On Yıllık Çileden Çıkma – Starship Troopers
Bu düşünceler kitabı militarist mi yapar? Ben böyle olduğunu sanmıyorum, militarizmin en önemli fikirleri olan, seçilmişlik, disiplin gibi kavramları çok önemli bulmuyor Heinlein. Benim sezdiğim şey, satır arasında “Benim bulabildiğim en iyi çözüm bu, daha iyisini bulabiliyorsanız hodri meydan” gibi bir tavrı olduğu yönünde. Ama dediğim gibi, bu benim şahsi düşüncem. Yani görebildiğiniz üzere filmin yönetmeni Verhoeven’ın anlayamadığı ve nazi sosuna bulayarak ortaya çıkarttığı bol memeli, bol kaslı bir militarizm kesinlikle yok kitapta.
Gelelim ikinci noktaya. Şimdi filmde gördüğünüz şey üstüne kevlarını geçirmiş, başında kaskı elinde makinalı tüfeği ile zerg misali böceklerin üstüne salınan bir Mobile Infantry. Hayır, oyunlar bile bu yanlış tasviri devam ettirdi ki Verhoeven’a ne güzel laflar söylediğimin haddi hesabı yok.
Bu konuda en sonda diyeceğimi, en başta diyeyim. Starship Troopers, daha sonra Warhammer 40K’da Space Marine’lerin ve Fallout’ta da Brotherhood of Steel ve Enclave askerlerinin üzerinde gördüğümüz Power Armor geyiğinin bildiğim kadarıyla ilk çıktığı roman. Hayır, Verhoeven’ın bunu pas geçmesine mümkünat yok zira ilk bölüm, ‘in medias res’ biçiminde Rico’nun bir operasyonunu anlatıyor. Ve şöyle diyeyim, adamlar gemiden bu zırhların içinde gezegene atılıyorlar (pompalı tüfek gibi bir mekanizmadan bahsediyor burada Heinlein) gezegene paradrop ettikleri noktadan itibaren Rico’nun elinde alev makinasından roketatara, nükleer füzeden el bombalarına kadar muhtelif envanterde silah var. Hayvan gibi de zırhlı olduğunu söylemiş miydim? Bu yüzden Mobile Infantry zaten Mobile Infantry’dir:
‘Powered armor, kendimize “piyade” değil de mobil piyade deme sebebimizin yarısıdır (diğer yarısı da bizi ve kapsüllerimizi atan uzay gemileridir). Zırhlarımız bize daha iyi görüş, daha iyi duyma, daha güçlü bir sırt (bu sayede ağır silahlar ve daha fazla mermi taşıyabiliriz) daha iyi bacaklar, daha fazla entelijans, daha fazla ateşgücü, daha fazla kondüsyon ve daha az zarar görme ihtimali verir.
Bu zırhlar uzay zırhı değildir – ancak öyle de işlev görebilir. Temel olarak zırh da değildir – ancak Yuvarlak Masa şövalyeleri bile bizim kadar iyi zırhlı değildir. Tank da değildir ancak tek bir M.I. askeri bu araçlardan bir filosunu tek başına, yardım almadan, devirebilir – tabii M.I.’a karşı tank kullanacak kadar aptal birileri varsa. Uçak değildir ama biraz uçabilir.’
…diye uzar gider, daha da anlatıyor bu arada adam özellikleri ama ben kestim. Genel fikri anlamışsınızdır. Ortada böyle bir M.I. varken niye yani kaslı abilerle dolu bir film yarattınız ya? Filmin kitapla olan tek alakası adı diyebilirim. Ne anlattığı evren kitabın evreni; ne kullandığı ekipmanlar kitabın ekipmanı; ne mesajı kitabın mesajı. Yani en basitinden kitap ecnebinin “Bolivian Army Ending” dediği biçimde Rico son operasyon olduğu tahmin edilen Klendathu baskınına drop edilirken biter. Ha, başarırlar mı, yoksa tokatlanırlar mı o kısmı söylemez bize Heinlein.
Yazı yeterince uzun oldu sanırım ancak biraz olsun çileden çıkmışlığımı ve sebebini anlatabilmişimdir umarım. Çeviriler de bana ait, eğer hata varsa affola.
Daha serin günlerde görüşmek üzere.