Star Wars mu, Star Trek mi? Savaşma, Seyahat Et!

5- Din

Wars evreninde din kavramı Güç ile sınırlandırılmıştır. Başka dinler varsa bile oldukça geri plandadır. Bu arada Güç denen şey, inanç sistemi açısından gerçek dünyamızdaki Panteizm’den çok farklı bir şey değildir.

Yıl olmuş kaç...

Yıl olmuş kaç…

Diğer yandan neredeyse tüm Star Trek evreni ateisttir. Din kavramı bazı bölümlerde daha az gelişmiş medeniyetlerin “sorunu” olarak ortaya çıkar ve mürettebat dahil herkes saygı göstermek dışında hiçbir yorum yapmazlar. Din kavramı, sadece fanların çok eleştirdiği sevmedikleri Deep Space 9 serisinde derinlemesine irdelenmiştir. Ancak orada bile Bajoranların tapındıkları Prophet’lerin de aslında sadece fazla gelişmiş bir yabancı ırk olduğu ortaya çıkmıştır.

Kişisel fikrime göre; galaksilere yayılmış ve binlerce farklı medeniyetle tanışmış bir hikayede din kavramının olması, hatta bu dine mensup olup kendini adayarak “sihirsel” yetenekler kullanabiliyor olması bir bilimkurgu evreninde hiç hoş değil. Bunu kurguda bir başarı olarak görenleri de hiç anlamıyorum açıkçası. Elbette bunu rasyonelize etmek için Star Wars fanlarının pek çok argümanı var. Ancak bu konuda puan verirsem çok subjektif olacağımı düşündüğümden puanlamayı size bırakıyorum.

Star Wars 2 – Star Trek 2

6- Çizgi Film Karakterler

Star Wars evreninde haddinden fazla çizgi film fırlaması karakter ve yaratık vardır. Evok’ların tamamı, R2-D2, karnı deşilerek sizi soğuktan koruyabilecek tauntaunlar, hatta baktığınız açıya göre Jabba the Hutt, Chewbacca ve Yoda. Bunda en büyük pay, bazı karakterlerin o dönemlerde beyaz perdeye yansıyabilmeleri için Muppet Show’un efsane yaratıcısı Jim Henson’dan yardım alınmasıdır. Kimileri Star Wars filmlerinin aslında çocukları hedefleyen bir hikaye olarak tasarlandığı, ancak nedense başka bir demografik kitle tarafından sahiplenildiği bile iddia eder.

Sen bi ölsene ya!

Sen bi ölsene ya!

Star Trek evreninde Data ve Q dışında çizgi film fırlaması pek yoktur. Olsa bile söz konusu karakterler de altları iyice doldurulmuş hikayelere sahiptir. Ayrıca hiçbirinin hikayesi de çocuklara hitap etmez.

Dolayısıyla bu konuda Star Trek daha makul.

Star Wars 2 – Star Trek 3

7- Sinir Bozucu Karakterler

Star Wars evreninde bir Jar Jar Binks vakası vardır ki; evlere şenlik.

"Sana konuşma demedim mi?"

“Sana konuşma demedim mi?”

Fakat Wesley Crusher, Dr. Bashir, Miles O’Brain, Ensign Kim, Commander Tucker gibi 7 / 24 ağzını burnunu kırmak isteyeceğiniz karakterlere malesef Star Trek evreninde çok daha sık rastlarsınız. Üstelik bu tiplere bilmem kaç sezon boyunca onlarca bölüm katlanmak zorunda kalırsınız.

Puan Star Wars’un. “Shut up Wesley!”

Star Wars 3 – Star Trek 3

8- Mary Sue Karakterler

Mary Sue” aslında bir Star Trek fanı tarafından yazılmış “A Trekkie’s Tale” adlı fanzin hikayesinde yer alan bir karakterdir. İşin aslı, Trek evreninde başta Wesley Crusher olmak üzere pek çok Mary Sue denemesi yapılmıştır. Bunlar arasında Jean Luc Picard, Kathryn Janeway, Jadzia Dax, Seven of Nine, Ensign Ro ve şu anda aklıma gelmeyen birçok karakter yer alır.

"Sırtında taşıyacaksın beni, eğer ki kurtaracaksan evreni."

“Sırtında taşıyacaksın beni, eğer ki kurtaracaksan evreni.”

Ancak, hiçbiri Luke Skywalker’ın yanına bile yaklaşamaz! Puan hiç düşünmeden Star Trek’in.

Star Wars 3 – Star Trek 4

Yorumlar