Geek Terminoloji – Kart Oyunu Jargonu
RNG / RGN
Random number generation ya da random generated numbers. Rastgele sayı üretme anlamına gelir. Genellikle dijital oyunlardaki şans faktörüne verilen isimdir, ancak kart oyunlarının temel taşı olan kapalı bir desteden kart çekme durumunun tamamen şansa dayalı olması da RNG olarak ifade edilmektedir.
Rotasyon
Kart oyunu turnuvalarında, yalnızca yeni içeriğin kullanılmasına izin veren sistemdir. Bu sayede firmalar yeni genişleme paketlerini “power creep” yöntemine başvurmadan satmaktadırlar (bkz. Expansion, Power Creep).
Synergy
Sinerji. Bir destedeki kartların birbirini güçlendiren nitelikte olmasıdır. Klan sinerjilerinin haricinde uyumlu büyüler ve birbirini güçlendiren yaratıklar sinerji oluşturur. “Constructed” desteler genellikle bir sinerji etrafında oluşturulur.
Spell / Sorcery
Oyunlarda genellikle yere yaratık bırakmak haricinde işlevlere sahip olan kartlara büyü denir. Normal şartlar altında büyüler oyuncunun kendi turunda oynanır ve rakibe zarar vermek (bkz. Direct Damage), rakip yaratıkları yok etmek (bkz. Removal), kendi yaratıklarını güçlendirmek gibi çok sayıda farklı işleve sahip olabilirler. Bazı özel büyüler rakibin turunda da kullanılabilir (bkz. Instant / Secret).
Tech Card
Sadece belirli bir durumda ana işlevi kullanılabilen kartlardır.
Tempo
Maç sırasında mana gücünü stabil bir hızda artırırken, bir yandan rakipten daha fazla ya da daha güçlü kartlar oynayabilmeye tempo denir. Bir başka deyişle mana eğrisine uygun oynamak ve yerdeki hakimiyeti elinde tutmaktır. Control ve midrange deste tipleri için önemlidir. Eğer bu tip bir desteye karşı oynuyorsanız rakibin temposunu bozacak ve manasını boşa harcatacak planlar yapmalısınız (bkz. Lightning Rod, Removal).
Topdeck
Destenin en üstü anlamına gelir. Sıkışık bir pozisyonda sizi kurtaran ya da oyunu kazanmanızı sağlayan bir kart çekerseniz, buna “topdeck yapmak” denir.
Tradable / Collectable Card Game
TCG ve CCG olarak da gördüğümüz terimler, genellikle booster packlerden rastgele kart çekimine dayanan kart oyunlarına verilen isimlerdir (bkz. Booster Pack). TCG’lerde ihtiyaç fazlası kartlar başka oyuncularla değiş-tokuş yapılabilir (örn. MtG). CCG’lerde ise değiş-tokuş mekaniği yoktur ve genellikle ihtiyaç fazlası kartlar bozdurulur (örn. Hearthstone).
Value
Bir kartın tüm combolardan ve sinerjilerden bağımsız olarak değeridir. Draft turnuvalarında planlı combolar kullanılamadığı için, kartlar genellikle bu değere göre iyi ya da kötü olarak adlandırılır.
Victory Condition
Destenin planlandığı gibi işleyerek kazanma koşullarının sağlanmasıdır. Örneğin bir destede kazanmak toplamı 8 mana tutan 5 kartın combolanmasına bakıyorsa, oyuncu bu kartları çekip o kadar manayı sağladığında kazanma koşulunu yerine getirmiş demektir.
Deste Tipleri
Aşağıda en sık ismini duyacağınız deste tiplerini ele alacağız. Elbette bunun dışında onlarca deste ismi var, ancak bunlar belirli bir tip değil genellikle bir kart ya da klan adı olabilir.
Aggro
Rakibin yaratıklarını pas geçerek doğrudan yüze (bkz. Face) hasar vermeyi hedefleyen deste tipidir. En popüler deste tiplerindendir. Genellikle doğrudan hasar büyülerini ve inildiği tur saldırabilen yaratıkları kullanır. Oyunu hızlı bitirmeyi hedefleyen bu tip destelerde yüksek mana ücretli kartlar kullanılmaz.
Aggro-Control
Aslında bir aggro alt türüdür, ancak bazı yaratıklar control özellikleri taşır ve bu sayede aggro-aggro karşılaşmalarında üstünlük sağlamaya yöneliktir.
Combo
Birden çok kart ile yapılan combolara dayanan deste tipleridir. Çok sayıda farklı desteye combo adı verilmektedir ama ortak özellikleri doğru kartları çekene ve bu kartları kullanmak için yeterli manaya ulaşana kadar rakibi oyalamaya yönelik destelerdir.
Control
Control en eski ve en popüler deste tiplerindendir. Amacı yaratıklarla yerin hakimi olmak ve her tur rakibin yaratıklarını öldürdükten sonra yüze hasar vermektir. Hem küçük, hem büyük vücutlu yaratıkları kullanırlar. Uzun süren maçlara sebep olurlar.
Midrange
Belirli bir aşamaya kadar control gibi oynanıp, daha sonra saldırganlaşan deste tipidir. Agresif bir yapıya sahip olan midrange desteler, safi aggro destelerine karşı control gibi de oynanabilir.
Mill / Discard
Mill desteleri, rakibin destesindeki kartları yakmaya yönelik destelerdir (bkz. Decking). Discard desteleri ise rakibin elindeki kartları yakıp elinde oynayacak kart bırakmamaya yönelik destelerdir.
Ramp
Manayı çok hızlı artırıp rakipten daha önce güçlü kartlar kullanmaya yönelik destelere denir. Genellikle midrange tabir edilen, çok uzun soluklu olmayan ve belirli bir turdan sonra atak oynanan destelerdir.
Tempo
En temel deste tiplerinden biridir. Etkin mana kullanımı (bkz. Mana Curve), yeterli kart çekme (bkz. Card Advantage) ve yer hakimiyetine ağırlık veren destelerdir. Aggro ve combo hariç diğer deste tiplerinden biri aynı zamanda tempo olabilir (özellikle ramp ve midrange). Son zamanlarda en etkin tempo yöntemi olarak, erken turlarda yere konulan (genellikle ufak vücutlu) yaratıkların (genellikle başka özelliklerle güçlendirilerek) yerde kaldığı desteler tercih edilmektedir.
Zoo
Küçük vücutlu (bkz. Body), belirli bir sinerjiyi takip etmeyen ve gösterişsiz yaratıklardan oluşan destelere zoo denir. Bu destelerde amaç hızlı bir şekilde bolca yaratık oynamaktır. Control destelerine karşı aggro, aggro destlerine karşı control gibi oynanabilir.