Çocukça Fantastik: Avantia Günlükleri – İlk Kahraman
-
Zülfikar Yamaç
- Kitap
- 6 Haziran 2017
Mini mini birlerden başlayarak hemen hemen bu yaş aralığındaki çocuklara ve akabinde gençlere fantastik edebiyat ve benzeri türleri sevdirmek maksadı ile başladığım yazı dizisinde yeni bir yazı. Esas itibari ilk tanışmayı sağlamak amacıyla yazdığım altıncı yazı olmuş. Küçük yaştaki çocukların hayal dünyalarına yelken açmaları için rüzgar olmaya geldim.
Bu sefer el atacağımız kitap, çocuk fantastik edebiyatında ülkemizde de bir hayli okuru bulununan Adam Blade’in yazmış olduğu Avantia Günlükleri var. Canını dişine takarak yaşadığı ülkeyi ne pahasına olursa olsun korumaya ant içmiş Tanner, bizim ‘ilk kahramanımız’.
Güzel, Huzurlu Avantia
Cidden öyle. İnsanların barış içinde yaşamlarını sürdürdüğü, güneşin her daim parlak bir gün getirdiği bir diyar. Geçmişte yaşanan savaşların artık birer efsane olarak anıldığı bir yer burası ve tek efsaneleri savaşlarda değil. Şimdilerde yaşayan kimsenin görmediği, çok ama çok eskilerden kalma bir anlatı yıllar boyu belleklerde yer etmiş durumda. Bu efsane, Avantia’nın koruyucusu, onu kötülüğe karşı koruyup kollayan, güçleri ve güzellikleri ile dillere destan Canavarlar’dan başkası değildir. Her biri farklı güçlere sahip, farklı yerlerde ikamet ettiğine inanılan kudretli yaratıklar. Uzun yıllardan barış hüküm sürdüğü için iyice unutulmaya yüz tutmuş bir efsane. Ancak anlaşılan o ki yakın zamanda gerçek olup olmadıkları anlaşılacak. Neden mi?…
Çünkü kötülüğün vücut bulmuş hali Dertshin emrindeki ordu ile diyarın altını üstüne getirmeye hazırlanıyor. Bütün ülkenin kontrolünü eline almak ve aynı zamanda Canavarları da birer evcil hayvan haline getirmekten başka bir amacı yok. Köylere baskınlar verip halkı acımasızca öldürmekten ise şeytani bir zevk alıyor.
Efsane Başlıyor
Hikayemiz Dertshin harekete geçtikten sonra başlıyor. Ailesi ie birlikte könde gayet mutlu ve mütevazi bir hayat süren Tanner’ın yaşamı bir anda kabusa dönüşür. Kötülüğün eli silahlı aslerleri yaşadığı köyü basıp ortalığı cehennem yerine çevirirler. Çok sayıda insan hayatını kaybeder ve bunlardan bir tanesi de Tanner’ın babasıdır, hemde oğlunun gözleri önünde. Dertshin’in babasını öldürüp annesini kaçırması için adamlarına emir verdiği sırada olmaz denen şey olur. Gökyüzü efsanevi canavar Firepos’un çığlığı ile dolar.
İnsanların kendisine ihtiyacı olsuğu anda ortaya çıkar Firepos. Kötülüğün karşısında durmak için yıllardır devam eden inzivasından uyanır ve harekete geçer. Ancak tam da Tanner’ın yanına gelmesi, onu kurtarması bir iyilik ya da görevden çok daha fazlasıdır. Canavar, binicisini aramaktadır. Vereceği savaşta onunla birlikte çarpışacak kadar cesur ve iyi yürekli bir biniciye ihtiyacı vardır. Ve o kişi de Tanner’dan başkası değildir.
Her türlü kötülüğe karşı omuz omuza vererek dostlarını ve bütün insanları korumak inancıyla gökyüzünde yol alırlar. Mücadeleleri ve arayışları ne kadar zor olursa olsun vaz geçmeye niyetleri yoktur. Ta ki huzur tekrar bu topraklara gelene kadar…
Canavarlar Dostumuzdur
Epik fantastik hikayeleri hangi yaş grubu için yazılmış olursa olsun gönül rahatlığı ile alıp okuyabilirim. Bu yazı dizisi de ondan hareketle hayata geçti. Okumayı sevdirmenin en işe yarar yöntemlerinden birisi de ona heyecan katmak olabilir pekala. Bu kitapta da istediğiniz kadar heyecan var açıkçası. Olaya özellikle on, on bir yaşındaki bir çocuğun gözünden bakmaya çalışıyorum. Cidden bir solukta okurum ben bunu diyebileceğim kıvamda bir hikaye var kitapta. Ayrıca bölüm aralarındaki çizimler hikayeye ayrı bir tat katıyor. Olayları zihinde canlandırmaya yardımcı oluyor.
Canavar ya da doğa üstü yaratık teması bu türün -ya da alt türün- olmazsa olmazı malum. O olmadan yeterince fantastik olamıyor(!). Adam Blade’in kitaplarına bakınca tek tip ejderha, goblin, vb. yaratıkların dışına çıkmayı sevdiğini görüyoruz. ‘Adam’ hayalgücünde neyi canlandırıyorsa kitabında yer veriyor. Bu kitapta da öyle olmuş. Tamam Firepos direkt olarak anka kuşu belki ama ya diğerleri. Mitoloji ve efsanelerden bolca beslendiğini ve bunları hayal dünyasında şekilden şekle soktuğunu görüyorum. Hedef yaş grubu için bundan iyisi can sağlığı durumu var. Cins cins yaratık ve ardı arkası kesilmiyor.
Kitapla ilgili geitrebileceğim tek olumsuz eleştiri şiddetten söz ederken çekinmiyor oluşu. Söz gelimi savaş esnasında ölen bir askeri tasvir ederken ‘bağırsakları dışarı döküldü’ dersen pek hoş olmaz. Çocukça fantastik dedik, yaş grubu için uygun olduğunu düşünmediğim betimleme ve anlatımlar yer alıyor. Şimdi çıkıp ‘ulan adam göbek bölgesinden kılıçla şişlendiği zaman bağırsakları içeride mi kalacak’ diye yorum getirmek mümkün. Olur mu olur. Eyvallah içeride durmayacak zaten ama on yaşındaki bir çocuğun hayal dünyasına bunu şimdiden yerleştirmenin me anlamı var.
Sona Gelirken
Kitap en başta da dediğim gibi bir serinin ilk halkası. Zannedersem dört kitaplık bir seri ve yazarın yazmış olduğu başka bir seri ile aynı evrende geçiyor. Canavar Peşinde adlı -Türkçe olarak en son 45. kitabı yayınlanan seri- bir tık daha küçük okurlara hitap edem seriden söz ediyorum. Az evvel ardı arkası kesilmiyor dediğim durum burada had safhada. Mekan yine aynı, Avantia. Lakin o seride işler çok daha sarpa sarmış vaziyette. Yoksa o kadar kitap nasıl yazılır, değil mi.
Kitabın yayıncısı Beyaz Balina Yayınları. Açıkçası takdir edilesi bir çaba harcıyorlar. Piyasaya sürdükleri kitapların çoğu çocuk kitabı. Bunlarında büyük bir kısmı bu kitaba benzer çocuk-genç fantastik yapımlar. İşin ekonomi yanı bir yana, kazanıyor olmaları ya da olmamalarında değilim. Benim bu yazılarda anlatmaya çalıştığım şeyi adamlar piyasaya sürüyor. Valla ben de alıp keyifle okuyorum.
Fantastik edebiyat okumayı seven ya da okumaya başlamak isteyen küçük arkadaşlarıma gelsin. İçerisinde bolca macera, cesur kahramanlar ve çok güçlü canavların olduğu bir kitap Avantia Günlükleri – İlk Kahraman. Hayal dünyalarına yelken açmak isteyenlere yeni ve heyecan dolu bir rüzgar. Kaçırmak olmaz…