Magic The Gathering #4 – Deste Oluşturma Sanatı
Control: Hızlı oynamaktan ziyade daha çok rakibi bozmaya yönelik olan, büyü kartları ile rakibe hamle, tur, kart kaybettirip oyun akışını kontrol eden ve oyunu uzatıp rakibinin zayıflamasını bekleyen, doğru fırsatı bulduğunda güçlü yaratıklar çağırarak kazanan oynanış modeli.
Combo: Kartların birbiri ile ilişkisi olan özelliklerini, kombinasyonlarını yakalayıp beklenmedik numaralarla farklı yollardan kazanan oynanış modeli.
Tribal
Bununla beraber deste oluştururken önerdiğim bir diğer oyun tarzı da “Tribal” diye isimlendirdiğimiz tek bir yaratık tipinin üzerine deste kurmaya dayalı oyun tarzıdır. Örneğin bir destenin tüm yaratıklarının ilizyon yaratıklarından oluşması o desteyi Tribal deste yapar. Aggro, Control, Combo her çeşitten ve her seviyeden onlarca destesi mevcuttur çünkü oyunda çok fazla yaratık tipi ve yaratık kartı vardır. Bu yaklaşım Magic oyuncularına kendi ile özdeşleştirdiği ırklardan, daha kişisel ve özgün desteler kurma fırsatı verir. Yine bir örnek vermek gerekirse şu an içinde bulunduğum aktif oyun grubumuzda Wizard, Goblin, Giant, Elf, Werewolf, Angel ve Treefolk (Ağaç) destesi mevcut herkes kendi farklı dinamiklerini uyguladığı için maçlar tadından yenmiyor. Bu oyuna beraber başladığım ve Sincap destesi kurarak olaya yeni bir vizyon getiren sevgili arkadaşım Özgür’ü de buradan saygıyla anabiliriz.
İnternet Kaynağı
Kart havuzunuza bakmaya devam ediyorsunuz ve anlattıklarım doğrultusunda fikirleriniz biraz daha şekillendi diyelim. Biraz da internet kaynağından faydalanarak yakaladığınız fikirleri tamamlayan kartları araştırabilirsiniz. Size ihtiyaç duyduğunuz kartları hızlı bir şekilde vermese de zaman içerisinde oturmuş bir deste kurmanıza yardımcı olabilir. Örneğin önünüzdeki kartlar içerisinde 10 tane Fairy (Yaratık Tipi) kartı var fakat bazılarını zayıf buldunuz ve bir deste kurmaya yeterli gelmedi. Arama motorlarına “mtg fairy deck” gibi anahtar kelimeler yazarak düşündüğünüz destenin competitive örneklerini bulup inceleyebilirsiniz. Bunun ayrım noktasıysa, kolaya kaçmayı alışkanlık haline getirip kopyala yapıştır usulü bir hazıra konma oyun tarzını benimsemek. Bu uzun vadede oyundan sıkılmanıza, destelerinizden keyif almamanıza ve draft, pre-release gibi eşit şartlarda deste kurma becerisini ölçen yarışmalarda başarısız olmanıza sebep olacaktır.
Kart Dağılımı Oranları
Her şey kafanızda oturdu ve artık önünüzdeki kartları destenize eklemeye başlıyorsunuz diyelim. Bu noktada manalarınızın ve kart tiplerinizin matematiksel dağılımını iyi yapmanız gerekiyor. Kartları seçerken dizilimi, manalara ve kart tiplerine göre ayrı bölgelere yapın. Desteniz çok Control veya çok Aggro olmadığı sürece 21-22 mana iyi bir seçim olacaktır. Dengeli bir deste için 22 mana, 4’er tane 1-2-3-4 manaya giren creature, 8 instant/sorcery, 4 yüksek manaya giren creature ve kalan 10 kart için elinizdeki kart durumlarına göre artifact/enchantment/creature koyabilirsiniz. Bu şablon ile iddialı bir deste kuracağınızın garantisini veremem fakat bu şablonu takip ettiğinizde dengeli, oturaklı ve geliştirilebilir bir deste çıkarabileceğinizi garanti edebilirim.
Deste oluşturma püf noktalarını ve bu aktivitenin keyifli yönlerini olabildiğince aktarmaya çalıştım. Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Magic sever herkesin bu aktivitenin tadını çıkartabilmesi dileğiyle başka MTG yazılarında görüşmek üzere.