Çocukça Fantastik: Kral Arthur, Merlin ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri

Fantastik  edebiyata mini mini birleri çalışkan ikileri teşvik etmek, uçsuz bucaksız hayal dünyalarına ulaşmalarını sağlayacak kapının anahtarına ulaşmalarını sağlamak için başladığım bir yazı dizisinin üçüncüsünde soluğu İngiltere’de alıyoruz. Kral Arthur ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri’ni bekletmek olmaz.

Evvela kitabın yazarından bahsetmek istiyorum, çünkü kapakta adı geçen kişi Sir Thomas Mallory’nin durumu biraz karışık. Gerçek kimliği hakkında görüş ayrılıkları var. Kimilerine göre Kral Arthur’un en güvendiği şövalyelerinin oluşturduğu Yuvarlak Masa Düzeni’nin bir üyesi, bir soylu iken kimi görüş adının anılmasına değecek tek olayın komşusu ile ettiği kavga olan sıradan bir köylü olduğu yönünde. Kim olduğu biraz esrarengiz olmakla birlikte Kral Arthur ile ilgili yazılı kayıtların elimize ulaştığı tek isim neredeyse.

Tabi onun yazdığı kitap değil genç arkadaşların, yaşını başını almış bireylerin bile okumakta güçlük çekeceği cinsten. Aç parantez zamanında bir kısmı Türkçe’ye çevrilmiş ama sadece konu ile ilgili araştırma yürüten bireylere yönelik, kapa parantez.

Efsanede adı geçen kılıç: Excalibur

Efsanede adı geçen kılıç: Excalibur

Gelelim bizim üzerinde konuşacağımız kitaba. Yapı Kredi Yayınları tarafından Bilgin Adalı çeviri ve düzenlemesi üstlenilerek hazırlanan Kral Arthur, Merlin ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri adlı cilt her yaşa hitap eden, içerisinde birbirinden güzel hikayeler barındıran bir eser. Yine Bilgin Adalı’nın önsözü ile başlayan kitapta okuyucu Kral Arthur nasıl kral olduğu ile ilgili bir öykü karşılıyor. Babası Kral Uther’in en yakın dostu ve ileride Arthur’un da en yakın danışmalığını yapan Büyücü Merlin’le de birçok öyküde karşılaşıyoruz. Özellikle onun yer aldığı hikayeler diğerlerinden daha bilgece oluyor ve daha güzel ana fikirlerle son buluyor. Ne de olsa yaşadığı dönemin en güçlü büyücüsü. Başka ne olacaktı?

Yuvarlak Masa Şövalyeleri

Kral Arthur deyince akla Camelot. Camelot deyince de Yuvarlak Masa şövalyeleri geliyor. İngiltere’de yaşayan en cesur, en güçlü, en bilge ve en adaletli şövalyeleri arasından bizzat kralın kılıcının ucunda ettikleri yeminler ile kendilerini halkı korumaya adamış şövalyeler. Haksızın karşısında yıldırımdan kılıçlar gibi haklının yanında sarsılmaz sıra dağlar gibi güvence veren asil şövalyelerin yer aldığı öyküler kitabın yüzde seksene yakın olan bir kısmını içeriyor. Bunların arasında özellikle Sir Lancelot ve Sir Geraint sahneye çıktığında birbirinden güzel dövüşlerle haksızlar cezalarını buluyorlar.

Yaşadıkları zamanda zalime korku mazluma umut olmuş isimlerin her biri hakkında hikayeler yok elbet ama kitapta derlenenlerin en iyilerden olduğu anlaşılıyor.

King_Arthur_and_the_Knights_of_the_Round_Table


Kral Arthur ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri

İyilik Her Şeyin Üstündedir

Hikayelerin ana fikri -beklendiği gibi- aşağı yukarı bu yönde. Ne de olsa içerisinde krallar, kraliçeler, sörler, leydiler olan bir kitapta adalet ve iyilik her zaman baş roldedir. Bu noktada değinmek istediğim ufak bir nokta olacak. Kitapta yaptıkları haksızlıklar sonunda cezalandırılan kötü şövalyeler ve krallar hakkında bolca hikaye -toplamda 17 hikaye var kitapta- okuyoruz. Bunların hepsinde aman dileyen kötü adam affediliyor ve iyilik kazanıyor. İyilik her zaman kazanır, söz konusu Kral Arthur ve soylu şövalyeleri olduğu zaman.

İçerisindeki bolca asil ruhlu kahramanın yanı sıra, su perileri ve devlere de yer veren bir kitap Kral Arthur, Merlin ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri. Kitap hakkında kendi fikirlerimi yazmadan evvel hedef kitlesi olan genç bir arkadaşımızın -kardeşimin- kitap ile ilgili düşüncelerine yer vermek istedim.

“Hepsi de ilginç öykülerdi. Eğlenceliler aynı zamanda, keyifle okudum. Okuma kısmında bir zorluk yaşamadım, rahat rahat okuyabildim. On yaşındaki birisi için eğlenceli öyküler. Sadece isimler konusunda biraz sıkıntı oldu. Bu kadar çok özel isim içeren bir kitapta hepsinin doğru telaffuzunu yapmak zor oldu. Ama yine de çok güzeldi.”

Kral Arthur ve kılıcı Excalibur

Kral Arthur ve kılıcı Excalibur

Kendisi ile hemen hemen aynı fikirdeyim. Kitabın içerisinde yer alan hikayelerin hedef kitlesi genç kuşak ve yayınevi de bu noktada gayet güzel iş çıkarmış. Yazı boyutu sebebiyle rahat rahat okunuyor ve bazı ufak tefek imla hataları dışında herhangi bir hata ya da eksiklik göze çarpmıyor. Bilgin Adalı’nın çevirisi ile Kral Arhur’un Yuvarlak Masa Şövalyeleri’nden birisi olma şansı sizi bekliyor.

Bu yazı, "Çocukça Fantastik" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar