Modelcinin İnternetten Alışveriş Rehberi – Bölüm #3: Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Yurt dışından ve internetten alışveriş olayına yabancı olan arkadaşlar için derlediğim yazı dizisi tam gaz devam ediyor. Bu yazıda internetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeniz, nelerden kaçınmanız gerektiği konularına ışık tutmaya çalışacağım.
1. Sabır
Evet dünya artık çok küçük bir yer… Amerika’daki bir mağazayı kapınıza kadar getirebiliyorsunuz. Ancak hala ciddi kısıtlamalar da mevcut! Satın aldığınız bir ürünün dünyanın öbür ucundan buraya gelmesi, fazlasıyla zaman alabiliyor. Satıcının hazırlık süreci, ürünün kat etmesi gereken mesafe, kargo şirketinin lojistik yapısı, gümrükte harcanacak zaman, vb verileri alt alta koyduğunuzda satın aldığınız ürünün elinize ulaşması bir hayli zaman alabiliyor. Bu durumda panik olmayın ve sabırla beklemeye devam edin. Satıcı satın aldığınız bir ürün için size tahmini kargo süresini beyan ettiyse bu süre doluncaya kadar bir aksiyona geçmeyin. Yurt dışından bir ürünün elinize ulaşmasının 30 güne kadar sürebileceğini unutmayın.
Eğer ebay gibi sitelerden alışveriş yapıyorsanız sadece posta için değil, doğru satın almayı yapabilmek için de sabra ihtiyacınız var. Günün sonunda almak istediğiniz ürünün benzerleri sıklıkla satışa çıkarılıyor. Burada önemli olan güvenebileceğiniz bir satıcıdan, doğru fiyata, doğru ürünü alabilmek. Bu nedenle alışverişinizi aceleye getirmektense sabırla denemeye devam etmenizi tavsiye ediyorum.
2. Güvenilirlik
İnternetle ilgili güven problemi son derece yaygın bir sorun. Sizde de benzer bir sorun olmasa bu zamana kadar internetten alışverişin kurdu olmuş olurdunuz diye tahmin ediyorum. Evet internetten alışveriş yapmanın bazı riskleri mevcut. Bu risklerden en önemlisi kart numaranızın istemediğiniz insanların eline geçme ihtimali… Bu riski asgari düzeye indirmek için güvenilir sitelerden alışveriş yapmanızda fayda var. Evet! Apple’ın bile kullanıcı bilgilerini kaptırdığı bir dünyada en güvenli şirketlerin de başına talihsizlikler gelebiliyor. Ama bu ihtimal 6. sınıf bir internet şirketinden alışveriş yaparken aldığınız riskin çok altında. Bu nedenle ben alışveriş yaparken önde gelen markaları tercih etmeye çalışıyorum. Tabii kredi kartı dolandırıcılığına maruz kalsanız bile bankanın güvencesi altında olduğunuzu unutmamakta fayda var.
Yine ebay gibi sitelerden alışveriş yaparken satıcı tercihleriniz güvenli bir alışverişin anahtarı olacaktır. Sık satış yapan ebay satıcıları, sahip oldukları kullanıcı puanlarına ve memnuniyet oranlarına büyük önem veriyorlar. Bu puanları artırmak için büyük bir zaman harcamaları gerekiyor ve harcadıkları bu zamanın bir alışveriş işlemi için bozulmasını istemiyorlar. Bu nedenle size sorun çıkarmıyorlar ve ürünün elinize geçmesi konusunda problem yaşamıyorsunuz. Bununla birlikte alıcı olarak sizin de bir puanınız var. Yani eğer satıcılara çok problem yaşatırsanız, siz de gelecek alışverişlerinizde satıcı bulmakta zorlanabilirsiniz.
3. İletişim
Bir dükkandan içeri girip alışveriş yaparken aradığınız bir ürünü veya o ürünün fiyatını tezgahtara sormaktan çekinmiyorsunuz. Aynı prensip internette de geçerli. Müşteri olarak kafanıza takılan her soruyu satıcıya sorabilirsiniz. Hatta sormalısınız da… Satıcının vereceği cevaplardan, nasıl bir hizmet alacağınızı anlayabilirsiniz. Örneğin; size hızlı cevap veremeyecek kadar yoğun olan bir satıcı, genelde ürünü yollarken de aynı derece yoğun olacaktır.
Bu noktada “Ben İngilizceme güvenemiyorum” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama söz konusu basit bir alım satım işlemi olduğunda İngilizce profesörü olmanız gerekmiyor. Emin olun derdinizi satıcıya anlatabilirsiniz. Ayrıca her zaman çevrenizde birinden destek alabilirsiniz.
4. Küsmemek
Ne kadar uğraşsanız da bir noktada aksilikler yaşanabilir. Bu noktada “Zaten internetten alışveriş yapılır mı?!” gibi sızlanmaların pek de anlamı yok. Benzer sorunları yüz yüze geldiğiniz satıcılarla da yaşamanız mümkün. Hayatınızın bir bölümünde dükkandan satın aldığınız kusurlu bir malı iade edemediğinize son derece eminim. Bu nedenle bazen aksilikler olabilir ama bu; “İnternetten alışveriş yapmak kötüdür.” gibi bir bakış açısını ortaya çıkarmamalı…
Şimdilik bu kadar. Gelecek yazımda da sistemin etrafından nasıl dolaşılabileceğini ele alacağım. Esen kalınız…