A’dan Z’ye Warhammer 40K Evreni – İmparator’un Gazabı: Boltgun

Boltgun Türevleri

Stalker Pattern

Stalker-Pattern Boltgun’lar meydan muharebesi silahındansa nokta-atışı için kullanılır. Genellikle izci Space Marine birlikleri tarafından tercih edilir. Keskin nişancılık için kullanıldığından bolt mermileri patlayacı değildir. Mermilerini ses hızına yakın süratlerde ateşler. Çoğu Bolter modelinin Stalker varyantı bulunur.

Combi-Weapons

Ne kadar güçlü bir silah olsa da Boltgun her duruma uyum sağlayamaz. Özellikle Drop-pod’larla düşman ordusunun ortasına çıkartma yapacak Space Marine’lerin hem anti-piyade, hem anti-tank gücüne ihtiyacı olabilir, Orklar veya Tyranid gibi düşmanlarla savaşırlarken Boltgun’ların  ateş hızı yetmeyecektir.

Dark Angels ordularında kullanılan, eski günlerden kalma bir yadigar, "Aslan'ın Gazabı"

Dark Angels ordularında kullanılan, eski günlerden kalma bir yadigar, “Aslan’ın Gazabı”

Buna çözüm olarak Boltgun’ı diğer silahlarla birleştirilir. Boltgun’lara özel plasma, melta veya lav silahı aparatları üretilir. Bu silahlar kısıtlı sayıda mühimmata sahip olsa da orjinalleri kadar etkilidir. Combi-Plasma, Combi-Melta gibi adlandırılan modellerin yanında özellikle Yüce Sefer sırasında kullanılan Combi-Bolter varyantı da vardır. İki namlusu olan Bolter’lar olarak, yüksek ateş hızına ulaşılır ve Storm Bolter’ın öncüsüdür.

Storm Bolter

Çift namlulu Combi-Bolter tasarımı geliştirilir ve ortaya Storm Bolter çıkar. Boltgun’ın etkili olduğu menzili neredeyse ikiye katlanmıştır. Boltgun’ın yarattığı tepme olmadığı için de kullanan kişinin hareket kabiliyetlerini sınırlamaz. Yüksek rütbeli askerler dışında Imperium araçlarına Heavy Bolter’ların yanında piyade korumasını arttırmak için konuşlandırılır. Space Marine ve Sisters of Battle piyadelerini taşıyan ZPT türü Rhino ve Razorback’lerde de bulunur.

Space Marine’lerin büyük bir onur olarak gördüğü Tactical Dreadnought Armour, yani bir diğer bilinen adıyla Terminator ekipleri de genellikle Storm Bolter’larla donanır.

templar-terminators

Storm Bolter kullanan Black Templar Terminatörü

Hurricane Bolter

Gördüğünüz üzere Space Marine’ler piyade-tank demeden Bolter kullanıyor. Bunun en büyük örneği Hurricane Bolter’larıdır. Dizayn olarak 6 adet Bolter’ın birleşmesiyle yaratılmıştır.  36. Milenyum’da yeniden keşfedilen Crusader-model Land Raider’la kullanılmaktadır. Sonrasında Stormraven Gunship ve Ironclad Dreadnought’lar da bu silahı kullanmaya başlamıştır. Piyade seviyesinde büyük mekanik zırhlı Centurion ekiplerinin gövdelerine de takılabilir.

Heavy Bolter

Heavy Bolter’lar, iri cüsseli ölüm makineleridir. Kalibresi 1 olan (Evet baya baya 1) mermiler ateşler. Daha büyük ve güçlü patlayıcı boltların yanında menzili ve ateş hızı da yüksektir. İmparatorluk Muhafızları anti-piyade silahı olarak yere sabitlenmiş Heavy Bolter’lar kullanırlar. Ağırlık olarak normal bir insan tarafından taşınması neredeyse imkansız olan bu silah, Space Marine Devastator ekipleri tarafından da kullanılır. Adeptus Mechanicus ürettiği tanklara piyadelere karşı savunma sağlamak adına Heavy Bolter yerleştirir. Predator gibi Space Marine tankları da Autocannon ve Assault Cannon gibi ağır silahların yanında Heavy Bolter’lar kullanır.

Adına yaraşır Fatih Land Raider! Yanlarında Hurricane Bolter'la.

Adına yaraşır Fatih Land Raider! Yanlarında Hurricane Bolter’la.

Psycannon

Ordo Malleus’un askerleri Grey Knight’lar tarafından kullanılan, Bolter tasarımıyla geliştirilen Psycannon’lar psişik olarak güçlendirilmiş mermiler ateşlerler. Kullanan kişinin de Psyker olması gerekir. “Mind Impulse Unit” adı verilen bir aparatla tetik çekmeden kullanılabilir, ayrıca kullanıcının psişik gücünü silaha aktarmada yardımcı olur.

Vulcan Mega-Bolter

Bolt silahları ailesinin en büyük üyesi, Vulcan Mega-Bolter titanlara ve şövalyelerin kullandığı bir ölüm makinesidir. Silahı kullanan pilotlar ve titan ekipleri çıkardığı gürültüye “şeytanın kahkahası”na benzetirler. Bir Land Raider’ın zırhını delecek güce sahip olmasa da mermilerinin güçlü patlamaları aracı tepetaklak edebilir. Saniyede 300 mermi ateşleyebilmesi de cabası.

Bu yazı, "A'dan Z'ye Warhammer 40K Evreni" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar