Öteki Dünya: Alışveriş ve Spor Sapkınlığı Adına!

Motivasyonun Gücü

Böyle anlatınca sanki polisiye-macera kitabı izlenimi oluştu, farkındayım. Ancak olay çok daha derine, insan psikolojisine detaylı bir bakış, inceleme imkanı sağlıyor. Söz konusu Ballard olduğunda açıkçası daha azı olsaydı hayal kırıklığına uğrardım. Okurken en çok hayran kaldığım kısım yazarın gittikçe yayılan bir hastalık haline gelen bu tüketim çılgınlığını çok başarılı bir şekilde tasvir ediyor oluşu. Yazar kitabı 2003 yılında yazmış. O döneme kıyasla gittikçe artan bir veba salgını haline gelen bir alışveriş hastalığı yaşanan bir dönemdeyiz. Sanki kitap bu ve bundan sonraki yıllara bir öngörü olarak ele alınmış. Bununla beraber her yanıyla tutarlı bir öngörü. Söz konusu para harcama, gerekli olup olmadığı üzerine düşünmeden somut ve/ve ya soyut metaya sahip olma tutkusu, insanların en büyük içgüdülerinden birisi halini almaya devam ediyor. Bununla birlikte bir de spor ya da fanatiklik durumu var.

Kitap içerisinde yer alan St. George ve diğer takımların taraftarlarını yaşadığım coğrafyanın sporla, daha doğrusu futbolla ilgilenen insanlarına benzettiğim oldu. Sporun şiddete mazeret olarak sunulduğu bir kitap Öteki Dünya (orjinal ismi Milllennium People) ve bu yanıyla bile yeterince gerçek. İnsanların içlerindeki enerjiyi deşarj etmelerini, bir araya gelerek topluluk halinde hareket edip kendilerini daha güvende -ve daha güçlü- hissetmelerini sağlayan taraftarlık olgusu, birisi ya da birilerinin tetiklemesi ile şiddet eylemlerine zemin hazırlıyor. Kitapta göçmenlerin dükkanlarını yerle bir eden taraftar guruplarının hareket biçimi ya da sebep oldukları fiziksel ve psikolojik hasar açıkçası içler acısı.

Yazar J. G. Ballard

Yazar J. G. Ballard

Ancak hem alışveriş hem de holiganlığa varan iki durumda da göze çarpan şey motivasyon. İnsanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak eylemler etrafında nasıl da kolay ve istekli bir şekilde bir araya geldiklerine tanık oluyoruz okurken. Bunu yaparken de herhangi bir şekilde garipsemeden, sonucunda ne olacağına aldırmadan gayet doğal bir şeymiş gibi hareket etmeleri dikkat çekiyor.

Bilim kurgu, uzayda değil insanın kendi içindedir.

der Ballard. Yazdığı kitaplar içerisinde de başarıyla işler bu olguyu. Öteki Dünya adlı kitabı biraz Phillip K. Dick’in yazdığı kitaplara benzettiğimi söyleyebilirim. İki yazar da temelde insan psikolojisi ve algıladığı dünya üzerinde yapıtlar ortaya çıkartıyor. Sel Yayınları’nın dilimize kazandırdığı kitap, hiç aklımda yokken okumaya başlayıp kendisine kapılmamı sağladı. İşin kötü tarafı alışveriş merkezinde çalışıyorum ve her seferinde aklıma Richard’ın içine düştüğü durum geliyor.

Yorumlar