Magic The Gathering #4 – Deste Oluşturma Sanatı

Magic The Gathering’e yeni başlayanlara yönelik yazdığım yazıların dördüncüsünde bu kez deste oluşturma sanatından bahsedeceğim. Ben bu aktiviteyi sanat olarak tanımlıyorum çünkü bu sizin kendi üretkenliğinizi organize edip kişisel oyun formunuzu yarattığınız çok eğlenceli bir süreç.  Magic’i dünyada geniş kitlelere sevdiren önemli başarı sebeplerinden biri de bence deste yaratma sürecidir.  Oyun size aralarında sınırsız ilişki, kombo, uyum yakalayabileceğiniz 13 bin üzeri kart seçeneği sunar. Bu çeşitlilik ortamında yeterli hevesi olan herkes kendisine karakteristik bir deste kurabilir. Peki deste kurarken dikkat etmemiz gereken temel olaylar nelerdir?  Önce bunlara bir göz atalım:

Klasik oyun formatını baz alarak modern oynadığınızı farz ediyorum.

  • Desteniz en az 60 kart olmalıdır bunun altında bir sayı kural ihlalidir.
  • Desteniz 60 kartı geçiyorsa bu geçiş minimal tutulmalıdır. Kart sayısı ile ilgili bir maximal limit yok fakat Magic’in altın oranı olarak kabul ettiğimiz 60 kart üzerinden kurulan bir deste, ihtimalleri daha pozitif kılar.
  • Mana, büyü ve yaratıklar oluşturacağımız deste profiline göre bir şablonda dengeli bir dağılımla eklenmelidir.
  • Yeni başlayanlar için tek renk üzerine bir kurulum mantıklı olacaktır. Oyuna bir şekilde aşinaysanız veya kendinizden eminseniz çift renk deste kurmayı deneyebilirsiniz. Fazlası ilk aşamada öğrenme sürecinizi kötü etkileyecektir.
  • Özellikle hıza dayalı bir oyun formatı olan modern’de destenizin ağır kalmaması için düşük mana isteyen kartlara ağırlık verip yüksek mana isteyen kartları azınlıkta tutmanız gerekiyor.

Magic The Gathering

Şimdi konuyu biraz daha geniş alıyorum deste kurma eylemine geçtiniz, baştan sona nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor?

İlk Başta

Deste oluşturma ilk olarak hayal gücünüzde başlıyor. Kafanızda bir oyun tipi, ilginizi çeken bir yaratık türü veya elinizdeki bazı kartların uyum, kombo ilişkisi kuruluma başlamak için güzel bir ilk adım olabilir. Yani kafanızda fikir olması önemlidir fakat herhangi fikriniz yoksa da bu deste kuramayacağınız anlamına gelmez.  Uyumsuz kartlardan oluşan bir deste bile zamanla kendi içinde bir takım fikirler verip gelişmeye başlar.

İkinci adım deste fikriniz olsun ya da olmasın kart mal varlığınızı ortaya dökmek. Kartlar bir arada ve gözünüzün önünde olursa bunu seçe seçe parçaları bir araya getirdiğiniz bir yapboz oyununa çevirebilirsiniz.

Bu sırada yapmanız gereken önemli işlerden biri de destenizin rengini veya renklerini belirlemek. Zaten bir deste fikriniz var ise renkleriniz bellidir, yok ise renkleri ve karakteristik özelliklerini tanımak için bu linkteki bir diğer yazıdan faydalanabilirsiniz.

Oyun Tipleri

Destenizi sade ve etkili bir yapıda kurmak istiyorsanız kart varlığınız da buna belirli ölçüde el veriyorsa desteyi tek bir oyun tipine uydurmayı deneyebilirsiniz. Şayet bir deste aynı anda çok fazla dinamiği yapmayı deniyorsa karışık bir oyun sergileyeceği için oturmuş desteler karşısında zayıf kalacak, çok fazla açık verecektir. Oyun tiplerini basite indirgersek oyunda 3 oynanış modeli mevcut. Bunlar; Aggro, Control ve Combo tipi oynanışlardır. Etkili bir oyun için bunlardan bir tanesine yönelmek mantıklı olacaktır, biraz daha açmak gerekirse:

Aggro: Seri ve birbiriyle uyumlu özellikleri olan yaratıkların, kalabalık yapıp birbirini destekleyerek ofansif bir kurguda hızlıca oyunu bitirmeye çalıştığı agresif oynanış modeli.

Bu yazı, "Magic the Gathering" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar