Ayıların Meşhur Sicilya Baskını – Bir Ayı Masalı
İtalyan gazeteci ve yazar Dino Buzzati’nin kitaplarını, raflarda görünce hemen alıyorum. Bunun iki nedeni var. Birincisi İtalyan Dili ve Edebiyatı mezunu olmam, yani o kültüre sempati beslemem, diğeri de Buzzati’nin kimi hikayelerinde ucundan da olsa fantastik kurgu unsurları olması. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Ayıların Meşhur Sicilya Baskını da fantastik kurgu unsurları içeren bir masal. Evet bu bir masal ve yazarın çocuklar için yazdığı tek eser. Bu kitaptan size bahsetmeden önce izin verirseniz kısaca yazardan bahsedeyim.
Dino Buzzati
1906 Belluno doğumlu yazar, önemli bir İtalyan gazetesi olan Corriere della Sera‘da editör olarak çalışmaya başlamış. İlk romanını, 1933 yılında yazmış. Baş yapıtı olarak kabul edilen Tatar Çölü ise 1939’da doğmuş. İtalya’nın en prestijli edebiyat ödülü olarak kabul edilen Strega‘yı 1958’de Altmış Öykü ile kazanmış. Çok sayıda roman, şiir, tiyatro metinleri yazmış. Dört romanı beyaz perdeye de aktarılmış. Bu yazıda inceleyeceğimiz Ayıların Meşhur Sicilya Baskını ise 1945’de yazılmış ve 1960’da çocuk oyunu olarak tiyatroya uyarlanmış. Buzzati, 1972’de Milano’da hayatını kaybetmiştir.
Gelelim Baskına
Ayıların Meşhur Sicilya Baskını konusu itibariyle basit ama eğlenceli bir temayı, hitap ettiği yaş kitlesine kendince dersler vermeye çalışarak anlatan bir masal. İsminden de anlaşılacağı gibi hikayede ayılar var. Ayılar dağlarda, kendi halinde yaşayan, barışcıl bir toplum. Barış yanlısı, sakin ama gerektiğinde cevval olan liderleri Aslanayı önderliğinde mutlular. Dağların aşağısında, Sicilya’da ise, insanlar ve onların zalim lideri Grandük var. Birbirlerinden uzakta, sorunsuz şekilde yaşarken, amansız kış şartları ayıların yakın bir vadiye inmelerine neden olur ve insanlara denk gelmeleriyle maceraları başlar.
Keyifli Çizimler, Anlamlı Mesajlar
Buzzati masalı yazmakla kalmamış, hikayenin önemli anlarını kendi çizimleriyle canladırmış. Belli sayfalarda renkli, sevimli çizimler ve altlarında anın anlatımları var. Masal okuyan kişi için -ama çocuk ama çocuğuna okuyan bir yetişkin- bu çizimler hem anı anlatmayı kolaylaştırıyor hem de çocukların aklında anın eğlenceli bir şekilde resmedilmesini sağlıyor. Ancak şöyle de bir sıkıntı var ki bu çizimlerin altlarında kalan kısa açıklamalar, içinde bulundukları bölümlere dair çok ciddi spoilera neden oluyor! O yüzden bu kısımlardaki yazıları okumak yerine sadece çizimlere göz gezdirmek hikayenin gidişatı açısından daha sağlıklı olacaktır.
Dili son derece yalın. Çeviri çok temiz. Masal anlatılacak hele bir de büyüler, sihirler var diye zorlama eski Türkçe kullanımlar yok. Okuyanın veya dinleyenin hiçbir anlamakta hiçbir sorun yaşayacağını düşünmüyorum ki küçük kardeşlerimiz söz konusu olduğu zaman bu önemli bir nokta şüphesiz.
Gücü eline geçirenin nasıl yozlaşabileceğini anlatmaya çalışan bu sevimli hikaye, günümüz dünyasında bir yerlere gelmek için eskiye nazaran daha ciddi rekabetlere büyüyen küçüklerimize güzel örnekler sunuyor.
Alın, Okuyun, Mutlu Edin
Bu sevimli masal, akşamları küçüklerin dinlemesi için birebir. Hem ufak yaşta kitap sevdirecek sadelikte hem de sevdiğimiz ufaklılıkları fantastik kurgu dünyalara dahil etmek için ideal. Bazen beyaz sayfa üzerine yazı tercihen eden Yapı Kredi Yayınları bu kitapta bunu yapmayarak göz yorulmasının da önüne geçmiş, yani gece yatmadan önce miniklerimiz için rahat bir okumalık demek oluyor bu.
Eğer çocuğunuz, yeğeniniz varsa ya da kim bilir bir sosyal duyarlılık projesinde kitap okuyorsunuz; hiç düşünmeden bu masalı kitaplığınıza katın ve miniklerin hayal dünyasını renklendirmeye başlayın.