Geek Terminoloji – Kart Oyunu Jargonu
Hand
Destenizden çekmiş olduğunuz ama henüz oynamadığınız kartlara “el” adı verilir. Genellikle elinizde belirli sayıda kart tutabilirsiniz ve fazlasını çekmeye çalışırsanız o kartlar çekilemeden mezarlığa gider (bkz. Graveyard).
Instant / Secret
MtG’de istenirse rakibin turunda, rakibe cevap olarak oynanabilen büyülere “instant” denir (bkz. Answer). Hearthstone’da böyle bir büyü bulunmamakla birlikte, bunun yerine rakibin turunda belirli koşullarda otomatik devreye giren “secret” büyüleri bulunmaktadır.
Kill Switch
Bir destede, doğru noktada kullanıldığında oyuncuya oyunu kazandıracak ya da karşı tarafa büyük hasar verecek bir kart varsa buna “öldürme düğmesi” anlamına gelen “kill switch” denir.
Land
Magic the Gathering’de her destede bolca bulunan, turda 1 adet oynanabilen ve oynandıktan sonra her tur 1 mana sağlayan kart türüdür (bkz. Mana). Bu kart türü MtG’nin temel taşlarından biri olmakla birlikte, destelerde neredeyse %40 oranında bulunması yüzünden sık sık maç kaybetmeye sebep olmakta ve oyunu planlandığından daha fazla şansa dayalı hale getirmektedir (bkz. RNG).
Lethal
Ölümcül anlamına gelir. Yerde ve elde toplamda bu tur rakibin sağlığını sıfıra indirecek ve oyunu kazanacak kartların olması anlamına gelir. Örneğin rakibin 12 sağlığı kalmışsa, yerdeki yaratıklarınız 5 vurabiliyorsa, elinizde de 7 hasar verecek büyü kartları varsa (bkz. Direct Damage), “ölümcül var” anlamına gelen “got lethal” denir.
Lightning Rod
Paratoner anlamına gelir. Genellikle ufak bir vücuda sahip bir yaratık (bkz. Body), yarattığı tehlike ile rakibin removal büyülerini harcatabilir (bkz. Removal). Bu tip yaratıklara “lightning rod” denir.
Living Card Game
Rastgele kart çekimi olmayan (bkz. Booster Pack) ve her genişleme pakedinin tek set halinde satın alınabildiği kart oyunu türüdür (bkz. Expansion). Fantasy Flight Games firmasının kullanmaya başladığı bu pazarlama yöntemi, başka firmalarca da kullanılmaya başlanmıştır. TCG ve CCG’lerin aksine tüm koleksiyona sahip olmak isteyen oyuncular için daha uygun fiyatlı oyunlardır. En ünlüleri Android: Netrunner, Star Wars: The Card Game, Warhammer 40K: Conquest ve Game of Thrones: The Card Game’dir.
Mana
Büyü gücü anlamına gelir. Kart oyunlarında bir turda kullanabileceğiniz kart sayısı genellikle toplam mananız ile sınırlıdır. Bu mana MtG’de Land kartları ile artırılırken, Hearthstone’da her tur otomatik olarak artmaktadır.
Mana Curve
Mana eğrisi, bir deste tasarım felsefesidir. Oyuncunun her tur elde ettiği manayı en efektif şekilde kullanabilmesi anlamına gelir. Bunun için doğru mana ücretinde kartları barındırmak ya da kart çektiren güçler kullanmak gerekir (bkz. Card Draw). Elde gerekenden çok fazla kart kalıyorsa, ya da bütün kartlar bitip mana boşa harcanıyorsa mana eğrisine uyulmamış demektir. Ramp türü destelerde bu mana eğrisi oyun içinde değiştirilerek daha güçlü kartlar oynanabilir (bkz. Ramp).
Mulligan
Maç başında ilk çekilen kartların desteye geri karıştırılarak yeni kart çekilmesine verilen isimdir.
Netdeck
İnternetten hazır deste şablonu alıp kopyalamaya verilen isimdir.
OTK
One Turn Kill’in kısaltmasıdır. “Bir tuda öldürme” anlamına gelir. Maç esnasında doğru kombinasyon ile sadece elden kart oynayarak (OTK için yerde önceki turdan sağ kalan yaratık olması beklenmemelidir) rakibi ful sağlıktan sıfıra indirmeye OTK denir.
Power Creep
Her tip oyunda, yeni çıkan genişleme paketinin içeriğinin, mevcut içerikten daha güçlü olmasına verilen isimdir. Firmalar yeni içeriği satabilmek için ya bu yola, ya da rotasyon yoluna başvurur.
Removal
Rakibin bir ya da daha çok yaratığını yok eden büyülere verilen isimdir. Birden çok yaratık yok eden büyülere “Mass Removal” denir. İki tip removal büyüsü vardır. Hard Removal büyüleri, yaratığın özelliğine ya da ne kadar sağlığı olduğuna bakmadan yok eden büyülerdir. Soft removal büyüleri ise daha çok “direct damage” büyüleri gibi çalışır ve rakip yaratığın sağlığını yok eder.