Geek Terminoloji – Kart Oyunu Jargonu

Booster Pack

Kart ve figür oyunlarında içinden rastgele kartlar ve ya figürler çıkan ve koleksiyonunuzu zenginleştiren küçük paketlerdir. Farklı oyunlarda 5 ila 15 farklı kart ya da figür içeren booster packler bulunur. Bu rastgele çıkma durumu genellikle ihtiyaç fazlası eşya olmasını sağlar, bu eşyalar da ya başkalarıyla değiş tokuş edilir, ya da Hearthstone ve Duelyst örneğindeki gibi bozularak başka eşyaların yapımında kullanılır.

Broken

Bozuk anlamına gelir. Bir kart, tasarlandığında hedeflenen işlevin çok üzerinde bir işleve sahipse ve oyuncular tarafından kötüye kullanıma açıksa broken olarak adlandırılır.

Card Advantage

Kart avantajı, maç esnasında oynayacak yeterli kart sahibi olma durumudur ve ayrıca bir deste özelliğidir. Bir deste, yüksek manalı kartlar kullanarak ya da kart çekimine önem vererek, elde kart bitmesini engelliyorsa, maç esnasında kart avantajına sahip olur.

Card Draw

Kart çekme. Genellikle her kart oyununda her tur başında bir kart çekilir, ancak farklı kartlar da kart çekimi sağlayabilir.

Clan

Bazı kart oyunlarında birçok yaratık kartının ait olduğu klanlar bulunur (örn. MtG’deki Rat ve Hearthstone’daki Murloc birer klandır). Genellikle belirli bir klana ait olan yaratıklar birbirini güçlendirir.

Constructed

Draft’ın tersine, oyuncunun koleksiyonundaki istediği kartları kullanarak, planlı destelerle katıldığı turnuva türüdür. Genellikle çoğu önemli turnuva bu modu kullanır.

4

Creature / Permanent / Minion / Drop

Yere inilen ve yok edilmediği sürece yerde kalan yaratıklardır. Çoğu kart oyununun temel taşını bu yaratıklar oluşturur.

Deck

Bir maça başlamadan önce koleksiyondaki kartlarla hazırlanan destedir. Genellikle maç kazanmak için belirli bir uyum içerisinde kullanılabilecek kartlarla hazırlanır (bkz. Deste Tipleri). Aynı zamanda maç içerisinde henüz çekilmemiş kartlara da deck denir.

Decking / Milling

Rakibin kartlarını destesinden doğrudan mezarlığa atmaktır (bkz. Graveyard). Birçok kart oyunu destesinde kart kalmayan oyuncuyu cezalandırdığı için bu maç kazanmaya yönelik bir strateji olabilir (bkz. Mill). İlk olarak Magic the Gathering’de Millstone adlı kart ile bu mekanik tanıtılmıştır.

Direct Damage

Doğrudan zarar veren büyülere verilen isimdir. Bu zarar tahtadaki yaratıklara olabileceği gibi, yaratıkları pas geçerek doğrudan rakibe de olabilir (bkz. Face). Genellikle önlenemez zararlardır.

6

Draft

Bir turnuva türüdür. Constructed’ın aksine, belirli sayıda booster pack açıp içinden rastgele çıkan kartlarla hazırlanan destelerle oynanır. Hearthstone’un Arena modunda Draft turnuvalarından esinlenilmiştir.

Dust

Hearthstone’a özel bir terim olan dust, toz anlamına gelir. İhtiyaç duyulmayan bir kartı, başka kartlar üretmek üzere bozdurmaya ve sonucunda elde edilen birime “arcane dust” ya da kısaca “dust” denir.

Expansion

Her tip oyunda, oyuna yeni içerik getiren genişleme paketlerine verilen isimdir. Kart oyunlarında genellikle expansion’larla birlikte yeni kartlar yayınlanır.

Face / Head / Dome

Birçok kart oyununda rakibin (yaratıklardan bağımsız olarak) bir sağlığı vardır ve bu sağlık sıfıra düşünce maçı kaybeder. Doğrudan rakibin sağlığına zarar verme işlemine yüze / kafaya / kubbeye vurmak denir.

Finisher

Bitirici anlamına gelir. Rakibin sağlığını sıfıra indirecek, elden oynanan bir yaratık ya da combo için kullanılır.

Fizzle

Kullanılan bir büyü kartı, herhangi bir nedenle geçerli hedef bulamazsa boşa harcanarak mezarlığa gider. Bu duruma “fizzle” denir, kısaca fos çıkmak anlamına gelir. Genellikle dikkatsizlik ya da herhangi bir RNG sonucu olur.

Graveyard

Mezarlık anlamına gelir. Kullanılmış büyüler ve öldürülmüş yaratıkların toplandığı yerdir. Bazen, bazı büyü ya da yaratıklar buradan kart çağırabilir.

Bu yazı, "Geek Terminoloji" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar