Hayal Kahramanları – Sunay Akın’dan Geek Kültürüne Dair Hikayeler

Drakula’ya beyaz perdede hayat veren efsane oyunculardan biri olan Bela Lugosi’nin, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki yeri ne? Flash Gordon ve Namık Kemal nasıl bir ilişki içerisinde olabilir? Danimarka, “Türkler” ismini hangi cihaza vermiş? Tenten, İstanbul’dan geçerken hangi tarihi öneme sahip geminin yanından geçmiş habersizce?… Biliyor musunuz? Bilmiyorsanız nedeni belli… Sunay Akın’ın son kitabı Hayal Kahramanları’nı okumadınız!

Bu klasiğe de yer vermiş Hayal Kahramanları

Bu klasiğe de yer vermiş Hayal Kahramanları

Kısa hikayelerden oluşan, cıvıl cıvıl bir kitap Hayal Kahramanları. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları aracılığıyla çıkmış ve ilk baskısı elli bin adet basılmış. Sevgili arkadaşım Aslı Nuhoğlu bana, Sunay Bey’in imzalı kitabını (Ay Hırsızı) yaklaşık beş yıl önce hediye ettiğinde, meşhur şair ve yazarın hikayeleriyle tanışma fırsatı bulmuştum. Her zaman, dinlemesinin daha keyifli olduğunu düşündüğüm bir şair/yazar Sunay Akın. Yazıları çok öğretici, son derece derinlemesine incelemeler sunuyor fakat konuşurken bize aktardığı heyecan, standartlarımızı o kadar yükseltiyor ki, yazıda aynı heyecanı bir türlü yakalayamıyoruz galiba.  Belki de başka isimle çıksa bu kitaplar çok daha fazla baskı yapar… Kim bilir? Elbette bu demek değildir ki kitapları kötü Sunay Bey’in. Hikaye başlangıçları, sonuçları her zaman sürprizlere gebe, tarihe dair çarpıcı, bir dünya dolusu bilgi… Son kitabı Hayal Kahramanları da aynı şekilde çok şaşırtıcı tarihi bilgiler içeriyor. Hem de bu sefer çizgi roman kahramanları da var!

01

Tenten’in İstanbul’da ne işi vardı?

Süper Kahramanlar ve Gerçek Tarih

Kaliteli içeriği olan her kitabın yazılması çok zordur şüphesiz. Ben cesaret edemem, o birikimi kendimde asla da bulamam. Hayal Kahramanları’nı bence yazması daha da zor yapan şey, gerçek tarihle çizgi roman karakterlerinin ortak bir noktasını bulmaya çalışarak ortak bir paydada birleştirme çabası. Bir müzedeki resimden başlayıp, DC’nin Batman’ine giden bir hikaye var örneğin. Sunay Akın çok az hikayede “biraz zorlamış” dedirtse de, genel olarak çok keyifli bir kitap çıkarmış bu açıdan.

Kitabın diğer dikkatimi çeken bir noktası da tarihimizde yaşamış, değerleri unutulmuş, gerçek kahramanlara değinmesi. Özellikle Cumhuriyet Dönemi’mizde unutulan, unutturulan değerleri, Sunay Akın çarpıcı hikayelerle bizlere hatırlatmaya çalışmış. Batının süper kahramanları şüphesiz ki dünya eğlence sektörüne hakimler ve onları sevmemiz için onlarca neden sayılabilir. Ama bu eğlence hızında kendi kahramanlarımızı da unutuyor olabilir miyiz? Hayal Kahramanları biraz da buna değinmiş.

Ulusal kahramanlarımız da kitapta

Ulusal kahramanlarımız da kitapta

Oyuncak Müzesi’nden çok bahsettiği için kimi zaman eleştrilen Sunay Akın, bu kitapta hiç bahsetmemiş çok sevdiği “evinden”. Bir tek kitabın arkasında bir resmi var; e o kadar da olacak tabii.

Fiyat Performans On Numara

Her hikaye şahane dersem abartmış olurum. Ancak çoğu, başlangıç-bitiş bağlaması açısından başarılı diyebilirim. Şaşıracağınız hikaye mutlaka çıkacaktır bu kitapta. Geek kültürüne, önemli bir şair/yazarın bir kitap ayırması da ayrıca hoş olmuş (Gerçi adam koca bir müze ayırmış). Derinlemesine incelemeler yapıldığı belli olan, sabırla yazılmış bir kitap Hayal Kahramanları. Kısa hikayeler halinde olması da okuma alışkanlığı yerlerde sürünen toplumumuz için bir avantaj, keza okumayı kolaylaştırıyor. Bu kitabı alın, hem Sunay Akın’a hem de İş Bankası Kültür Yayınları’na bu kitabı yarattığı için dahası bu fiyata bizlere ulaştırdığı için teşekkür etmemiz gerekir diye düşünüyorum.

Yorumlar