Yeşim Sıçan ve Melanie – Yarım Dünya

Melanie’nin annesi Bay Tutkal isimli bir deli tarafından Yarım Dünya diye garip bir yere kaçırılmıştır ve Bay Tutkal Melanie’e Yarım Dünya’ya gelmesini yoksa annesine zarar vereceğini söyler. İşte tam da bu noktada Melanie beklenmedik bir yolculuğa çıkmaya karar verir. Roman genel hatlarıyla bu yolculuğu ve Melanie’nin Yarım Dünya’da annesini arayışını anlatıyor.

Yazarın üslubu epey sade diyebilirim, süslü bir dilden epey kaçınmış ama garip bir tatlılığı da var. Bunun sebebi kitabın hedeflediği okuyucu kitlesi olabilir. Bu noktada Hiromi Goto biraz yanılmış olsa gerek keza kitap çocuklar için yazılmış olsa da içinde bulunan durumlar çocuklar için epey trajedik sayılabilir. Kitabın çevirisini ise Bülent Doğan yapmış ve yazarın aktarmak istediği o tatlı üslubu hiç bozmadan bizlere yansıtabilmiş. Dil konusunda biraz ince eleyen sık dokuyan birisi olduğum için epey detaylı okuyorum kitapları, Yarım Dünya’da ise bir noktadan sonra dikkat etmeyi kestim ve kitabın akışına kendimi bıraktım.

Kitapta daha iyi olabilir dediğim birçok nokta vardı tabii, bunlardan en önemlisi de tasvirlerin bana yetersiz gelmesi oldu. Yazar hem karakterleri hem de mekanları anlatırken çok basit bir şekilde geçmiş. Bu durum baş kahramanlarda da ve okuyucunun en fazla merak ettiği yer olan Yarım Dünya olunca biraz can sıkmıyor değil. Melanie ve Bay Tutkal’ın tasvirleri epey zayıf. Özellikle Melanie’nin dış görünüşü kafamda yok denecek kadar az. Melanie gene biraz kabul edilebilir bir durum çünkü o bir insan elbet kafalarda bir şeyler canlanır. Bay Tutkal ise doğaüstü bir yaratık olduğu için bence ciddi şekilde anlatılması gerekiyordu ama bunun yerine nedendir bilmem yazar Bay Tutkal’ı da çok sade bir şekilde aktarmış. Maalesef benim en fazla ilgimi çeken karakter de Bay Tutkal’dı ama Bay Tutkal denildiğinde kafamda  yapış yapış ve fötr şapka takan korkuluk canlanıyor.

hiromi2

Kitabın görsel kısmına değinecek olursam ise kapak ve kitap içi illüstrasyonlarını Jillian Tamaki çizmiş. Çizime ve çizgilere meraklı olduğumdan çizerin diğer çizimlerine de bir göz attım. Birkaç grafik romanda da çalışmış olduğunu görünce daha da şaşırdım. Sizler de incelemek isterseniz buradan bakabilirsiniz.

Kimlere Şiddetle Öneririm?

Biyografimde yazıyor, ciddi bir World of Darkness hayranıyım. İster istemez izlediğim, okuduğum her şeyde bir WoD’a uyum yakalamaya çalışıyorum ki oynatacağım rol yapma oyunlarında bu esansları da kullanabileyim ve oyuna güzel bir hava katsın. Yarım Dünya’yı okurken aklımın her zaman bir köşesinde World of Darkness’ın içinde bulunan Changeling the Dreaming oyunu vardı. Yazar, Yarım Dünya’yı biraz anlattıktan sonra aklıma Changeling’de olan Dreaming’in karanlık taraflarına ait birçok olasılık ve sahneler canlandı. Hatta bir ara aklıma bir oyun senaryosu geldi ve onu da bir köşeye not ettim. Eğer aramızda Changeling the Dreaming seven varsa muhakkak okusunlar, Yarım Dünya ve Dreaming arasında bir köprü kurabilirler.

Bu yazı, "İthaki Kütüphanesi" adlı yazı dizimizin bir parçasıdır.

Yorumlar