikme ya da duraklamalar olmadan yapmasına da imkan vermekte. KURATA‘lar şimdilik kendi ayakları üzerinde değil de 4 tekerlek üzerinde ve saatte sadece 7 km ile ilerleyebiliyorlar. Tabii bunun tek sebebi bu modelin iki ayak üzerinde durağan olarak yürüyüp koşmasını sağlayacak bir teknolojiyi ortaya çıkartacak bir geliştirme sürecinin oluşmamış olmasıdır ve zaten mevcut modelin KURATA evrimindeki ilk adım olduğundan bahsediliyor.
Benzer şekilde, geçtiğimiz yıl vizyona giren Next Generation Patlabor sine-dizisi ve filminde gerçek ölçekli birimler inşa edildiğini, KURATA’ların da bu projede rol aldığını not olarak düşmek isterim.
Neyse ki geçtiğimiz aylarda KURATA’nın evrim sürecini ileri yönde ve hızla geliştirebilecek, heyecan uyandırıcı bir haber aldık. Amerikan Megabots firması geçen yıl, içinde bulunduğumuz yıl bitmeden kendi dev robotları Mark II ile KURATA’ya meydan okudu. 2 Temmuz’da Suidobashi’ye gelen mesaj tam olarak şu şekildeydi:
“Bu, Amerika’nın tamamen işlevsel ilk dev robotu. Ve biz Amerikalı olduğumuz için, robota gerçekten çok büyük silahlar ekledik. Robotumuz Mark 2, Dünya’daki tek dev robot değil. Siz Suidobashi’nin KURATA adlı bir robotu var. Suidobashi… Sizin dev bir robotunuz var, ve bizim de dev bir robotumuz var. Ne olması gerektiğini biliyorsunuz. Sizi bir düelloya davet ediyoruz. İkimizin de robotları, savaşa hazırlanmak için değişimlere ihtiyaç duyuyor. Kendinizi hazırlayın ve savaş alanını seçin. Size de uyarsa, 1 yıl içerisinde savaşacağız!”
Suidobashi de bu meydan okumayı kabul ederek KURATA modelini geliştirmeye başladı. Cevapları şu şekildeydi:
“Bunu hiç beklemiyorduk. Oldukça ilginç, bunu söylemem gerek. Tepkim ne mi oldu? Hadi ama çocuklar, daha da havalı bir şeyler yapın. Sadece kocaman bir şey yapıp üzerine silahlar eklemek… Tam süper Amerikan bir iş! Bir başka ülkenin bunu kazanmasına izin veremeyiz. Dev robotlar Japon kültürüdür! Evet, savaşacağız. Kesinlikle! Ama neye ihtiyacımız var biliyor musunuz? Yakın dövüşe! Eğer ki bunu kazanacaksak, onu ezip, parçalayıp, sonra da yere yapıştırmak istiyorum. Kabul ediyoruz!”