KURATA, Er Meydanına Çıkmaya Hazırlanırken
Suidobashi cephesinde olanları kestirmek güç, fakat bu Megabots’un zaferi maçı uzatarak kazanma yoluna gittikleri, hayranlarındandan Kickstarter ile para toplayarak elde ettikleri geliri Mark II’yi paletli bir yarı tank haline getirmelerinden anlaşılıyor. Evet, 500 bin dolarlık ilk tur hedefine ulaştığını açıklayan Mega Bots firması yöneticisi, MK II’a takmayı planladığı yeni şasiyi takipçileri ile paylaştı. Yeni şasi açıkçası bir tank paletinden pek farklı gözükmüyor ve MK II’yi Mobile Suit Gundam serisinden bir GunTank’a benzetecek gibi görünüyor. Öte yandan birim yere oldukça sağlam bastığından Suidobashi’nin bu birimin uzuvlarını parçalayabilecek ya da devirebilecek bir yol bulması gerekecek.
Megabots’un Kickstarter kampanyası, sadece bundan ibaret değil. 750 bin $’da yeni silahların operasyonel saha testleri yapılacak , 1 milyon $’da DARPA’nın fabrikalarında denge ve zırhın geliştirilmesi konusunda onların teknolojisini kullanan sınama testleri yürütülecek, 1 milyon 250 bin $’da NASA’dan pilotları koruyacak bir kapsül ve koruyucu özel kıyafetler sipariş edilecek. 1 milyon 500 bin $’da ise birimin dış yüzeyi Amerikan bayramlarının olduğu bir renk şemasıyla kaplanıp gıcır gıcır yapılacak ve bir Hollywood filminde kullanılabilecek türden bir animatronik görünüm kazandırılacak. Ayrıca Mega Bots kapışmanın tanıtım yüzü için Arnold Scwarzenegger ile görüşmeleri sürdürüyor. MythBusters’ın şovundan Grant Imahara ekibe dahil edilmiş bile. Ayrıca en çok bağışta bulunan kişi MK II’nun 3D yazıcı ile üretilen birebir büyüklükte bir taklidini kazanabilecek ve gerçek MK II ile büyük kapışma öncesi test sürüşünü yapabilecek.
Net bir tarih henüz verilmemiş olmasına karşın, kapışmanın 2016 yaz sezonunda gerçekleşeceği kesin. Dünyanın ilk dev robot düellosundan kimin sağ çıkacağını zaman gösterecek.
Bu sadece tek haber değil. Mobile Suit Gundam’ı üreten Bandai/Sunrise ortaklığı, 2009 yılında şehrin göbeğine 1/1 ölçekte (18.5 metre) bir RX 78-2 Gundam anıtı inşa etmişti ve kendilerine yeni koydukları hedef, 2019 yılına dek tümüyle yürüyebilen, gerçek ölçekli bir Gundam inşa etmek. Öngörüşmelerin yapıldığı üniversitelerde oluşturulan araştırma gruplarının hazırladıkları raporlarda, mevcut teknolojiyle bu hedefe ulaşmanın imkansız olmadığı en azından biliniyor.
Sonuç her ne olursa olsun, dev robotların bilimkurgunun üvey evlatları olarak görüldüğü bir çağın bittiğini görür gibiyim. İşin magazinsel tarafı ne olursa olsun, bu kapışma ve meydan okuma sürecinin robot teknolojisini onlarca yılda olabileceğinden daha fazla geliştirecek bir sürece sokacağına kesin gözle bakıyorum.