Soylent: Kapitalizm Hipsterlara Nasıl Çuvalla Tarhana Sattı?
Aşağıda macerayı adım adım fotoğraf eşliğinde anlattım:
Yukarıda gördüğünüz malzemenin torbadan çıkan hali. Baya bildiğin un gibi tarhana gibi bir şey. Ekseriyeti bakliyat proteini ve tahıl nişastası olduğu için torbanın içi zahireci gibi kokuyor, torbanın içini koklamayın. Plastik kapta gördüğünüz kadarı zarar verecek seviyede koku üretemiyor. Şu gördüğünüz miktar 3 ölçü ve yaklaşık 500 kaloriye denk geliyor. Benim günlük ihtiyacım olan 1500 kaloriyi toplam 10 ölçütle ediniyorum.
Yukarıda gördüğünüz soğuk su atıp çırptıktan sonraki hali, beklediğimin aksine bulamaç gibi bir şey olmadı baya düz sıvı gibi kaldı. Resmin altında da belirttiğim gibi; içine Nesquik çözülmüş süt kıvamında. Bu sebepten olayı kesinlikle doygunluk hissi vermiyor. Anadolulu olduğum için ve DNA insanın kaderi olduğu için ilk gün soylentimi ekmekle yedim. Evet baya EPPEK… TAVA EPPEĞİ… diye sayıklayarak soylente ekmek doğradım. Birinci gün deneyleri tamamen bitirip tarhana kıvamını tutturunca devamında ekmeğe gerek kalmadı.
Bu arada tozun tadı dert değil, ama BİLİM! sebebiyle kendimi deney yapmaktan alıkoyamadım türlü tatlandırıcı denedim.
Evet ilk denemenin yarısına gelince kalan kısma tarçın boca ettim. Tarçının tadı geliyor, evet ama tozun kendi doğal tadını bastıramıyor. Gocunmadım içine eşek yüküyle kaynar su boca edip bir daha çırptım. Kaynar suyu yiyen tarçın tadını bırakınca çok daha verimli oldu. Biraz içip ek olarak bal döktüm EFSANE oldu.
Resimdeki ufak yeşil mikser, kokteyl ve buzlu kahve karıştırmak için. 150- 300 kalorilik toz ve tam yeteri kadar su karıştırılacaksa onunla karıştırmak mümkün. Adam gibi karışmayan yüzer topaklar kalıyor. Ama onu sallayacak tıynette adam zaten bu işe girmez. 500 kalorilik karıştırmak için adam gibi blender veya el mikseri şart. Ben şu gördüğünüz beyaz el mikserini kullanıyorum. Soğuk suya karışan tozu adeta ipeksi bir yumuşaklığa getiriyor.
Mikser işleriyle uğraşırken gocunmadım türlü baharat basmaya devam ettim. İşbu resimlerde başarılı bulduğum denemeleri görüyorsunuz. En tepedeki sarı zerdeçal. Zerdeçal iyidir, sağlıklıdır. Tozun tadını garip bulmayan zerdeçallısını son derece afiyetle yiyecektir. Sonra çıktım yapay limon aroması aldım, 3-5 damla attım, tadını pek etkilemedi ama hem kokusu hem de “after taste”i çok aşırı iyi oldu. Sonra gaza geldim bir tüpü komple boşalttım. Tadı çok artmadı ama kokusu ve “aftertaste”i tanrılara layık bir hale geldi. Dibinde kalanları ekmekle sıyırdım.
Aha bu da moneyshot. Yukarıda gördüğünüz üç baharatı toza karıştırıp üstüne kaynar su bastım. El mikseriyle girip bulamaç kıvamını yakalayana kadar ufak ufak kaynar suyu arttırdım. Bulamaç kıvamını yakaladıktan sonra ufak ufak ılık su dökerek çırpmaya devam ettim. Neticede en alttaki çorba kıvamını yakaladım. Sıcaklığı tadı falan idealdi. Damarlarımda akan Anadolulu kanının verdiği kudretle suni ve fenni gıdadan tarhana yapmanın simyasını çözdüm. Baya 3 gün sabah akşam bunu yedim.
Sonuç
Bu yazıyı yazarken kurban bayramının ilk günüydü ve ben adettendir diye kavurma yemeye karar verdim. Tabi gavur ellerde hakiki kavurma bulmaya kasacağıma gittim bir teneke fason spam aldım. Yoksa şimdi kim Türk mahallesine inecek. Neticede spam de gavur icadı endüstriyel kavurma.
Hmmm bayramda spamli yumurta bir başkadır.
İlk günü ekmek destekli olmak üzere geçen 4 gün boyunca soylentle beslendim ve herhangi bir yan etkisini görmedim. Önümüzdeki 4-5 günü de soylentle geçirmek konusunda bir sakınca görmüyorum.