Star Wars mu, Star Trek mi? Savaşma, Seyahat Et!

17- Süzme Kötüler

Şimdi eğri oturup doğru konuşmak lazım. Antagonist olmadan kaliteli bir hikaye anlatamazsınız. Dolayısıyla bir hikayenin antagonistlerinin pratagonistlerinden daha iyi işlenmesi gerekir. Fakat bazen olayı fazla siyah beyaz görme eğiliminde olan, benim verdiğim isimle “süzme kötüler” vardır ki; insanın mantık sınırlarını zorlarlar, yapmacıktırlar, sırf seyircinin nefretini kazanmaları için saçma sapan hareketlerde bulunurlar.

"Direnmek faydasız!"

“Direnmek faydasız!”

Star Wars evreninde her ne kadar altları doldurulmaya çalışılmış olsa da  Palpatine, Jabba the Hutt ve Count Dooku gibi gerçekten “süzme kötü” karakterler vardır. Ancak, Trek’in sadece Voyager serisinin yalnızca ilk sezonunda bile Wars’tan daha fazla süzme kötü vardır! Hatta sözkonusu seri tüm başarısına rağmen her zaman “haftanın kötü adamı” eleştirisinden kurtulamamıştır.

Diğer serilerde de benzer yaklaşım sergilendiği olmuştur. Ancak Voyager bu konuda tek geçilir.

Star Wars puanı alır!

Star Wars 9 – Star Trek 7

18- Tasarım ve Stil

Ben Trek’i şöyle tanımlarım: “Renkli sweatshirtler, siyah kanvas pantolonlar ve rugan ayakkabılarla ütopik federasyonu koruma dizisi”. Daha önceden de yazdığım gibi; Star Trek dizi kökenlerinden hiçbir zaman gerçek anlamda koparak iyi bir görsel tarz oluşturamamıştır. Uzay gemisi tasarımları, üniformalar, yabancı ırk tasarımları, gezegen tasarımları hep benzer kafalardadır. Bütçe sıkıntısı çekmeyen uzun metrajlı filmlerde bile bu kafadan kurtulamamıştır. J.J. Abrahams’ın yönettiği son iki film bu konuda Star Trek evrenini birkaç basamak yükseltmeyi başarmıştır. Ancak fanlar sağolsun filmler yerden yere vurulmaktan kimse görsel gelişmeleri algılayamamıştır.

Göz alıcı mekanlar ve kostümler...

Göz alıcı mekanlar ve kostümler…

Star Wars ise bu konuda göz kamaştırıcı işler sergilemektedir. Kostüm tasarımları, gemiler, yabancı ırklar ve daha nice görsel element itinayla tasarlanmış ve farklı ırkların bir araya gelerek yaratabileceği görsel zenginliği gayet güzel yansıtmıştır. Bu konuda daha fazla bir şey yazmam gereksiz.

Star Wars 10 – Star Trek 7

19- Ticari Eşyalar

Tam olarak bir önceki maddede yazdığım sebeplerden ötürü bu konuda da Star Wars öndedir. Bir kıyaslama yaptığımızda yoruma hiç gerek kalmadan Star Wars’la ilgili her türlü satın alınabilecek ürün çeşitliliğinin Star Trek’in 3 katı falan olduğunu görebiliriz.

"Paran kadar konuş!" lafını en derinden hissettiğiniz anlardan biri.

“Paran kadar konuş!” lafını en derinden hissettiğiniz anlardan biri.

Sayısal üstünlük yanında ürünlerin kalitesinin de açık ara önde olduğu da bu noktada belirtmek gerekir.

Star Wars 11 – Star Trek 7

20 – Fan Kitlesi

Açıkçası her iki fan kitlesi de bence birbirinden beterdir. Sinemaların önünde kamp kurmalar ya da annesinin mobilyalarının arkaplan oluşturduğu ışın kılıçlı ya da federasyon üniformalı fotoğraflarını paylaşan tiplemeler her ikisinde de var.

Ancak Star Trek fanları, her ne kadar Paramount Pictures markayı boşlamış olsa da Star Trek’e ısrarla sahip çıkmıştır. Ortaya konulan “Star Trek: Of Gods and Men”, “Star Trek: Axanar”, “Star Trek Continues” ve “Star Trek: Renegades” gibi fan yapımı filmler bunun kanıtıdır.

Bu puan onların!

Star Wars fanları her ne kadar Jedi dinine mensup olarak bağlılıklarını kendilerince kanıtlıyor olsa da, elle tutulur şekilde bir şey ortaya koyan Star Trek fanlarıdır. Bu puan da onların!

Star Wars 11 – Star Trek 8

Yorumlar